AKM’den Barbara Hannigan geçti

Barbara Hannigan, müzikseverleri kendisine hayran bıraktı. Borusan Holding'in yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru olduğu konserde Hannigan, BİFO'yu yönetti, bir yandan da şarkı söyledi. İstanbul Müzik Festivali'nin bu özel buluşmasında 10Haber de oradaydı.

Kültür Sanat 4 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Barbara Hannigan AKM'deki konserde hem şarkı söyledi hem BİFO'yu yönetti.

Barbara Hannigan İstanbul’u kendisine aşık edip gitti. Belki en sonda söylenmesi gerekeni en baştan ifade ederek Hannigan’ın konser bitiminde seyirciler üzerinde bıraktığı etkiyi en naif biçimde özetlemiş olduk. 51. İstanbul Müzik Festivali’nin üçüncü akşamında Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) dolduran müzikseverler gerçek bir süperstarın performansına tanıklık etti. İstanbul’a ilk kez gelen soprano ve orkestra şefi Barbara Hannigan, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nı (BİFO) yönettiği konserde yüksek enerjisi ve sıcaklığıyla birkaç bin sadık hayran edindi.

Salı gününden bu yana İstanbul’da BİFO ile provalarına devam eden Barbara Hannigan belli ki İstanbul’u da çok sevdi. İyi bir hayvansever olan Barbara Hannigan, elbette İstanbul’un gerçek sahibi kedilere kayıtsız kalamadı. Sosyal medya hesabından İstanbul’a dair paylaşımlar yapan Hannigan, festivalin açılış gecesinde de tüm mütevazılığıyla AKM’deydi. Gelelim dün gece yaşananlara…

Sahnenin enerjik hakimi Barbara Hannigan

Kanadalı soprano, performansına tamamı dolan salona Amerikalı çağdaş besteci Charles Ives’ın ‘Cevaplanmamış Soru’ adlı bestesini yöneterek başladı. Çağdaş operanın en sevilen isimlerinden biri olmayı başaran Hannigan, orkestra yönetimindeki enerjisiyle de konserin en başından itibaren bizleri nasıl bir ziyafetin beklediğine dair fragmanı izletti. Amerika’nın klasik müzikte küresel şöhret kazanan ilk ismi olan Ives’in eserinden sonra Hannigan, seyircilerin toparlanıp alkışlamasına süre tanımadan Arnold Schoenberg’in ‘Aydınlanan Gece’sini yönetmeye başladı. BİFO’nun seslendirdiği eserin sona ermesiyle konsere 20 dakikalık bir ara verildi. Ancak herkesin dilinde Barbara Hannigan’ın sahnedeki büyüleyici aurası vardı.

Hannigan’ı daha önce canlı izleme fırsatına sahip olanlar veya YouTube’dan videolarını izleyenler kendilerini bir nebze nasıl bir gösterinin beklediğini az-çok bilse de dünyaca ünlü soprano onları da büyülemeyi başarmıştı. Konserin ikinci yarısı senfoninin babası olarak kabul edilen Joseph Haydn’ın ’96 nolu Senfonisi’ ile başladı. Çağdaş eserlere olan hakimiyetiyle bilinen Hannigan, klasik dönemi şaheserini harika bir biçimde yorumladı.

Klasik dönem eserinin ardından Barbara Hannidan yönetmindeki BİFO bu kez bir diğer Amerikalı besteci George Gershwin’in eserini seslendirdi. Konserin en unutulmayacak ânı belli ki en sona saklanmıştı. Salonu dolduran müzikseverlerle dönen Barbara Hannigan Gershwin’in ‘Çılgın Kız Süiti’ni seslendirdi. Operanın en güçlü sopranolarından biri olarak kabul edilen Hannigan’ın performansı dakikalarca ayakta alkışladı. Cannes Film Festivali’ndeki prömiyerlerle yarışan ayakta alkış süresi sonrası Barbara Hannigan yeniden sahneye geldi.

Barbara Hannigan konserde iki farklı kıyafetle sahneye çıktı.

Gershwin’e ait az önce seslendirdiği ‘Çılgın Kız Süiti’nin ‘I’ve Got Rhythm’ bölümünü bir kez daha seslendiren Barbara Hannigan yeniden dakikalar boyunca ayakta alkışlandı. Hem bu yoğun alkış hem de Hannigan’ın salonu dolduran binlerin enerjisine verdiği karşılık, yıldız sopranoyu yeniden İstanbul’da ağırlayacağımıza dair hissiyatı güçlendirdi. Çok da uzak olmayan bir gelecekte yeniden karşılaşmayı dileyen çok insan olduğuna eminim.

Konsere dair hakkında bahsedilmesi gereken bir nokta daha var. 51 yıldır İstanbul Müzik Festivali’ni destekleyen Borusan Holding, bu yıl da festivalin ana sponsoru. Barbara Hannigan’ın yılın en iyi performanslarından biri olarak kayıtlara geçen konserinin de yüksek katkıda bulunan gösteri sponsoru olan Borusan Holding, tahmin edilebileceği üzere böylesi büyük bütçeli bir organizasyonu gerçekleşebilmesinde önemli bir pay sahibi.

Festival Balat sokaklarına çıkıyor

İstanbul Müzik Festivali’nin en sevilen etkinliklerinden biri olan Müzik Rotası bu yıl Balat’ta. Balat’ın tarihi dini mabetlerinin yanı sıra sokaklarında da bir gezintiye çıkacak olan festival akşam saatlerinde ise Mevlanakapı Kara Surları’ndaki Klasik Türk Müziği konseri ‘Avludaki Ses’ ile devam edecek.

Jan Lisiecki önce Ayasofya'yı ziyaret etti sonra AKM'de konser verdiJan Lisiecki önce Ayasofya’yı ziyaret etti sonra AKM’de konser verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.