‘Sürgündeki sanatçılar’ Tennesse Williams oyunu ile İstanbul’da

Sürprizlerle dolu bir şehir İstanbul. Nerede, neyle karşılaşacağınız çoğu zaman belli olmaz. Şehir, bu kez 27. İstanbul Tiyatro Festivali ile şaşırtıyor.Türkiye'de nadiren sahnelenen Geçen Yaz Birdenbire, Tennesse Williams oyunları üzerine çalışan yönetmen Jason Hale’in rejisiyle festivalde.

Kültür Sanat 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
90 dakikalık oyun Gürcüce; Türkçe altyazı seçeneği ile sahneleniyor.

Çalışmalarını 20. yüzyılın en önemli tiyatro yazarlarından Tennesse Williams oyunları üzerine yoğunlaştıran yönetmen Jason Hale, Karadeniz sahillerindeki Abhazya’da 1885’te kurulan Sokhumi Devlet Tiyatrosu ile güçlerini birleştirdi, ortaya da Williams’ın en şiirsel oyunlarından ‘Geçen Yaz Birdenbire’ çıktı. Ve bu oyun, Tiflis sahnelerinden sonra 27. İstanbul Tiyatro Festivali’ne konuk oluyor.

1930’ların New Orleans’ındayız. Şair oğlunun yasını tutan bir kadının, oğlu hakkındaki gerçekleri ve ölümünün şoke edici nedenini öğrendiğinde ise hiddetlenmesini kimi zaman oğlunun itibarını korumak için hikâyesini gizlemeye çalışmasını ve tüm bunları yaparken sınırları nasıl zorlayabileceğini izleyeceğiz. İkiyüzlülük, açgözlülük ve entrikayla örülü bu ödüllü oyun, 1958’de Broadway’de perdelerini açtığı günden bu yana dünyanın dört bir yanında ünlü oyuncularla defalarca sahnelendi. Hatta  Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor ve Montgomery Clift’in yer aldığı bir kadroyla beyazperdeye de uyarlandı.

Sürgünde ama hep sahnedeler: Sokhumi Devlet Tiyatrosu

Williams’ın şiirsel metni kadar oyunu sahneleyen Sokhumi Devlet Tiyatrosu da hikayesiyle “Bu oyunu mutlaka sahnede yakalamalıyım” dedirtiyor. Zira, 138 yıllık tarihinde sadece 1993’te Abhazya’daki savaş sırasında faaliyetlerine ara veren Sokhumi Devlet Tiyatrosu, Gürcülerin bölgeden sürülmesi neticesinde Tiflis’e geldi ve çalışmalarını burada sürdürdü. Tarihinde savaşın dehşetini yaşayan Sokhumi Devlet Tiyatrosu’nun yaratıcı damarında barış, özgürlük, uzlaşma, vatanseverlik, sürgün, etnik ve dini çatışma gibi konular yer alıyor.

Biletleri satışa çıkan 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programının tamamı İKSV’nin web sitesinde, https://tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde. Türkiye’de nadiren sahnelenen ‘Geçen Yaz Birdenbire’yi izleme şansını kaçırmak istemeyenler ise  detaylı bilgi ve bilet almak için tıklayabilir.

📌 ‘Geçen Yaz Birdenbire’, 30 Ekim Pazartesi ve 31 Ekim Salı saat 20.00’de, Caddebostan Kültür Merkezi’nde.

GEÇEN YAZ BİRDENBİRE

Sokhumi Devlet Tiyatrosu

Yazan: Tennessee Williams

Yöneten: Jason Hale

Dekor Tasarımı: Petr Voznesensky

Oynayanlar: Ekaterine Archaia, Giorgi Gelashvili, Veriko Kalandia, Giorgi Korganashvili, Lili Khuriti, Merab Kolbaia, Nino Papava, Lela Sharabidze

Perde bugün açılıyor, 27. İstanbul Tiyatro festivali başlıyor: 10Haber'den kaçmaz denilen 10 oyunPerde bugün açılıyor, 27. İstanbul Tiyatro festivali başlıyor: 10Haber’den kaçmaz denilen 10 oyun

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.