Aziz Yıldırım’ın şifreleri… Ne dedi? Ne demek istedi? Kimi kast etti?

Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım, emekli olduğunu söyledikten sonra "Fetöcü, hocacı, Fenerbahçe'den geçmişte maddi gelir elde edenler aday olursa ben gelip aday olurum" dedi. Aziz Yıldırım'ın konuşmasındaki mesajlar...

Spor 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Aziz Yıldırım, basın toplantısında tahta önünde maddi hesaplamalar yaptı.

Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım ve Ali Koç arasındaki söz düellosu devam ediyor. Mali genel kurul öncesi karşılıklı suçlamalar yöneltilmesiyle gerginlik tırmanırken Aziz Yıldırım, basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, gönlünde yatan başkan adayının Murat Ülker olduğunu söyledi. Murat Ülker ise gazeteci Candaş Tolga Işık’a yaptığı açıklamada “Aziz Bey’e çok teşekkür ederim ama aday değilim. Neden? Çünkü duracak yeri bilirim” dedi. Aziz Yıldırım’ın toplantıda verdiği mesajlar şöyle…

Ali Koç’a mesaj: Camiayı zorlama aday çıkar

Yıldırım, Ali Koç’a seslenerek “Fenerbahçe Başkanı’nın ‘Aday çıksın kongre yaparım’ söylemini bırak. Buna devam edersen aday çıkar. Hiç kimse çıkmazsa ben çıkarım. Camiayı zorlama. Herkes haddini bilsin” dedi. Yıldırım, Ali Koç’a ‘kulübün sahibi olmadığı’ mesajını verdi.

İkinci adam ve sponsorluk

Aziz Yıldırım’ın Ali Koç’a verdiği bir başka mesaj yönetim kurulunun zayıflığı ve sponsorluklara ilişkin oldu. 20 yıllık yönetiminde maddi, manevi ve fikir verme olarak çok değerli isimler olduğunu belirten Yıldırım, Ali Koç yönetiminde böyle kişiler bulunmadığını vurguladı. Fenerbahçe’nin bütün sponsorluklarının Koç Gurubu’ndan olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Fenerbahçe’ye bakıyorsunuz… Koçspor! Yarın başkan değişse bu sponsorluklar devam edecek mi? Fenerbahçe’ye verilen en büyük zarar bu. Geleceği kararttınız siz” dedi.

Ali Koç kendi dediğini değil Aziz Yıldırım'ın söylediğini yaptıAli Koç kendi dediğini değil Aziz Yıldırım’ın söylediğini yaptı

“Siyasetle ve federasyonla iyi geçinin”

Ali Koç’a verilen başka bir mesaj Fenerbahçe’nin iktidar partisiyle iyi geçinmesi konusunda oldu. Kendisinden örnek veren ve Rıdvan Dilmen’den bahsederek devletten yardım aldığını söyleyen Yıldırım, hükümetle zıtlaşılmaması konusunda Koç’u uyardı. Yıldırım, Türkiye Futbol Federasyonu ile Fenerbahçe arasındaki gerilimlerin kulübün aleyhine olduğunu söyledi. Koç’a “Bir önceki TFF Başkanı Nihat Özdemir’le Neden kavga ediyorsun?” sorusunu yönelten Yıldırım, mevcut başkan Mehmet Büyükekşi için “İki gün önce TFF Başkanı FETÖ’cü diyorsun. İki gün sonra koluna giriyorsun” diyerek eleştirisini yöneltti.

Taraftara: Ali Koç alternatifsiz değil

Aziz Yıldırım’ın bir başka mesajı taraftar ve Fenerbahçe üyelerineydi. Yıldırım, kimse olmasa bile kendisinin aday olacağını söyledi. Burada amaç taraftar ve Fenerbahçe üyelerine Ali Koç tek alternatif değil mesajı vermekti. Ancak basın toplantısının ilerleyen dakikalarında Aziz Yıldırım böyle bir ifade kullanmadığını iddia etti.

Ali Koç'un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübüAli Koç’un tarifleri! Fenerbahçe kaos kulübü

Sadettin Saran ve Mehmet Ali Aydınlar mesajı

Aziz Yıldırım, “Fetöcü, hocacı, Fenerbahçe’den geçmişte maddi gelir elde edenler aday olursa ben gelip aday olurum” diyerek Sadettin Saran’a mesaj verdi. Saran, 2024 yılındaki kongrede ne olursa olsun aday olacağını açıklamıştı. Yıldırım ile Saran arasındaki gerilim eskiye dayanıyor. Yıldırım, Saran’ı yöneticilik yaptığı dönemde Rus futbolcu Vladimir Beschastnykh’in transferinde maddi çıkar elde etmekle suçlamıştı. 3 Temmuz döneminde Saran’ın radyolarında Aziz Yıldırım ile ilgili yapılan yayınlar ikili arasında ayrı bir rahatsızlık konusuydu. Saran, 2021’de Aziz Yıldırım’ı kongre öncesi yaptığı basın toplantısı nedeniyle sert şekilde eleştirip Ali Koç’a destek verdi. Camiada aday olacağı konuşulan bir başka isimse 3 Temmuz sürecinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olan Mehmet Ali Aydınlar. Yıldırım, zamanında Aydınlar’a 3 Temmuz operasyonundaki tavrı nedeniyle büyük suçlamalar yöneltmiş ancak başkanlığının son döneminde sponsor olmasını kabul ederek beraber poz vermişti. Toplantının sonunda Aydınlar ismi verilerek Aziz Yıldırım’a soruldu. Yıldırım, “Adaylığını açıklasın sonra bakarız” yanıtı verdi.

Uğur Dündar’a: Fenerbahçe’ye zarar veriyorsun

Aziz Yıldırım’ın yüklendiği bir başka isimse Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar’dı. Divan Kurulu başkanlığı seçimlerinde Uğur Dündar’a destek verdiğini vurgulayan Yıldırım, “Uğur Dündar, siyaseti, gazeteciliği artık bir kenara bırakacağım, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanı olmak istiyorum dedi. Biz de destekledik. Kazandı. Ama geldiğimiz noktada Uğur Dündar Fenerbahçe’ye zarar veriyor” dedi.

Aziz Yıldırım basın toplantısını 5 yıldızlı logoyla yaptı.

Aziz Yıldırım düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:

Aziz Yıldırım: Ben emekli oldum

* İstemesek de böyle basın toplantılar düzenliyoruz. Ben 5 yıl önceki kongreden sonra, Fenerbahçe’yle ilişkimi keserek yeni bir hayat kurdum. Siz beni rahat bırakmıyorsunuz. Ben emekli oldum.

“Ali Koç’u seçen kongre üyeleri nerede?”

* Habertürk’e çıkacaktım, Mehmet Akif hastalandı. Yerine birini koyamadılar mı? Bir komplo teorisi ortaya atıldı ama inanmak istemiyorum. İçinizden bir tane aday çıkamıyor mu? Ali Koç’u seçen kongre üyeleri neredesiniz? Nerede verilen sözler?

Fenerbahçe 5 yıldızlı armayı tescil ettirdi, kombinelerde devrim gibi karar... İşte borçFenerbahçe 5 yıldızlı armayı tescil ettirdi, kombinelerde devrim gibi karar… İşte borç

“Fenerbahçe 5 yıldır çok güçsüz”

* Ben konuşmayacaktım ancak mali kongrede yapılan konuşmalar beni bu açıklamaları yapmaya mecbur bıraktı. Kongre öncesi açıklamayı ben yaptım ama arkadaşlarımla da istişare ile yaptık. Fenerbahçe 5 yıldır çok güçsüz, Ali Bey’in şahsı ile bu iş yürümez. 20 senede benim yönetimimde çok güçlü insanlar vardı. Maddi, manevi ve bana fikir verme olarak. Benim dışımda da mesaj verecek, kavga edecek insanlar vardı. Fenerbahçe’de bu insanlar bugün yok. Bu yüzden kongre çağrısı yaptım.

“Tavsiyem bir an önce kongreye gitmeli”

* Ben geçmişte güvenoyu almak için defalarca kongre kararı aldım ama başkan adayı çıkmadı. Yine de kongreye gittim. Bunlardan korkmamak lazım. Ali Bey, kongre yapacağını söylese ve güvenoyu alsa hiç kimse yıl sonuna kadar kendisini zorlamaz. Güvenoyu almadan giderseniz, bir başarısızlıkta herkes ayağa kalkacak. Belki de Fenerbahçe, gelecek sezonda kongre zamanı gelmeden kongre yapacak. Ali Bey’e tavsiyem, acilen güvenoyu alacak bir kongre yapması.

Fenerbahçe'de olaylı gün! Yerli teknik direktör, istifa, kavga...Fenerbahçe’de olaylı gün! Yerli teknik direktör, istifa, kavga…

“Hiç kimse çıkmazsa ben aday olurum”

* Fenerbahçe’de ‘benden başka kimse çıkmaz’ pozisyonunda yürümek yanlıştır. Aday çıkarsa kongre yaparım diye tehdit edilemez. Bu camia o kadar büyüktür ki, bu büyüklüğü hiç ummadığınız anda gösterir. Ali Bey, ya kongre yap ya da bu konuyu kapat. ‘Aday çıksın kongre yaparım’ söylemini bırak. Buna devam edersen aday çıkar. Hiç kimse çıkmazsa ben çıkarım. Camiayı zorlama. Herkes haddini bilsin.

“Fetöcüler kulübe giremez”

Fenerbahçe’nin büyüklüğüne zarar gelmesin. Fenerbahçe’de her zaman başkan bulunur. Fetöcü, hocacı, Fenerbahçe’den geçmişte maddi gelir elde edenler aday olursa ben gelip aday olurum. Bunu böyle bilin. O insanlar bu kulübe giremez. Bu konuda tavizim yok.

“Namuslu, şerefli ve ahlaklı olsunlar”

* 612 milyon euro diyorlar. Bu kadar mal varlığını kim yaptı? Stada ne kadar para harcadık? Gökten inip oraya konmadı. Topuk Yaylası’nı kim yaptı? Bunları satsan ne kadar para edeceği ortada. Bunları niye konuşmuyorsunuz? Bizim o zamanki dolar ve euro borcumuz o kadar değildi ki… Kimse bundan sonra atıp tutmasın, atmasyon yok. Bak şimdi burada hepsini öğretmen gibi anlatacağım. İyi dinleyin. Erol Bilecik de yalan söylüyor. Burhan Karaçam da yalan söylüyor. Ali Koç da bunlara inanıp konuşuyorsa o da yalan söylüyor. Bundan sonra kim konuşursa mahkemeye vereceğim. Namuslu, şerefli ve ahlaklı olsunlar. Ben bu stadı yapmasaydım bu kadar gelir olacak mıydı? Borç diyorsun, ama geliri hiç söylemiyorsun.

Eda Erdem Dündar: Kal be ArdaEda Erdem Dündar: Kal be Arda

“Mal varlıkların hepsini satın alacağım”

* Fenerbahçe Ali Koç’tan da, Aziz Yıldırım’dan da büyüktür. 5 yıllık döneminde 1 tane kupan var futbolda; taraftar, kongre üyeleri dolu, dertli. Sen hatalarını kabullenmek, çözüm önerileri sunmak yerine onları suçluyorsun. Mali kongredeki konuşmanın yarısını bana ayırıyorsun. Sonra beni hayali düşman olarak görme deyince yok öyle bir şey diyorsun. Sen bırak o zaman Aziz Yıldırım konuşmayı, 5 yılın hesabını ver. Hadi ondan da vazgeçtim. Önümüzdeki bir yılı nasıl kurtaracağını açıkla.

“Biz paraları alıp eve götürmedik”

10 milyon dolar Samandıra Tesisleri’ne harcadık. Dereağzı tesislerini yaptık 15 milyon. Faruk Ilgaz Tesisleri’ni yaptık, 10 milyon da oraya harcadık. Fenerbahçe TV’yi kurduk 20 milyon dolar da oraya harcadık. Kenan Evren Lisesi’ne 15 milyon euro para harcadık. 420 milyon euro benim hesap ettiğim bizim dönemden borç var. Biz paraları alıp eve götürmedik. Mal varlığından bahsetmiyorlar. Geldiğim zaman yıllık 14 milyon dolar geliri vardı Fenerbahçe’nin. Şimdi stattan 40 milyon dolar gelir elde ediyorlar. E ödesenize bunları o zaman. Ben stadı yapmasaydım ne olacaktı? Ben Fenerbahçe tarihinde 200-225 milyon dolar gelir bütçesi yaptım. Bir daha kimse yapamaz. Forbes Dergisi ‘Aziz’in Mucizesi’ yazdı 2008 yılında. Herkes beni rahat bıraksın.

Fenerbahçe'de kılıçlar çekildi! Aziz Yıldırım'dan Ali Koç'a: Kongreye gitFenerbahçe’de kılıçlar çekildi! Aziz Yıldırım’dan Ali Koç’a: Kongreye git

“Fenerbahçe için para harcamak çocuk oyuncağı”

Mal varlıklarını satışa çıkarsınlar, hepsini alacağım! Fenerbahçe’nin borcu sıfırlanacak. Fenerbahçe için para harcamak benim için çocuk oyuncağı.

Fenerbahçe Koleji binasının depereme dayanıksız olması nedeniyle eğitime 1 yıl ara verildiği açıklanmıştı.

“Fenerbahçe kolejini kapatmasınlar”

Fenerbahçe Koleji’ni kapatmasınlar. Bir yer bulsunlar, kirasını ben ödeyeceğim. Bina yıkılacaksa, hemen yıkalım. Koleji de ben kendim yapacağım. İsteyen varsa katılsın. O çocuklar orada okumaya devam etsin. Koleji, üniversiteyi para kazanmak için yapmadık.

“Bir daha konuşmayacağım”

Buradan kongre üyelerine söylüyorum, onu seçenlere söylüyorum. Yüzde 20 – yüzde 30 fazla harcama yapacağız diye yetki istediler, dağıldılar. Bizim tüzüğümüz yüzde 10’dan fazlasına müsaade etmiyordu. yüzde 30 fazla harcama yaptılar. Fenerbahçe kongre üyeleri Ali Koç’tan hesap sorsun! Çıkmışlar ‘Aziz Yıldırım konuşsun!’ diyorlar, bir daha konuşmayacağım… Bana ne ya…

Fenerbahçe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tartışmasıFenerbahçe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tartışması

“Fenerbahçe’ye bakıyorsunuz Koçspor”

Ali Koç bu kulübe bugüne kadar ne kadar para verdi? Açıklasın. Fenerbahçe’ye bakıyorsunuz… Koçspor! Yarın başkan değişse bu sponsorluklar devam edecek mi? Fenerbahçe’ye verilen en büyük zarar bu. Geleceği kararttınız siz. Ali Koç 80 tane oyuncu aldı, 10 tane hoca getirdi 5 senede… Yazık. Oyuncu sattın, ‘Fener Ol’ dedin, ‘Mesut Ol’ dedin, ‘Cebimden para verdim’ dedin… Anlat bilelim. Benim çocuklarım var. Fenerbahçe kaybedince üzülüyorlar. Maçı izlerken çocuğum geldi, ‘Baba kaç kaç’ diye sordu. ‘Kazanıyoruz’ dedim. İçeri gidip geldi, ‘Baba ama orada 0-2 yazıyor’ dedi. Biz buralara geldik.

“Murat Ülker’i desteklerim”

Biz başkan adayı aramıyoruz, aday olmak isteyenler bize geliyor. Fenerbahçe’de çok başkan adayı var. Gönlümden geçen Murat Ülker’dir. Ben Murat Ülker’in başkan olmasını bir Fenerbahçeli olarak çok isterim. Ancak kararı o verir. Karar verirse tüm kalbim ve gücümle onu desteklerim. 3 Temmuz döneminde maddi manevi büyük destek verdi. Murat Ülker adaylığını açıklarsa gönülden desteklerim dedim. Aday olup olmayacağını kendisi bilir. Adam rahat ya. Ben de rahatım. Bana dokunmayın diyorum. Adam niye gelsin buraya?

Ali Koç ile TFF Başkanı’yken sorun yaşayan Nihat Özdemir Fenerbahçe üyeliğinden istifa ettiğini açıklamıştı.

“Nihat Özdemir ile niye kavga ediyorsun?”

Nihat Özdemir ile başkanlık için teklifte bulunmadım. Çünkü başkan olma şansı yok, kulüpten istifa etti. Olsa memnuniyetle desteklerim. Nihat Özdemir kimdir? Fenerbahçe 2. başkanı. 15 yıl neredeyse. Sonra ne oldu Nihat Özdemir? TFF başkanı. Sen onunla neden kavga ediyorsun ya? Ferit Şahenk ismi de geçiyor ancak kendisiyle 6 aydır hiç görüşmedim.

“Ben Divan’a gelirim ama kendi emniyetlerini sağlayacaklar mı?”

Beni Divan Kurulu’na çağırıyorlar. Ben gelirim ama kendi emniyetlerini sağlayabilecekler mi? Benim değil, kendi emniyetlerini. Ben gelir konuşurum. Mali Genel Kurul’da 15 kişi ‘İstifa!’ diye bağırdı, Uğur Dündar’la Ali Koç ne yapacağını şaşırdı! Ben gitsem ne olacağını siz düşünün… Kendi yaptığım stadyuma 3 tane arabayla gidemeyeceksem, gitmem dedim. Ben giderim, kendimi de korurum ancak onlar kendini koruyamaz. Bana kimse bir şey söyleyemez. Ben bir konuşursam yer yerinden oynar. Pantolonunu çekerek bizle dalga geçiyorsun. ‘Başkaan’ diye bağırıyordun, hadi şimdi bağırsana. Topunuz gelin derken kimi kast ediyorsun kardeşim? Bu top kimdir?

Aziz Yıldırım, Uğur Dündar’ı desteklediğini ancak şu an onun kulübe zarar verdiğini söyledi.

“Uğur Dündar Fenerbahçe’ye zarar veriyor”

Uğur Dündar, siyaseti, gazeteciliği artık bir kenara bırakacağım, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanı olmak istiyorum dedi. Biz de destekledik. Kazandı. Ama geldiğimiz noktada Uğur Dündar Fenerbahçe’ye zarar veriyor. Uğur Dündar, kongrede ‘ben istifa ediyorum’ diye tweet atarak büyük hata yaptı. Sonra da oylama yaptırıyor. Sen istifa ediyorsan Divan’da olur bu. Onu da sen öneremezsin. Bunun sonu seçimdir.

“Elvir Baliç için cebimden 2 milyon dolar verdim”

* Beni her konuda suçlayabilirsiniz ama mali konuda asla suçlayamazsınız. Bizi maddi olarak kim suçlarsa alnını karışlarım. Elvir Baliç’i 19-20 milyondan aşağı satmayacağız diye bir şey çıktı ağzımdan. Real Madrid ile pazarlık yapıyoruz, 17’den fazla vermeyiz diyorlar. Baliç’e 2 milyon maaş vereceklerdi. Dedim ki 19 milyona alın Baliç’in maaşını ben ödeyeceğim. 2 milyon doları kendi cebimden verdim, 19’a sattık.

Aykut Kocaman'dan Ali Koç'a: Samimi değilAykut Kocaman’dan Ali Koç’a: Samimi değil

“Fenerbahçeliler bölünmeyin”

Fenerbahçeliler, bölünmeyin. Bir tane Fenerbahçe var. Tarihimiz, önümüze konulan engelleri paramparça etmemizle doludur. Tek adam başarısız oldu. Camia bölündü. Bunu toparlamak için herkese samimi olmak lazım. İyi sporcular transfer etmeleri lazım. Fenerbahçe, FETÖ’ye rağmen şampiyon olmuştur. 2010-2011… Bu camia güçlü bir camia. Bu camiaya liderlik yapacaksın. Kimseye ihtiyacın yok. İki gün önce TFF Başkanı FETÖ’cü diyorsun. İki gün sonra koluna giriyorsun.

“Fenerbahçe’nin siyaset ile kavga etmeye hakkı yok”

* Fenerbahçe’nin siyaset ile kavga etmeye hakkı yok. Daima onlarla iyi geçinmelisiniz. Bir gün Cumhurbaşkanı’ndan 50 milyon istedim. ‘Beşiktaş’a vermişsiniz, bize de verin’ dedim. Rıdvan Dilmen gülerek ‘5 milyon mu?’ dedi. Rıdvan’a, ‘Niye güldün?’ dedim. İşaret etmiş, ‘Bak şimdi zıplatacağım’ demiş. Sonra aldım parayı tabii.…

'Bosna elması' artık Kadıköy’de parlayacak: Edin Dzeko‘Bosna elması’ artık Kadıköy’de parlayacak: Edin Dzeko

“Bu kötü gidişin sebebi tek adamlık”

* Edin Dzeko iyi oyuncu, inşallah faydalı olur. Bugün yorum yapmam yanlış olur. Karim Benzema’yı almasını söylemedim, onun gibi oyuncuları almasını söyledim. İnşallah faydalı olur. Bu kadar başarısız bir Ali Koç beklemiyordum. Yanımızdakiler ‘Başkan üzülmeyelim, belki de çok iyi şeyler yapar. O zaman daha çok seviniriz’ dediler. Bu kötü gidişin sebebi tek adamlık. Camia bölündü. İnşallah bu sene toparlarlar. Birlik ve beraberlik lazım. Bir de iyi transferler yapmaları lazım.

*  (Gönlünüzde yatan bir oyuncu var mı? sorusuna) “Var, Jose Mourinho. Bir yönetim var, onlar karar verecek. Yönetimin tasarrufuna biz karışamayız.

* (Bugün olsa yine hakem odasını basar mısınız? sorusuna) Biz FETÖ’yü yemiş adamız. Ne gerekiyorsa yaparız.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.