Yasa onaylandı: Uganda’da eşcinsellere idam cezası verilebilecek

Uganda'da eşcinsellik karşıtı yasa yürürlüğe girerken yeni düzenlemeye eşcinsellere müebbet hapis ve idam cezası da uygulanabilecek. Yoğun tepkiler yükselirken ABD Başkanı Joe Biden, Uganda'yı yasayı yürürlükten kaldırmaya çağırdı.

Dünya 31 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Uganda'da benzer yasa 2014'te Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Uganda’da Devlet Başkanı Yoweri Museveni, idam veya müebbet hapis cezasını da içeren eşcinsellik karşıtı yasayı imzaladı ve yürürlüğe girmesini sağladı. 

Eşcinselliğin halihazırda yasa dışı olduğu Uganda’da, yeni yasaya göre eşcinseller müebbet hapis cezasıyla karşılaşabilecek. 18 yaş altındaki biriyle eşcinsel ilişki yaşayan kişiler ya da HIV dahil ömür boyu sürecek bulaşıcı hastalıklara yakalananlar da idam edilecek.

Yasaya tepkiler yükselirken ABD Başkanı Joe Biden bu yasanın kabulünü evrensel insan haklarının trajik bir ihlali olarak nitelendirerek Uganda’yı yasayı yürürlükten kaldırmaya çağırmıştı. Biden insan hakları ihlallerine yol açacak uygulamalara karışan herkese yönelik adımlar atmayı da düşündüklerini ifade etti.

Dünyanın önde gelen sağlık kampanyası gruplarından Pepfar, UNAids ve the Global Fund ortak bir bildiri yayımlayıp yasanın zararlı etkisinde endişe duyduklarını belirtti ve “Uganda’nın HIV ile mücadelede kaydettiği ilerleme şu anda ciddi bir tehlike içindedir” ifadelerini kullandı.

Benzer bir yasa 2014’te Uganda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Suudi Arabistan'dan yeni turist politikası: LGBTİQ+ turistler de hoş karşılanıyorSuudi Arabistan’dan yeni turist politikası: LGBTİQ+ turistler de hoş karşılanıyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.