Ruanda soykırımının zanlısı yargılanmayacak: Sağlığı el vermiyormuş

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ruanda soykırımının finansörlüğü ve planlayıcılığından yargılanan bir sanığın demans hastası olmasından dolayı yargılanmasına devam edilemeyeceğini açıkladı.

Dünya 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ruanda soykırımı zanlılarından Felicien Kabuga.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Rezidüel Mekanizması yargıçlarının çarşamba günü aldığı çoğunluk kararına göre, 1994 Ruanda soykırımıyla bağlantılı olarak suçlanan son kaçaklardan iş insanı Félicien Kabuga’nın hastalığından dolayı yargılanamayacağı sonucuna varıldı.

Soykırım, 6 Nisan 1994’te Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’yı taşıyan uçağın vurularak başkent Kigali’ye düşmesi ve Ruanda’nın çoğunluğunu oluşturan etnik grup Hutu liderin ölmesiyle başladı. Kabuga’nın kızı, Habyarimana’nın oğluyla evliydi. Uçağın düşürülmesinden Tutsi azınlık sorumlu tutuldu.

Hutu aşırılık yanlısı çeteler, ordu, polis gücü ve milislerin yardımıyla Tutsiler ve Tutsileri desteklediği düşünülen birçok kişi katledildi. Soykırımda 800 bin kişi hayatını kaybetti.

Kabuga, Ruanda’daki Tutsi azınlığın toplu katliamını teşvik etmek ve finanse etmekle suçlanıyor. Kabuga’nın eylül ayındaki ilk duruşmasında savcılık, sanığın Tutsilerin katledilmesinin coşkulu bir destekçisi olarak tanımladı ve Hutu milislerini silahlandırdığını, eğittiğini ve teşvik ettiğini söyledi.

Başına 5 milyon dolar ödül konan Kabuga, yıllarca uluslararası adaletten kaçtıktan sonra Mayıs 2020’de Paris yakınlarında tutuklanarak Lahey’e nakledildi. Kabuga’nın yargılanmasına katliamdan yaklaşık 30 yıl sonra geçen yıl başlandı.

Uzmanlar ‘Sağlığı el vermiyor’ dedi

Lahey’deki Birleşmiş Milletler gözaltı biriminde tutulan Kabuga’nın sağlığını yakından takip eden tıp uzmanları, ‘demansın Kabuga’yı bir davaya katılmak için gereken yeteneklerden yoksun bıraktığını, durumunun ilerlemesinden dolayı eski haline dönemeyeceğini’ belirtti.

Yazılı kararda hakimler, ‘mümkün olduğunca duruşmaya benzeyen ancak mahkumiyet olasılığı olmayan alternatif çözüm bulacaklarını’ söyledi.

Kabuga soykırım, soykırıma teşvik, soykırım komplosu kurma, zulüm, katliam ve cinayetle suçlanıyor. Suçsuz olduğunu savunsa da suçlu bulunması halinde en fazla müebbet hapis cezasına çarptırılabilirdi.

Kabuga’nın davasına ilişkin karar, Ruanda soykırımının en çok aranan şüphelilerinden biri olan ve o dönem kilisede yaklaşık 2 bin kişinin öldürülmesini organiza etmekle suçlanan Fulgence Kayishema’nın 22 yıllık kaçışının ardından Güney Afrika’da tutuklanmasından yaklaşık iki hafta sonra geldi.

Ruanda Oteli filminin ilham kaynağı Rusesabagina serbest bırakıldıRuanda Oteli filminin ilham kaynağı Rusesabagina serbest bırakıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.