Soğan TIR’larında ‘İstanbul ve Ankara’ ayrıntısı: IŞİD’e giden kayıp dinamitler

Şanlıurfa'da IŞİD'e patlayıcı taşıyan TIR'ın 2015'te yakalanması sonucu açılan dava 27 Mayıs'ta karara bağlandı. Hablemitoğlu suikastı davasından tahliye edilen Nuri Gökhan Bozkır hakkında tutuklama kararı verildi.

Kararda, patlayıcıların sadece Suriye'ye gönderilmediği İstanbul ve Ankara'ya da sevkiyat yapıldığı bilgisi yer aldı. Olay sonrası Afyonkarahisar Evciler'deki depoda yapılan arama sonucu kayıtlarda olmasına rağman bulunamayan kayıp patlayıcılara dikkat çekildi.

Gündem 19 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Şanlıurfa Akçakale’de 8 Eylül 2015’te soğan kamuflajıyla IŞİD’e bomba yapımında kullanılan infilaklı fitil taşıyan TIR ile ilgili açılan dava kamuoyuna “Soğan TIR’ları davası” diye yansımıştı.

Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 9 şüpheli hakkında IŞİD’e silah sağlama, örgüt üyeliği, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi suçlarından dava açılmıştı.

Hakkında dava açılanlar arasında yer alan eski Özel Kuvvetler Komutanlığı görevlisi yüzbaşısı Nuri Gökhan Bozkır Ukrayna’ya kaçmıştı. Bozkır 2006 yılında “Sauna Çetesi” olarak bilinen mafya grubu ile ilişkisi ortaya çıktıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilmişti.

Soğan TIR’ları davası devam ederken Ukrayna’ya kaçan Bozkır, burada Necip Hablemitoğlu suikasti ile ilgili Gazeteci Zihni Çakır’a itiraflarda bulunmuştu. Bozkır’ın bu bu itiraflarandan sonra suikastle ilgili olarak FETÖ lideri Fetullah Gülen, Mustafa Özcan, Enver Altaylı, Levent Göktaş ve ÖKK içinde görev yapmış askerler hakkında soruşturma açılarak tutuklama kararları verilmişti.

Bozkır, suikastı o dönem ÖKK Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Komutanı Albay Levent Göktaş’ın emri ile ÖKK’dan bir ekibin gerçekleştirdiğini, kendisinin de gözcülük yaptığını ileri sürmüştü. Bozkır suikastta tetiği ise ÖKK yüzbaşısı Tarkan Mumcuoğlu’nun çektiğini iddia etmişti.

Hablemitoğlu suikastı davasındaki ifadelerini geri çekti

Suikast davası açıldıktan sonra hakkında kırmızı bülten çıkarılan Bozkır bulunduğu Ukrayna’dan getirilmişti. MİT tarafından bir tabutun içinde getirildiğini ve 20 gün çok ağır işkenceler gördüğünü ileri süren Bozkır, mahkeme aşamasında Hablemitoğlu suikastı ile ilgili ifadelerinin hepsini geri almıştı.

Bozkır’la birlikte aralarında Levent Göktaş ve Tarkan Mumcuoğlu’nun da bulunduğu ÖKK subayları ile FETÖ yöneticilerinin bulunduğu 6 kişinin tutuklandığı dava 14 Şubat 2023 tarihinde görülmeye başlanmıştı. Davanın Mayıs ayında yapılan 3. celsesinde tetikçi olduğu ileri sürülen Mumcuoğlu’nun o dönemde Kazakistan’da olduğuna dair mahkemeye yeni kanıtlar sunuldu. Bu yeni kanıtların ardından mahkeme Mumcuoğlu’nun tetikçi olmayabileceğine yönelik kanının güçlendiği gerekçesiyle tüm tutuklu sanıkları tahliye etmişti.

Hablemitoğlu'ndan tahliye, Soğan TIR'larından tutuklamaHablemitoğlu’ndan tahliye, Soğan TIR’larından tutuklama

5 ayrı patlayıcı sevkiyatı

Hablemitoğlu suikastı davasındaki 19 Mayıs’taki tahliyelerin ardından Şanlıurfa’da görülen Soğan TIR’ları davasında yeni bir gelişme yaşandı. Hablemitoğlu davasından tahliye edilen Nuri Gökhan Bozkır, Soğan TIR’ları davasından 27 Mayıs’ta tutuklama kararı verildi. Bozkır 21 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sonucu 9 şüpheli hakkında 2016 yılında açılan dava 27 Mayıs’ta karara bağlandı.

Gerekçeli karara Afyonkarahisar’dan temin edilen patlayıcıların sadece Suriye’ye sevk edilmediği İran, Ankara ve İstanbul’a da patlayıcı sevk edildiği bilgisi yansıdı.

Kararda, “Doğan G. ve Serkan Y.,’nin ifadelerinden anlaşıldığı, sanığın da içerisinde bulunduğu grubun 2015 yılı Mayıs ayından yakalandıkları ana kadar 5 ayrı sevkiyat gerçekleştirdikleri, şahısların 08/09/2015 günü ele geçen patlayıcı madde haricinde 25/08/2015 günüde İstanbul’a kayıt dışı sevkiyat yaptıkları…” değerlendirmesi yapıldı.

Atatürk Havalimanı yakınlarına sevk edilmiş, depodaki eksik dinamitler

Soğan TIR’ları soruşturması kapsamında patlayıcı sevkiyatının Isparta’da bir at çiftliğinde planlandığı bilgisi daha önce basına yansımıştı. Gerekçeli karara ise daha önce kamuoyunda duyulmayan bilgiler yer aldı.

Akçakale’de yakalanan TIR’daki patlayıcıların, Afyonkarahisar Evciler ilçesindeki bir depodan yüklendiğinin tespit edildiği belirtilen kararda Atatürk Havalimanı yakınlarına da kayıt dışı sevkiyat yapıldığı bilgisine yer verildi.

Evciler’deki depoda yapılan aramada eksik patlayıcılar olduğunun altı çizilen kararın ilgili kısmı şöyle:

“14 Eylül 2015 günü depoda yapılan incelemede 1 milyon 100 bin metre fitil, 212 bin adet kapsül, 48 bin 650 kilogram anfo, bin kilogram dinamitin kayıtlarda gözükmesine rağmen bulunmadığının tespit edildi. Sanıklar Doğan G. ve Serkan Y.’nin Şanlıurfa ilinden yapılacak olan sevkıyatın dışında sanıkların başkaca sevkıyatlar yaptığı, yargılanan 25/08/2015 günüde İstanbul’a kayıt dışı sevkiyat yaptıkları, patlayıcı maddeleri İstanbul Atatürk Havaalanı yakınlarına bir yere götürerek teslim ettikleri…”

IŞİD’in Türkiye’deki eylemlerine örnek gösterilen kararda 28 Haziran 2016 tarihindeki Atatürk Havalimanı ve 10 Ekim Ankara Garı saldırısı da yer aldı. Ankara Garı katliamından 25 gün önce, Atatürk Havalimanı saldırısından 10 ay önce sevk edilen bu patlayıcılarla terör saldırıları arasında bir bağlantı olup olmadığı ise belirtilmedi.

‘Sevkiyatları Bozkır yönlendirdi’

Kararda, Bozkır’ın Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan ihraç edilmiş olmasına rağmen kendisini emekli binbaşı olarak tanıttığı, Şanlıurfa ve İstanbul’a yapılan kayıtdışı sevkıyatları bizzat yönettiği kaydedildi. Şanlıurfa’ya yapılan sevkıyattan önce Evciler ilçesindeki depoya geldiği, şüpheliler arasındaki irtibatı sağladığı belirtildi. Dosyanın sanıklarından Mehmet Oktar’ın da kendisini MİT görevlisi olarak tanıttığı, kayıtdışı patlayıcı madde sevkıyatını bizzat yöneten kişilerden olduğu anlatıldı.

 

Hablemitoğlu davasında elde var sıfır: Hakimden tutuklama talebine de retHablemitoğlu davasında elde var sıfır: Hakimden tutuklama talebine de ret

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.