Obradovic’ten Sırp taraftarlara sitem ve rica: Biz neden böyle olduk?

Adriyatik Ligi’nde final serisi, Partizan ve Kızılyıldız gibi iki ezeli rakibi karşı karşıya getirdi. Söz konusu çekişmeli eşleşmeye her iki salonda da yaşanan taraftar olayları damga vurdu. Partizan koçu Zeljko Obradovic de 4. maç sonrası yaşananlara değindi.

Spor 22 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Obra, final serisinin dördüncü maçının ardından hem sitem hem ricada bulundu.

Sırbistan sporunun en büyük rekabeti, aynı zamanda Avrupa sporunda nam salmış olan Partizan – Kızılyıldız rekabeti. İki takım, Sırp sporunda büyük başarılara sahip takımlar olarak ön plana çıkıyorlar ve başkent Belgrad’ın önde gelen yapıları olarak biliniyorlar.

Bu ikilinin eşleşmeleri branş fark etmeksizin son derece ateşli ve rekabet içinde geçiyor. Bu sezonun Adriyatik Ligi final serisi de yine Partizan – Kızılyıldız eşleşmesine sahne oluyor. Ancak eşleşmeye saha içi mücadeleden çok saha dışında yaşananlar damga vuruyor.

Sertaç Şanlı ve Barcelona Euroleauge'in intikamını aldı: ŞampiyonSertaç Şanlı ve Barcelona Euroleauge’in intikamını aldı: Şampiyon

“Bu nefret tohumlarını kim ekiyor?”

Seri boyunca yaşanan saha ve taraftar olayları sonrasında açıklamalarda bulunan Partizan koçu ve Avrupa basketbolunun efsanelerinden Zeljko Obradovic, “15 gün önce NBA’de Nikola Jokic’i izledim. Daha sonra Partizan ve Kızılyıldız arasında oynanan 1987 finalini gösteren bir kanala rastladım. O zamanlar iki takımın taraftarı aynı salonda bir arada maçları izliyordu, ‘Kupayı bize getirin’ diye tezahürat yapıyorlardı, taraftarlar güzeldi ve aynı salonda maç izleme kültürü vardı. Günümüzde ne oldu, neden böyle olduk?” sözlerini dile getirdi.

Obra, “Uzmanlar insan olarak ne noktaya geldiğimizi açıklamalı. Takım otobüsü salona gelirken bir çocuk otobüse tükürdü ve bize orta parmağını gösterdi, bu sırada yanında olan annesi gülüyordu. Bu nefret tohumlarını kim ekiyor? Beşinci maçta benzer bir duruma düşmemizi istemiyorum. Taraftarlardan centilmence destek bekliyorum. İki takım oyuncuları bunu hak ediyor” diyerek hem sitemini hem de bu akşam saat 21.00’de Partizan’ın sahasında oynanacak serinin 5. ve son maçı öncesi ricasını dile getirdi.

Obra’nın bu denli sitem etmesinin sebepleri ise vahim görüntülerle beraber ortaya çıkıyor. 3. maç, Partizan oyuncuları ve Kızılyıldız taraftarları arasında yaşanan olaylar nedeniyle geç başladı. Partizan’ın evinde oynanan 2. maçtaysa Kızılyıldız oyuncusu Nemanja Nedovic’in karısına yönelik bazı istenmeyen görüntüler ortaya çıkmıştı.

 

“Böyle davranırsak oyuncular gider”

Zeljko, sözlerine şöyle devam etti: “İlk iki maçta sahaya bozuk paralar ve meşale atıldı. Umarım beşinci maçta bunların hiçbiri olmaz. Tanrı’ya bunun için dua ediyor, Partizan taraftarlarına bunu yapmamaları için yalvarıyorum. Bence yalnızca basketbolun konuşuldu bir finali hak ediyoruz. Burada sahip olduğumuz basketbol kalitesinin farkında mısınız? Eğer biz böyle davranırsak bu oyuncular gelecek sezon burada oynamak isterler mi? Bu en kritik soru. Son birkaç gündür kendime bunu soruyorum.”

“Bu süreçte Kızılyıldız oyuncuları ve Kızılyıldız taraftarı arkadaşlarımla bir araya geldim. Benden özür dilediler benim de onlardan dilemem gerektiği gibi. Bu nefreti besleyen kim, tüm bu olanları başlatan kim? Sorulması gereken sorular bunlar. Elinizde kalem var, yazın. Daha fazla diyecek sözüm yok.”

Olaylı geçen ve Kızılyıldız’ın 68-56 kazanarak seriyi 2-2’ye getirdiği 4. maçın ardından kırmızı – beyazlı ekibin oyuncuları, Partizanlı oyuncuların taraftar saldırısı olmadan soyunma odasına gitmeleri için meslektaşlarına eskortluk ettiler. Söz konusu görüntüler, holiganizmin ülkede ve eşleşmede geldiği noktanın vehameti göstermesi açısından tarihe geçti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.