İstanbul Müzik Festivali günlüğü: Barbara Hannigan sahnede

Barbara Hannigan, bu akşam İstanbul'u büyüleyecek. Çağın en önemli sopranolarından biri olarak kabul edilen Hannigan, BİFO'yu saat 20.00'deki konserde yönetecek. Öte yandan İstanbul Müzik Festivali'nin gelenekselleşen etkinliklerinden Hafta Sonu Klasikleri de bugün müzikseverlerle buluşuyor.

Kültür Sanat 3 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Barbara Hannigan bu akşamki konserinde hem söyleyecek hem yönetecek.

İstanbul Müzik Festivali bugün Barbara Hannigan’ı ağırlıyor. Müzik otoriteleri tarafından çağın en önemli sopranolarından biri olarak kabul edilen Barbara Hannigan, 51. İstanbul Müzik Festivali’nin bu özel etkinliğinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı (BİFO) hem yönetecek hem de konserdeki eserleri seslendirecek. Kariyeri boyunca 85 yeni eserin prömiyerine imza atan bu yönüyle de çağdaş sanatın önemli destekçilerinden biri olarak ünlenen Kanadalı soprano, sahne enerjisiyle de dikkat çekiyor. 1971 doğumlu Hannigan, 2018 yılında solo performansıyla Grammy ödülü kazanmıştı.

Barbara Hannigan’dan modernist açılış

Türkiye’deki ilk konserini Borusan Holding’in yüksek katkılarıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) verecek olan Barbara Hannigan’ın müzikseverleri buluşturacağı eserler de dikkat çekici. Konser Amerikalı modernist besteci Charles Ives’ın eseriyle başlayacak. Amerika’nın klasik müzikte küresel şöhret kazanan ilk ismi olan Ives’ın ‘Cevaplanmamış Sorular’ isimli bestesinin ardından Barbara Hannigan yönetimindeki BİFO, senfoni müziğinin babası olarak kabul edilen Joseph Haydn’ın ’96 nolu Senfonisi’ni seslendirecek.

Konserde Barbara Hannigan, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı yönetecek.

Haydn’ın ardından Avusturyalı besteci Arnold Schoenberg’in 1899 yılında yaylılar için bestelediği ‘Aydınlanan Gece’ AKM’de seslendirilecek. Schoenberg’in üç hafta gibi kısa bir sürede bestelediği eserinde Alman şair Richard Dehmel’in dizeleri de yer alıyor. Gecenin kapanışı, tıpkı açılışında olduğu gibi bir Amerikalı besteciyle gerçekleşecek. George Gershwin’in ‘Çılgın Kız’ isimli süiti, ortalama 100 dakika sürmesi beklenen konseri noktalandıracak. Hannigan’ın daha önce de seslendirdiği eseri, Gershwin 1930 yılında bestelemişti.

Ufukta yeni albüm var

Barbara Hannigan’ın bu yüksek enerjisi üretkenliğine de yansımış durumda. Paris’te yaşayan ünlü soprano, halihazırada albüm çalışmalarına da devam ediyor. Bugüne kadar Berlin Filarmoni, Gülbenkyan Orkestrası, Londra Senfoni Orkestrası, Mahler Oda Orkestrası, Prag Filarmoni Orkestrası ve Münih Filarmoni Orkestrası gibi çok sayıda prestijli toplulukla sahneyi paylaşan Hannigan Grammy’nin yanı sıra Edison ve Juno ödüllerinin de sahibi.

Avusturyalı topluluk Spectrum Saksafon Dörtlüsü, Hafta Sonu Klasikleri’nde.

Bir festival klasiği: Hafta Sonu Klasikleri

İstanbul Müzik Festivali, yıldız soprano Barbara Hannigan öncesi cumartesi mesaisine Hafta Sonu Klasikleri ile başlıyor. Fenerbahçe Parkı’nda saat 18.00’de başlayacak olan ücretsiz konser serisinde ilk olarak Avusturyalı topluluk Spectrum Saksafon Dörtlüsü sahne alacak. Bach, Thierry Escaich, Eugene Bozza, Guillermo Lago ve Gerland Preinfalk’ın eserlerinin seslendirileceği performansın ardından yine Fenerbahçe Parkı’nda The Sarkozy Trio konseri başlayacak.

Piyanist Janos Balazs’ın üçlüye eşlik edeceği konserde Ferenc Liszt’in ‘6 nolu Macar Rapsodisi’ ve Bela Bartok’un ‘Romen Halk Dansları’nın ardından Joseph Haydn’ın ‘Gypsy Rondos’su seslendirilecek. Konserin devamında Liszt’in ‘2 nolu Macar Rapsodisi ve ‘Liebestraum’ bestesini icra edecek olan topluluk ardından Puccini’nin ‘Lauretta’nın Aryası’ isimli bestesini müzikseverlerle buluşturacak. Konserin sonlarına yaklaşırken Manuel Ponce’un ‘Estrellita’ adlı eserinden sonra Brahms’ın ‘5 nolu Macar Dansı’ seslendirilecek. Kapanışta ise Richard Strauss’un ‘Reminiscence Örneklemeleri’ icra edilecek. Festival’in yarınki programında ise bir diğer klasikleşmiş etkinlik olan Müzik Rotası var.

Jan Lisiecki önce Ayasofya'yı ziyaret etti sonra AKM'de konser verdiJan Lisiecki önce Ayasofya’yı ziyaret etti sonra AKM’de konser verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.