Titanik enkazını keşfe giden denizaltı kayıp: İngiliz milyarder Hamish Harding de içindeymiş

Titanik'in enkazına keşif gezisi düzenleyen bir denizaltı kayboldu. ABD sahil güvenliği kayıp denizaltı için arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığını bildirdi. Denizaltıda İngiliz iş insanı Hamish Harding'in de olduğu belirtiliyor.

Dünya 20 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Titanik'in pruvası, 1986 yılında gemiye yapılan eski bir dalış sırasında fotoğraflandı. Fotoğraf: Woods Hole Okyanus Bilimleri Enstitüsü

1912’de batan Titanik’in enkazını görmek üzere keşif gezisi yaparken Kuzey Atlantik’te kaybolan bir denizaltı için pazartesi günü arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. ABD sahil güvenliğine göre dalıştan sadece 1 saat 45 dakika sonra denizaltıyla temas kesildi.

Derin deniz keşifleri için insanlı denizaltılar kullanan OceanGate Expeditions da denizaltıyı kurtarma çalışmalarının yürütüldüğünü doğrulayarak, ‘mürettebatı güvenli bir şekilde geri getirmek için tüm yolları araştırdıklarını ve harekete geçtiklerini’ bildirdi.

Arama çalışmalarında ABD ve Kanada uçaklarının yanı sıra büyük gemilerin kullanıldığı ancak durumun ‘zorlu’ olduğu belirtiliyor. Zira denizaltının yüzeye çıkıp çıkmadığı bilinmediğinden hem yüzeyi hem de okyanusun yaklaşık 13 bin fit aşağısını taramaları gerekiyor.

OceanGate’in denizaltısı Titan, deniz yüzeyinin yaklaşık 3 bin 800 metre altında bulunan Titanik enkazına ulaşabilen dünyadaki tek beş kişilik denizaltı. Şirketin internet sitesinde Titanik enkazını görmek için yedi gecelik yolculuğa 250 bin dolar değer biçildiği görülüyor.

OceanGate, kısa bir süre önce internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarında, Newfoundland sahilinin yaklaşık 400 mil güneydoğusunda bulunan Titanik enkazına yönelik keşif gezisinin devam ettiğini duyurmuştu. Şirket bu seferlerde iletişimi sürdürmek için Starlink’in kullanıldığını belirtmişti.

OceanGate’in Titan adlı denizaltısı, okyanusun dibine yapılacak bir dalışta beş kişiyi taşıyabiliyor. Fotoğraf: OceanGate

Denizaltıda normal şartlarda bir pilot, üç turist ve şirketin deyimiyle bir tane de ‘içerik uzmanı’ bulunuyor. Yine internet sitesine göre 10 bin 432 kg ağırlığındaki denizaltı, 4 bin metre derinliğe kadar inebiliyor ve beş kişilik mürettebata 96 saat kadar yetecek yaşam desteğine sahip.

Hamish Harding. Fotoğraf: Facebook

BBC’nin haberine göre, cumartesi günü iş insanı Hamish Harding, Facebook hesabında yaptığı paylaşımda, bir gün önce Newfoundland’den yola çıkan OceanGate seferindeki ekipte yer aldığını söylemişti.

Geçen yıl da Blue Origin roketiyle uzaya seyahat eden Harding, “Denizaltı ekibimizde bazıları 1980’lerden bu yana Titanik’e 30’dan fazla dalış yapmış birkaç efsanevi kaşif var” diye yazmıştı. Hava koşulları nedeniyle bunun ‘2023 yılında Titanik’e yapılacak ilk ve tek insanlı görev olma ihtimalinin yüksek olduğunu’ da dile getiren Harding, ekibin dalış aktivitesine pazar günü sabah dört civarında başlamayı planladığını söylemişti.

Gemide olduğuna inanılanlardan biri de eski Fransız donanma komutanı ve derin deniz dalgıcı Paul Henry Nargeolet. Titanik sualtı araştırma direktörü olan Nargeolet, enkaz alanında önde gelen otoritelerden biri olarak kabul ediliyor. Daha önce birçok keşif gezisine liderlik etmiş eski askerin, dalışta diğer dört yolcuya öncülük ettiği tahmin ediliyor.

Hiç böyle görmediniz: İşte Titanik enkazının en net görüntüsüHiç böyle görmediniz: İşte Titanik enkazının en net görüntüsü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.