Tip 2 diyabet ilacı, otoimmün bozuklukların tedavisinde kullanılabilir

Tip 2 diyabet hastalıklarında yaygın olarak kullanılan canagliflozin ilacını inceleyen araştırmacılar, vücut için kritik önemi olan ama bazı bünyelerde sağlıklı dokulara da saldıran T hücresini etkinliğini azalttığını ortaya çıkardı. Bu detay bazı otoimmün bozuklukların tedavisinde önemli bir adım

Sağlık 2 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İlaçta KDV'nin yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarılmasıyla birlikte 14 bin 900 çeşit ilaca zam gelecek.

Birleşik Krallık’taki Swansea Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, Tip 2 diyabet hastalıklarında yaygın kullanılan ilaçların, otoimmün bozukluklarının tedavisinde de kullanılabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, kan şekeri düzeyini kontrol eden ‘canagliflozin’ ilacını incelerken, çalışmalarında bu ilacın vücudun enfeksiyon ve hastalıklara karşı savaşmasında rolü bulunan ancak bazı bünyelerde sağlıklı dokulara da saldırdığı gözlemlenen T hücresinin etkinliğini azalttığını fark etti.

Buradan yola çıkan araştırmacılar, canagliflozinin, bağışıklık sisteminin en önemli bileşenlerinden biri olan T hücresini hedefleyerek romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün bozukluklarının tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.

Cell Metabolism dergisinde yayımlanan araştırmayı yöneten Swansea Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Nick Jones, “Canagliflozin, halihazırda geniş çapta kullanılıyor ve tedavilerde güvenli oluşuyla biliniyor. Bu nedenle klinik uygulamalara, yeni geliştirilen herhangi bir ilaçtan daha hızlı uyarlanıp otoimmün bozukluklarının tedavisinde hastalara önemli faydalar sağlayabilir” diyor.

Son bulgular: Tatlandırıcılar kalp krizi ve inme mi yapıyor?Son bulgular: Tatlandırıcılar kalp krizi ve inme mi yapıyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.