Macron’u eleştiren Triet’e cevap bakandan geldi: Eleştiri adil değil

'Anatomy of a Fall' ile Altın Palmiye kazanan Fransız yönetmen Justine Triet'nin, Cumhurbaşkanı Macron'un politikalarına yönelik eleştirelerine Fransız Kültür Bakanı cevap verdi. Yönetmeni önce tebrik eden bakan eleştirilerin adil olmayan bir şekilde şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Cannes jürisine teşekkür eden Triet, konuşmasında bu yıl Fransa'yı saran emeklilik protestolarına değindi. Cumhurbaşkanı'nı eleştirdi.

‘Anatomy of a Fall’ filmi ile Cannes’da Altın Palmiye ödülünü kazanan Fransız yönetmen Justine Triet, törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu yıl Fransa’yı saran emeklilik yasasını sert bir şekilde eleştirmiş “Bu yıl ülkemiz tarihi, son derece güçlü ve oybirliğiyle gerçekleşen bir emeklilik reformu protestosuyla sarsıldı. Bu protesto şok edici bir şekilde inkar edildi ve bastırıldı” demişti.

Ödülünü, usta oyuncu Jane Fonda’dan alan Triet ayrıca sinema dahil Fransız toplumunun çeşitli alanlarında giderek daha güçlenen bir bir modelin ortaya çıktığını da söyleyip, “Neoliberal hükümetin savunduğu kültürün ticarileştirilmesi, Fransız kültürel özgünlüğünün ortadan kalkmasına neden oluyor” demişti.

Triet’e önce tebrik sonra eleştiri

Triet’in konuşmasına Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak cevap verdi. Yönetmenin başarısını tebrik ettikten sonra konuşmasının adil olmayan bir şekilde şaşırtıcı olduğunu söyledi. Malak ayrıca “Bu film, dünyada eşsiz bir çeşitliliğe olanak tanıyan Fransız film finansman modeli olmadan gün yüzüne çıkmazdı. Unutmayalım” ifadelerini kullandı. Cannes Belediye Başkanı David Lisnard ise cumartesi günü paylaştığı bir tweet’te Triet’i “şımarık bir çocuk” olarak nitelendirdi.

 

İzmir'den Cannes'a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdarİzmir’den Cannes’a giden bir mücadelenin başrol oyuncusu: Merve Dizdar

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.