CHP İstanbul’da 14, Ankara’da 11, toplam 209 adayını belirledi
CHP'nin 81 il başkanı, partilerindeki 'değişim' çağrılarına ilişkin bir bildiri yayınladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bildiriyi eleştirip 4 başkanın kaleme aldığını söyledi. 10Haber, İmamoğlu'nun iddiasını CHP İl Başkanlarına sordu. Bildiriye imza atmadığını söyleyen başkanlar da var.
Ankara’da önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen 81 il başkanı, partilerindeki ‘değişim’ çağrılarına ilişkin ortak açıklama yaptı.
Açıklamada, “Değişim, albenisi olan sihirli bir sözcüktür. Ancak kalıcı bir değişimi, dönüşümü sağlayacak olan kişilerden ziyade fikirler ve ilkelerdir. Kişi bazlı kurtarıcı söyleminden kaynaklanan, yapısal ve işleyişsel eksikleri içermeyen değişim taleplerinin sağlıklı bir sonuç doğurmayacağı ortadadır” vurgusu dikkat çekti.
Ayrıca, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun eleştiriden muaf olmadığı belirtilerek “Genel Başkanımızı itibarsızlaştırmaya yönelik yaklaşımları tasvip etmediğimizin de bilinmesini isteriz” denildi.
81 İl Başkanı ortak basın açıklamamız… pic.twitter.com/W46yAwJHpk
— Canan Kaftancıoğlu (@Canan_Kaftanci) June 22, 2023
Bildirinin yayınlanmasının ardından İstanbul Büyükşehir belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan önemli değerlendirmeler geldi.
Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinin 4. yılında dün Haliç Kongre Merkezi’nde “Demokrasi Şenliği” düzenlendi.
Burada konuşan İmamoğlu ortak açıklamadaki üslubu eleştirerek “İl başkanlarının imalı cümleleri içine katarak hazırladıkları bu metni kişisel muhabbetmiş gibi aktarış usulünü çok doğru bulmuyorum” dedi.
“Benimle konuşan il başkanları var” diyen İmamoğlu şunları ekledi:
“İçerik olarak makul tarifler de var açıklamanın içerisinde. Burada bazı imalı ifadelerin CHP il başkanlarının topluca ortaya koyacağı açıklama metnine yakışır olduğunu düşünmüyorum. Bu düşünceye 81 il başkanının tamamının da aynı fikirde olduğunu da düşünmüyorum.”
İmamoğlu, ortak metni dört il başkanının kaleme aldığını söyledi.
10Haber’in edindiği bilgilere göre; bildiriyi kaleme alan CHP’nin İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin İl Başkanları.
Bildiri, il başkanlarının olduğu WhatsApp grubuna gönderilerek onayları istendi, ancak bazı başkanlar onay vermedi.
CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan’a İmamoğlu’nun “metni dört başkan yazdı” iddiasını sorduk. Başkan Çalışkan, dört il başkanının metni hazırladığını doğrulayarak şunları anlattı:
“Dört il başkanı denilen olay şöyle, oradaki konuşmaları, özetlerini aldı, onların fikirleri alındı. Onların onayından sonra ertesin gün basına düştü, onların bilgisi dahilinde. 81 kişi oturup bildiriyi yazamaz. Oradan dört kişi bildiriyi alıyor, yazıyor. Kendi kafasına göre de yazmıyor, orada her il başkanı konuşuyor, o konuşulanlar derleniyor, toparlanıyor, özeti çıkarılıp sunuluyor.”
Adını vermek istemeyen bir il başkanı ise “Bildiriyi kimin kaleme alacağının teamülleri vardır. Genellikle büyükşehir başkanları kaleme alır” diyerek bildirinin dört kişi tarafından hazırlanmasının uygun olduğunu belirtti.
“Bildiriye imza koymayacağımı açıkça ifade ettim” diyen CHP’li Başkan, şunları söyledi:
“İmzası olmayan başka il başkanları da var. Bazı il başkanları bildiri yazıldıktan sonra değişiklik talep etti ve değişiklik sonrası bildiri ortaya çıktı. Bildiri çıktı ve kimler imzalayacak denilmedi, herkes adına yayınlandı.”
İmza atmayan başkanların harekete geçeceğini söyleyen CHP’li Başkan, “Sosyal medyada kimler paylaştı kimler paylaşmadı?” diye sorarak bildiriyi paylaşmayan CHP’li başkanların itirazı olduğunu iddia etti.
CHP İl Başkanları toplantısı ve yayınlanan bildiri dışında, bir başka önemli konu ise, dün yayınlanan CHP İl Başkanları bildirisinden bir hafta önce yayınlanan bildiri…
CHP’nin 9 il başkanı 14 Haziran 2023’te bir araya gelerek değişim çağrısı yapmıştı. Ortak açıklamada, “Parti sağdan oy alma kaygısı içinde rotasını kaybetti” denilmişti.
CHP Kastamonu İl Başkanlı Hikmet Erbilgin ev sahipliğinde Sinop İl Başkanı İnan Savaş Yüksel, Bartın İl Başkanı Cemal Selim Karakaş, Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, Bolu İl Başkanı Ersan Türkoğlu, Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, Düzce İl Başkanı Semih Cemşit, Çankırı İl Başkanı Galip Ağaoğlu ve Tokat İl Başkanı Murat Yazıcı’nın katılımıyla toplantı düzenlenmişti.
Toplantının ardından yayınlanan ortak yazılı açıklamada şu mesajlar verilmişti:
“Aday listelerinin kompozisyonu örgüt vicdanını zedelemiştir. Beş, altı, yedi dönemdir milletvekili olmayı makul gören, bunu sindiren ve önüne geçmeyen irade, kamuoyu tarafından mahkum edilmiştir. Özellikle ittifak partilerine verilen kontenjanların ölçüsüz, hesapsız, verisiz bir biçimde sunulması, örgütlerin ve seçmenin tepkisine yol açmış, seçmen bu konuda ikna edilememiştir.”
Peki, yaklaşık 9 saat süren toplantı genel olarak nasıl geçti?
Bu soruyu CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan’a yönelttik.
Öncelikle, “Kimse Kuvayi Milliye partisi CHP’den büyük değildir” diyen Başkan Özkan, şunları anlattı:
“Verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Her il başkanı kendi ilinde seçimin ardından durumunu özetledi. Örneğin ben şu anda, Tokat’ın, Düzce’nin, Malatya’nın, Ankara’nın durumunu biliyorum. Her ilin sorunlarını da öğrenmiş olduk. Her il başkanının konuşma imkanı oldu, geniş bir zamanda oldu toplantı. Saygı çerçevesinde bir toplantıydı, gerilim olmadı. Herkes yerel seçimlerde başarılı olabilmek için neler olması gerektiği konusunda parti ahlakına uygun konuştu. Ben verimli geçtiğini düşünüyorum, il başkanları da birbiriyle dertleşti, sorunlarını anladı.
Sayın genel başkanımız son derece faydalı bir istişareye dayalı bir toplantı yaptı Chp kültürümüze yakışır son derece nezaketli olarak her ilimizle ayrı ayrı ilgilendi sorunları bizzat not etti Sayın genel başkanımızla birlikte hep beraber yerel seçimlerde başarılı olmak için gereken dersleri çıkarıp seçimlerde başarılı olacağımızdan şüphem yok.”
Faik Öztrak ise dün CHP Genel Merkezi’nde Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi.
Öztrak, il başkanlarının bildirisiyle ilgili şunları söyledi:
“Genel Başkan’ımız, dün il başkanlarımızla toplandı. 9 saat süren toplantıda, 14-28 Mayıs sürecini ve yaklaşan yerel yönetim seçimleri aşamasında yapılacakları değerlendirdiler. İl başkanlarımız, bugün toplantıya ilişkin bir mutabakat metnini açıkladılar. İl başkanlarımız, bu açıklamada öncelikle ülkeyi yöneten Düyun-u Umumiye kabinesinin memleketi uluslararası tefecilere teslim ettiği tespitinde bulunmuşlardır. Yine bu açıklamada il başkanlarımız, değişimin kişi bazlı bir değişim demek olmadığını, yapısal ve işleyişsel eksiklikleri içeren değişim taleplerinin sağlıklı bir sonuç doğurmayacağını, seçimlerde herkesten çok çalışan Genel Başkan’ımızı itibarsızlaştırmaya yönelik yaklaşımları tasvip etmeyeceklerini de ifade etmişlerdir. İl başkanlarımız, yerel seçimler öncesi, demokratik bir parti tüzüğünü hayata geçireceğimizin ve kurultayımızı da tamamlayarak kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Kimsesizlerin kimsesi’ diyerek tarif ettiği Cumhuriyet’imizi demokrasiyle taçlandıracağımızı belirtmişlerdir.”
İmamoğlu’nun değişim konusunda Kılıçdaroğlu’na yönelik “Bu haftayı önemsediğimi kendileri biliyor” diyerek sürenin dolduğunu işaret ettiği gün, Kılıçdaroğlu “Ekrem İmamoğlu görevine devam edecektir. Tartışma bitmiştir” dedi. Tele1’de katıldığı televizyon programında parti içi tartışmalara ve siyasetin güncel başlıklarına dair soruları yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını derlediğimiz haberi bu linkten okuyabilirsiniz.