Bıçaklı saldırının sebebi hâlâ belirsiz: Fransa ‘sırt çantalı kahraman’ı takdir etti

Fransa'nın Annecy kentinde meydana gelen ve dördü çocuk altı kişinin yaralandığı bıçaklı saldırıda saldırganın neden böyle bir şey yaptığı belirsizliğini koruyor. Fransız basını ise saldırganı durdurmaya çalışan Henri adındaki vatandaşı, 'sırt çantalı kahraman' olarak takdir etti.

Dünya 12 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fransa'da bıçaklı saldırıyı gerçekleştiren kişi.

Fransa’nın güneydoğusundaki Annecy kentinde perşembe sabahı göl kenarında bir parkta 31 yaşındaki Suriyeli bir mülteci tarafından çocuklara yönelik bıçaklı saldırı gerçekleşti. Saldırıda dördü çocuk olmak üzere altı kişi yaralandı. İlk gün altı kişiden üç kişinin durumunun kritik olduğu bildirilmişti ancak yeni gelen bilgilere göre söz konusu üç kişinin de kritik eşiği atlattığı belirtildi. Cumartesi günü ‘cinayete teşebbüs’ ile suçlanan saldırgan, şu anda Savoie’da Aiton Cezaevi’nde gözaltında tutuluyor.

Annecy Savcısı Lise Bonnet-Mathis, cumartesi günü yaptığı açıklamada saldırının nedenini ‘henüz belirlenemediğini’, çünkü saldırganın sessizliğini koruduğunu belirtti. Saldırganın saldırı sırasında alkol ya da uyuşturucu etkisi altında olmadığı ve daha önce sabıkasının olmadığı biliniyor.

Yetkililer adı Abdülmesih H. olarak açıklanan saldırganın herhangi bir terör örgütüyle bağlantısını da bulamadıklarını belirtiyor. Dolayısıyla adamın neden böyle bir saldırı gerçekleştirdiği Fransızlar tarafından sorgulanan soruların başını çekiyor. Gözaltına alındığı ilk saatlerde tedirgin davranarak müfettişlerden İngilizce kendisini öldürmelerini istemiş.

Saldırgan hakkında 10 yıldır İsveç’te mülteci olarak yaşadığı ve Hıristiyan olduğu biliniyor. Daha sonra İsviçre, İtalya ve Fransa’ya sığınma başvurusunda bulunmuş. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, bu başvurulara aslında gerek olmadığını çünkü zaten İsveç’te 10 yıldır sığınmacı statüsüne sahip olduğunu belirtti.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan eski eşine göre, İsveç vatandaşlığı alamayınca ülkeyi terk etmek istemiş. Saldırı sırasında haç taşıdığı öğrenilen Abdülmesih’in İngilizce ‘İsa aşkına’ diye haykırdığı söyleniyor. Bir süre İsveçli bir kadınla evli kalan Abdülmesih’in eşinden geçen yıl boşandığı ve üç yaşında bir çocuğu olduğu da öğrenildi.

France Bleu Pays de Savoie’nın görgü şahitlerinden öğrendiği bilgilere göre, Abdülmesih birkaç aydır gölün çevresinde dolaşıyordu. Yabancı olduğu için yerel esnafın dikkatini çeken Abdülmesih’in sokaklarda yaşadığı ve gölde yıkanırken görüldüğü de belirtiliyor.

‘Sırt çantalı kahraman’

‘Sırt çantalı kahraman’ Henri, saldırganı kovalarken.

Öte yandan saldırı sırasında sırt çantalı Henri adındaki bir Fransız’ın olay yerinden kaçmak yerine saldırgana müdahale etmesi de Fransız basınında geniş yer buldu. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Henri’nin bıçaklı saldırganı durdurmaya çalıştığı ve saldırganın peşinden koştuğu görüldü. Fransız medyası Henri’yi ‘sırt çantalı kahraman’ olarak takdir etti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın katedrallerini gezmek için dokuz aylık bir gezi turunda olan Henri’ye saldırı sırasındaki cesur tavrı için bizzat teşekkür etti. Henri ise kendine ‘kahraman’ denmesini kabul etmedi. ‘Tüm Fransızların davranması gerektiği gibi davranmaya çalıştığını’ belirten Henri, “O anda beyninizin fişi çekilmiş gibi oluyor ve içgüdüsel hareket ediyorsunuz. Ayrıca tek tepki gösteren de ben değildim. Etraftaki pek çok insan benim gibi onu korkutmaya ve çocuklardan uzaklaştırmaya çalıştı” dedi.

Fransa'da çocuk parkında bıçaklı saldırgan dehşeti: 3'ü kritik 6 yaralıFransa’da çocuk parkında bıçaklı saldırgan dehşeti: 3’ü kritik 6 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.