Yeni Anayasa için CHP’den Cumhur İttifakı’na şartlı ‘evet’

Yeni Kabine açıklandıktan sonra iktidar kanadının yaptığı “yeni ve daha demokratik bir Anayasa” çıkışına CHP’li Erdoğan Toprak’tan yanıt geldi: Samimilerse işbirliğine hazırız ama…

Siyaset 5 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’de son birkaç seçimdir, seçim sonrasında yapılması bir ritüel haline gelen “yeni Anayasa” tartışmaları, yeni Kabine açıklanır açıklanmaz başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Cumhur İttifakı’ndan birçok önde gelen ismin “yeni ve daha demokratik bir Anayasa üzerine çalışmak gerektiğini” söylemesine, CHP’den dün yanıt geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yayımladığı haftalık değerlendirme raporunda bu tartışmaya da değinerek, yeni Anayasa için açık kapı bıraktı.

Geçmişteki Anayasa değişikliklerini hatırlattı

Toprak, raporunda şu tespitlere yer verdi:

“İktidar, seçim sonrası yeni anayasa önerisini gündeme getirip, TBMM’nin sivil anayasaya öncülük etmesi için çalışma başlatacaklarını açıkladı. Türkiye’nin demokratik, insan haklarına ve hukuka saygılı, yurttaşlarının hak ve özgürlüklerini, kadınların eşitlik ve yaşam güvencesini, siyasi ve ekonomik demokrasiyi güvence altına alan bir anayasaya sahip olması konusunda samimiyse işbirliğine hazırız.

İktidarın geçmişteki anayasa değişikliği icraatları ve şu andaki ittifak ortaklarının başta kadın hakları, inanç özgürlüğü, etnik ve inanç farklılıkları vb. alanlardaki görüşleri, parti programları, mevcut anayasaya bakışları ortada. Cumhur İttifakı ortakları önce kendi aralarında demokratik anayasa için uzlaşmalıdır. İktidar gerçekten otokratik yönetimi sistemini sonlandıracak, TBMM’nin güç ve saygınlığını iade edecek, Türkiye’yi çağdaş demokrasiler seviyesine taşıyacak bir anayasayı TBMM’den en geniş uzlaşı ve iş birliğiyle hayata geçirme düşüncesinde ciddi ve samimi ise her türlü katkıyı sağlarız.”

Meclis’te 28. Dönem başladı: Partiler genel başkansız, bakan locası bakansızMeclis’te 28. Dönem başladı: Partiler genel başkansız, bakan locası bakansız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.