İTO’dan asgari ücrete ‘TL bazlı makul zam’ önerisi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in 500 dolar olmasını istediği asgari ücrette temmuz başında yapılacak güncellemenin ilk 6 aylık TÜFE esas alınarak yapılmasının makul olacağını söyledi.

Ekonomi 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 500 dolar olmasını istediği asgari ücretin TL bazlı belirlenmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücret hesaplanırken ulusal verilerin dikkate alınması gerektiğini savunan Avdagiç, “Asgari ücrette 7. ayın başında yapılacak olan güncellemenin ilk 6 aylık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) esas alınarak yapılmasının makul olacağını öngörüyoruz” dedi. Avdagiç şunları söyledi:

“İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir. Türkiye’nin bunca yıldır oluşturduğu kendi sistemi ve kendi geleneği bulunuyor. Yeni asgari ücretin de bugüne kadarki metodolojilere uygun şekilde tespit edilmesini bekliyoruz. Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE’si dikkate alınarak yapılması yönündedir. Böylece çalışanların enflasyon karşısında korunması gerçekleşmiş olacaktır. Asgari ücrete ilave olarak da ücretlilerimizin gelir vergisi dilimleri, yapılan artış dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Çalışanlarımızın geliri bu düzenlemelerin devreye girmesiyle korunmuş olacaktır.”

Sözler tutulursa asgari ücret 500 dolar olacak mı?Sözler tutulursa asgari ücret 500 dolar olacak mı?

‘SGK üst limit çarpanının evvelki oranlara çekilmesini bekliyoruz’

Avdagiç, konunun işveren tarafına da dikkati çekerek, “Çalışanın eline geçen miktarın işverene maliyeti açısından bakıldığında, şunu görüyoruz; maliyet oranı, Türkiye’de OECD ortalamasının üzerindedir. Kısa zamanda OECD ortalamasına uygun hale getirilmesini bekliyoruz. Dolayısıyla asgari ücret üzerindeki gelir vergisi oranları düzenlenerek asgari ücretin iyileşmesi sağlanmış olacaktır” dedi. Kıdem tazminatı ve sigorta üst limitiyle ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Avdagiç, şunları kaydetti:

“Hem kıdem tazminatı hem de sigorta üst limitiyle ilgili bir tabanımız var. Her ikisi de işverenler üzerinden çalışanlara ciddi külfet getiriyor. Söz gelimi, SGK üst sınırı, asgari ücretin 5 katı uygulanıyordu. Bu oranı kademeli olarak 7,5 kata yükselterek 75 bin lira olarak uyguluyoruz. Bu şu anlama geliyor; 75 bin lira brüt ücret alan bir çalışan, işveren payı dahil olmak üzere aldığı ücretin üçte biri kadar devlete SGK primi ödüyor. Bu makul olmayan bir rakamdır. Bu sebeple iş dünyası olarak, SGK üst limit çarpanının evvelki oranlara çekilmesini bekliyoruz. Aynı şekilde kıdem tazminatı tavanının da asgari ücrete bağlı olmaktan çıkartılıp enflasyon oranında yükseltilmesini istiyoruz. Bu yaklaşım sosyal adaleti tesis edecek bir yaklaşım olacaktır.”

 

‘Memur maaş zammı için ortak çalışma yapılmalı’

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindeki heyet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette, memur maaşlarına temmuzda yapılması beklenen zam ile ağustosta gerçekleştirilecek 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ele alındı. Yalçın, ziyaretteki konuşmasında, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel arasında çalışma barışının sarsıldığını ve ücret dengesinin bozulduğunu savunarak, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından seçim dönemi öncesinde bu durum gündeme gelmiş ve en düşük kamu görevlisi maaşının 22 bin lira seviyesine yükseltileceği ve emekli kamu görevlilerine de yansıyacağı belirtilmiştir. Düzenlemenin, hangi maaş kalemlerine, unvanlara hangi oranda yansıyacağı ve yüzdelik mi yoksa seyyanen mi olacağına ilişkin bir çalışma tarafımızla ve kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Dolayısıyla bu hassasiyet gözetilerek düzenlemenin başka mağduriyetlere yol açmaması için yetkili konfederasyonla ortak çalışma yapılmalıdır.”

Erdoğan buğday fiyatını açıkladı, asgari ücrete zam sürecini başlattıErdoğan buğday fiyatını açıkladı, asgari ücrete zam sürecini başlattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.