Ajandanıza not alın: 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yok yok!

İstanbul Tiyatro Festivali, 27. kere "perde!" demeye hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek festival, yurtiçi ve yurtdışından 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine ev sahipliği yapacak. Genç ve usta isimlerin bir arada olduğu dolu dolu bir program var karşımızda.

Kültür Sanat 4 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Günümüzün en heyecan verici koreograflardan biri kabul edilen Hofesh Shechter, 'Çifte Cinayet’ ile festivalde.

Havalar serinledi,  yapraklar sararıyor, günler kısalacak. Evet, tüm bunlar sonbaharın habercisi lakin aynı zamanda başka bir şeyin daha müjdesi. İstanbul Tiyatro Festivali, 27. kere “perde!” demeye hazırlanıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festival, 25 Ekim’de başlayacak. Festival geçen sene küratörlük sistemine geçmiş ve ilk küratör de Işıl Kasapoğlu olmuştu. 27. Tiyatro Festivali yine Kasapoğlu ‘na emanet. Bu sene festival, yurtiçi ve yurtdışından 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine ev sahipliği yapacak. Türkiye’den 11, Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda, İsrail ve Yunanistan’dan 9 yapım izleyiciyle buluşacak.

Sahnede ustalar kuşatması

Türk tiyatrosundan genç kuşak yazar, yönetmen ve oyuncuları ile özgün ve yeni metinlerin öne çıkacağı festivalde, Ercan Kesal, Nesrin Kazankaya, Bülent Emin Yarar, Çiçek Dilligil, Okan Bayülgen, Deniz Türkali ve Meral Çetinkaya’nın da aralarında olduğu pek çok usta oyuncu sahne alacak.

Öne çıkan oyunlar

27. İstanbul Tiyatro Festivali’nden ilk sürpriz! Festival, Pina Bausch’un ölümsüz başyapıtı ‘Café Müller’ ile açılacak.

Festival ‘Café Müller’ ile başlayacak

25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek festival, dansı yeniden tanımlayan ve dans tiyatrosunun yeni bir tür olarak kabul görmesini sağlayan Pina Bausch’un başyapıtı ‘Café Müller’ ile açılacak. Bu gösteri, sanatçının topluluğu Tanztheater Wuppertal’ın güncel kadrosu ve ilk günkü çarpıcılığıyla Türkiye’ye ilk gelişi olacak.

Beyoğlu’nda bir Rum apartmanına davetlisiniz

2022’de İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapan Koleksiyoncu’daki rolü ile Direklerarası Tiyatro Ödülü’nü kazanan İlyas Özçakır, festivale bu kez kendisinin tasarlayıp yönettiği ‘Büyük Zarifi Apartmanı’ ile dönüyor. Oyunun konusu ise şöyle:

Beyoğlu’nda bir Rum apartmanı. Kapı aralığından duyulan melodiler, sıva çatlaklarından dökülen hikâyeler, döşeme gıcırtılarından sızan hatıralar… Siz bu apartmanın sakinlerine misafir olurken, onların umulmadık başka misafirleri de var. Genç aktivist Aslan katıldığı bir eylemden kaçıp, oğlunu bekleyen Leandros’un kapısını yana yakıla çalarken, üst katın kapısını açık bulan Rodoslu turist Elefteria, Serap’ın misafiri olur ister istemez. Peki çatı katında yalnız yaşayan, bir zamanların Rebetiko şarkıcısı Hrisula’nın kapısı sıkı sıkıya kapalıyken onun misafiri kim ya da kimler olabilir, zira içeriden şarkılara karışan konuşmalar duyulmakta…

Üç usta tiyatrocu, Tülin Özen, Tansu Biçer ve Saim Güveloğlu tarafından 2020 yılında kurulan Bahçe Galata’nın Nora 2 ve Bizi Öldürmek İsteyen Muhteşem Hayat’tan sonra sahneye koyduğu üçüncü oyunu ‘Terörizm.’

Bir ötekileştirme anlatısı: ‘Terrörizm’

Presnyakov Kardeşlerin en bilinen ve sahnelenen oyunlarından ‘Terörizm’, toplumsal olaylara duyarsızlaştığı ölçüde kendi başına gelenlere hassaslaşan günümüz insanı üzerine karanlık bir komedi. Bilgesu Akın, Defne Koldaş, Derya Şahan, Fatih Sevdi, Semih Ali Aksoy, Sezer Arıçay, Tansu Biçer, Tolga Güneş, Tülin Özen, Zeynep Çötellioğlu’nun kadrosunda yer aldığı oyun, mağdurlar, failler ya da vahşice eylemlerle ilgili değil; korku ve şüphenin sıradanlaştığı dağılmış bir toplumdaki bireylerin nasıl birbirine düştüğüne, birbirini ötekileştirdiğine dair bir anlatı.

Ercan Kesal’ın yazıp oynadığı ilk tiyatro eserinde yönetmen koltuğunda Berfin Zenderlioğlu var.

Ercan Kesal’dan ilk kez bir tiyatro metni

Ercan Kesal’ın yazıp oynadığı ilk tiyatro eseri 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nin öne çıkan yapımlarından biri olarak ajandalara not edilmeyi bekliyor. Ercan Kesal ve bozkırın ortasına doğmuş bir esnaf çocuğunun, aklı karışık bir ergenin, mecburi hizmette yaşlanmış bir hekimin gözünden bir Anadolu masalı anlatıyor.

Festivalde yer alacak  yurtiçi ve yurtdışından 20 tiyatro, performans ve dans gösterisinin detayları ve biletleri İKSV resmi internet sitesinden takip edilebilir.

Festival tüm şehirde: 15 mekanda gösterimler gerçekleşecek

Gösteriler bir ay boyunca Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Büyük Zarifi Apartmanı, Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Fişekhane, Galatasaray Lisesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hope Alkazar, İş Kuleleri Salonu, Metro Han, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Süreyya Operası ve Zorlu PSM olmak üzere 15 farklı mekanda gerçekleşecek.​​​​​​​

Harbiye'ye tarihe geçen konser: Arif Sağ tezenesiyle türkülere can suyu verdiHarbiye’ye tarihe geçen konser: Arif Sağ tezenesiyle türkülere can suyu verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.