IŞİD’le ilintili örgütten Uganda’da okul saldırısı: 40 ölü

Uganda'da IŞİD'e bağlılık yemini eden ADF örgütünün Mponwe kentindeki okula saldırısında çoğu öğrenci 40 kişi yaşamını yitirdi. 8 kişinin durumu ağır. Müttefik Demokratik Güçler adlı örgütün sorumlu tutulduğu saldırıda erkek öğrencilerin öldürüldüğü, kız öğrencilerin de kaçırıldığı duyuruldu.

Dünya 18 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Okulda saldırı sırasında çoğu yurtlarda kalan 60 kişi bulunuyordu.

Uganda’da, IŞİD’le ilişkili bir örgütün Kongo sınırına yakın Mponwe kentindeki orta okula düzenlediği saldırıda çoğu öğrenci 40 kişi yaşamını yitirdi. 8 kişinin de durumu ağır.

Yerel saatle 23.30’da düzenlenen saldırıda, okul içerisinde, çoğu yurtlarda kalan 60 kişi bulunuyordu. Saldırıdan Demokratik Kongo Cumhuriyeti merkezli Ugandalı örgüt Müttefik Demokratik Güçler (ADF) sorumlu tutuluyor.

Polis sözcüsü Fred Enanga’nın açıklamasına göre, ADF milisleri öğrenci yurdunu ateşe verdi, okul kantinini de yağmaladı. Uganda ordusundan Tümgeneral Dick Olum ise yurtta kalan erkeklerin yakılarak veya kesici aletlerle öldürüldüğünü, kızların kaçırıldığını söyledi.

BBC’nin haberine göre bu, son 25 yılda Uganda’da bir okula düzenlenen ilk saldırı. 1998’de de bir okula saldıran ADF 80’den fazla öğrencinin yanarak ölmesine yol açmış, 100’den fazla öğrenciyi de kaçırmıştı.

Örgütün 2015’te tutuklanıp Uganda’da cezaevine gönderilen lideri Jamil Makulu’dan sonraki lideri Musa Seka Baluku, IŞİD’e bağlılık yemini etmişti.

Ugandalı bakanı koruması öldürdüUgandalı bakanı koruması öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.