Cumhuriyetçi adaylardan tepki yağıyor: Trump, Kim Jong Un’u tebrik etti

Kuzey Kore'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün yönetim kurulunda yer almasını kutlayan eski ABD Başkanı Donald Trump, 2024 başkanlık seçimlerine adaylığını koyan diğer Cumhuriyetçi siyasetçiler tarafından hedef alındı.

Dünya 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kim Jong Un ve Donald Trump el sıkışırken.

Kuzey Kore Halk Sağlığı Bakanlığı’ndan Dr. Jong Min Pak, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2026 yılına kadar sürecek yeni yönetim dönemi için kurula seçildi. Dışa kapalı bir ülke olan Kuzey Kore’nin DSÖ’nün yönetim kurulunda yer alması, sağlık örgütünün gündemini ve politikasını belirlemede söz sahibi olması anlamına gelecek.

Güney Kore, Kuzey Kore’nin geçmişte hem DSÖ’nün hem de Birleşmiş Milletler’in politikalarını görmezden geldiğini hatırlatarak bu kararı eleştirdi. ABD’nin eski Başkanı Donald Trump ise cuma günü kendisine ait sosyal medya platformu Truth Social’dan yaptığı paylaşımda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un adını yanlış yazarak, “Kim Jung Un’a tebrikler” dedi. Başta Cumhuriyetçi Parti’nin adayları olmak üzere birçok kişi bu tebrikten memnuniyetsizliğini dile getirdi.

2024 seçimlerine adaylığını koyan ve Trump’ın başkanlığı döneminde başkan yardımcılığı yapan Mike Pence, ‘hiç kimsenin Kuzey Kore’deki diktatörü ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i övmemesi gerektiğini’ söyleyerek, eski dostunun tebriğine karşı çıktı.

Iowa’da Fox News’e konuşan Pence, “İster eski dostum olsun ister bir başkası, hiç kimse Kuzey Kore’deki diktatörü ya da Ukrayna’da hiçbir sebep yokken savaş başlatan Rusya liderini övmemelidir. Zaman, dünyaya özgürlükten yana olduğumuzu ve özgürlükten yana olanların yanında olduğumuzu açıkça ifade etme zamanı” dedi.

Trump’ın eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve yine 2024 seçimlerine adaylığını koyan Nikki Haley de, “Kuzey Kore’nin DSÖ’de liderlik pozisyonuna getirilmesi tam bir saçmalık. Kim Jong Un kendi halkını aç bırakıyor” diye yazarak tepki gösterdi. Cumhuriyetçilerin bir diğer başkanlık adayı Florida Valisi Ron DeSantis, DSÖ’yü iflas etmiş bir örgüt olarak nitelendirerek, “Bunu görünce şaşırdım… Kim Jong Un katil bir diktatördür” sözlerini yazdı.

2019 yılında Kuzey Koreli lider ile el sıkışan Trump, bir Kuzey Kore diktatörü ile görüşen ilk ABD başkanı olmuştu. Trump, Nisan 2023’te verdiği bir röportajda, “Sert başlamıştı hatırlıyor musunuz? Ben ona ‘küçük roket adam’ diyordum, o da ‘Masamda kırmızı bir düğme var ve onu kullanmaya hazırım’ diyordu. Sonra aniden bir telefon aldık, görüşmek istiyordu” diye anlatmıştı.

Tecavüzden dava açmıştı: Jean Carroll, Trump'ın yeğeni ile aşk romanı yazdıTecavüzden dava açmıştı: Jean Carroll, Trump’ın yeğeni ile aşk romanı yazdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.