Erdoğan’ın 2 milyar dolar için teşekkür ettiği Körfez ülkesinin adı meçhul kaldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Körfez ülkelerinden seçim öncesi geldiğini ve Merkez Bankası'nı rahatlattığını söylediği para tutarı ortaya çıktı. Merkez Bankası'nın haftalık vaziyet durumunda bilinmeyen bir ülkeden geçen hafta 2 milyar dolar geldiği görüldü.

Ekonomi 2 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Erdoğan Körfez ülkelerinden gelen paranın Merkez Banksası'nı kısa vadede rahatlattığını seçimin hemen öncesinde söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 26 Mayıs’taki Kanal D-CNN Türk ortak yayınında Körfez ülkelerinden Türkiye’ye para depo eden ülkeler olduğunu ve bu paranın kısa bir süre için de olsa Merkez Bankası ve piyasaları rahatlattığını söylediği döviz tutarı ortaya çıktı.

Yabancıların Merkez Bankası’ndaki depo/mevduat durumunun izlendiği 22-26 Mayıs tarihli haftalık vaziyet durumunda yurtdışı bankalara yükümlülüklerin 2 milyar dolar arttığı yani bilinmeyen bir ülkeden 2 milyar dolarlık bir giriş olduğu ortaya çıktı. Bu hesapta 30 Aralık 2022’de 8,9 milyar dolar varken, 18 Mayıs 2023 itibarıyla 17,6 milyar dolar bulunuyor. Bunda Körfez ülkelerinden gelen mevduatlar görülebiliyor. Bu hesap, en son Suudilerden mart ayında gelen 5 milyar dolarlık depo/mevduattan beri aynı seviyede bulunuyordu.

Ekonomist Uğur Gürses de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Merkez Bankası’nın 28 Mayıs tarihli haftalık vaziyet durumunda bilinmeyen bir ülke veya kurumdan 2 milyar dolarlık bir para geldiğini söyledi.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de Twitter paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Erdoğan açıkça söyledi: Kısa süreliğine Merkez Bankası'nı rahatlatan Körfez ülkelerine seçimden sonra 'şükranlarını' iletmek üzere 'süratle' gidecekErdoğan açıkça söyledi: Kısa süreliğine Merkez Bankası’nı rahatlatan Körfez ülkelerine seçimden sonra ‘şükranlarını’ iletmek üzere ‘süratle’ gidecek

Toplam rezervler 22 Temmuz 2022’den bu yana ilk kez 100 milyar doların altına indi

Bu arada Merkez Bankası verilerine göre, net uluslararası rezervler 26 Mayıs ile sona eren haftada -4 milyar 404,6 milyon dolara indi. Geçen hafta net uluslararası rezervler -151 milyon dolar seviyesindeydi. Toplam rezervler ise 10 ay sonra ilk kez 100 milyar doların altına indi. Döviz rezervleri geçen hafta bir önceki haftaya göre 2 milyar 306 milyon dolar, altın rezervleri 826 milyon dolar düşüş gösterdi. Geçen hafta 58 milyar 825 milyon dolar olan döviz rezervleri, 26 Mayıs ile sona eren haftada 56 milyar 519 milyon dolara indi. Altın rezervleri ise 42 milyar 765 milyon dolardan, 41 milyar 939 milyon dolar seviyesine geriledi.

Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri bir önceki hafta 101 milyar 590 milyon dolar seviyesindeyken, yaklaşık 22 Temmuz 2022 tarihinden bu yana ilk kez 100 milyar doların altına inerek 98 milyar 458 milyon dolar seviyesine geldi. Geçen hafta -151 milyon dolar olan net uluslararası rezervler 26 Mayıs ile sona eren haftada -4 milyar 404,6 milyon dolara indi.

Erdoğan'ın 'Körfez'den geldi' dediği para nerede? İki ihtimal varErdoğan’ın ‘Körfez’den geldi’ dediği para nerede? İki ihtimal var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.