Oyun, set ve maç… Wimbledon’da rekor mu, son dans mı?

Grand Slam turnuvalarının en prestijlisi, tenis tarihinin en eski turnuvası Wimbledon yarın başlıyor. Erkeklerde Novak Djokovic, kadınlarda Elena Rybakina favori. Andy Murray ve Venus Williams turnuvada son bir dans yapmaya çalışacak.

Spor 2 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Novak Djokovic 2017den beri Wimbledon'da kaybetmiyor. Geçen yılın şampiyoru Elena Rybakina iddialı. Andy Murray ve Venus Williams son turnuvalarında sürpriz yapmak istiyor.

Berkem Çağlayan

Teniste 4 önemli turnuva oyuncular arasında büyük önem taşır. Bunlar, Avustralya Açık, Fransa Açık, Wimbledon ve ABD Açık’tır. Bir tenisçinin Takvim (Grand) Slam yapması için  aynı yıl içinde bu dört turnuvayı kazanması gerekir. Tek erkeklerde bunu başaran son sporcu 1969’da Rod Laver oldu. Tek kadınlarda Steffi Graf 1988 yılında kazandığı dört turnuvanın yanına bir de olimpiyat altını ekleyerek tenis terminolojisine ‘Altın (Golden) Slam’ terimini kazandırdı. 4 büyük turnuvadan Wimbledon, gelenekleri, ritüelleri kurallarıyla ve dünyanın en eski tenis turnuvası olmasıyla diğerlerinden daha prestijli olarak görülür. Tensseverlerin 4 gözle beklediği Wimbledon yarın başlayacak.

Novak Djokovic en son 12 Temmuz 2017’de Wimbledon’da maç kaybetti.

Wimbledon canavarı Novak Djokovic rekor peşinde

Erkeklerde son şampiyon Novak Djokovic, bu sene de en büyük favori. 36 yaşındaki Sırp raket, bu yıl hem Avustralya Açık hem de Fransız Açık’ı kazanarak tarihin en fazla slam kazanan erkek tenisçisi unvanını elde etti. Tarihin en büyüğü tartışmasında her geçen gün eli güçlenen Nole, turnuvayı kazandığı takdirde Roger Federer’in sekiz Wimbledon şampiyonluğunu egale edecek. 24 Grand Slam şampiyonluğu ile tüm zamanlar rekoruna sahip Margaret Court’u yakalama şansına sahip olan Djokovic, 2021’de kapısından döndüğü ‘Takvim Slam’i umutlarını da taze tutmak istiyor.

Fransa'nın ve kortların tek efendisi: Novak DjokovicFransa’nın ve kortların tek efendisi: Novak Djokovic

Djokovic’i Wimbledon çimlerinde kaybederken izlediğimiz son tarih 12 Temmuz 2017. O günden beri üst üste 28 maç ve 4 şampiyonluk kazandı. Wimbledon’ın mabedi Merkez Kort’ta aldığı son yenilginin üzerinden 10 yıl geçti. Bu sene kazandığı 14 Grand Slam maçında sadece üç set kaybetti. Her ne kadar hazırlık döneminde herhangi bir rekabetçi turnuvaya katılmayıp bol bol tatil yapmış olsa da çim kortta onun kadar rahat hareket edebilen kimse yok. Tüm bu veriler ışığında Djokovic’in Merkez Kort çimlerinde zaferi tatması en olası senaryo gibi duruyor.

1 numaralı seri başı Carlos Alcaraz

Wimbledon’da bir numaralı seri başı Carlos Alcaraz olacak. Geçen hafta Queens’te kariyerinin ilk çim kort turnuvasını kazanan İspanyol sporcu “Wimbledon, tenis takviminin en güzel turnuvası. Bir gün şampiyon olmak istediğim bir yer ve bu yıl o hayali gerçekleştirmek için büyük bir özgüvene sahibim” dedi. Fakat Alcaraz’ın turnuva yolu pek kolay değil. Dördüncü turda Sascha Zverev, Matteo Berrettini veya Alex De Minaur ile karşılaşma ihtimali bulunan Alcaraz’ı çeyrek finalde Holger Rune, yarı finalde de olası bir Daniil Medvedev eşleşmesi bekliyor.

Wimbledon'da patron çıldırdı! Rekor ödülWimbledon’da patron çıldırdı! Rekor ödül

Medvedev yabana atılmamalı

Geçen sene Rus ve Belaruslu sporculara uygulanan yasaktan dolayı turnuvaya katılamayan Medvedev her ne kadar sert kort dışında kendisini pek rahat hissetmiyor olsa da turnuva esnasında en iyi oyununu yakaladığı takdirde önemli bir şampiyonluk adayı olabilir. Jannik Sinner geçen yıl Djokovic’e Wimbledon’da zor anlar yaşatmıştı fakat Halle’de yaşadığı sakatlığın onu turnuva boyunca ne kadar etkileyeceği bilinmiyor. Dördüncü turda olası bir Taylor Fritz karşılaşmasında ABD’li rakibinin çim korttaki güçlü servislerine nasıl karşılık vereceği merak konusu. 2022 Wimbledon finalisti Nick Kyrgios, bu sezonun büyük bir kısmını sakatlıklar sebebiyle maç yapmadan geçirdi. En üst düzey rekabet için fiziksel durumu ne kadar yeterli olur bilinmez. Fakat ATP Tur’da Djokovic’in ardından çim korttaki oyunu en güçlü isim hala o ve çeyrek finale çıkabilirse geçen yılki finalin rövanşını Djokovic’ten almak isteyecektir.

İki tenisçi Stefanos Tsitsipas ile Paula Badosa beraberler.

Stefanos Tsitsipas, bugünlerde saha içinden ziyade kadınlarda eski dünya 2 numarası Paula Badosa ile yaşadığı aşkla gündemde. Yeni ilişkisinin oyununa olan yansıması merak konusu. Yunan raket bir türlü o son adımı atamamış olsa da katıldığı tüm turnuvalarda rekabetçi seviyede kalabiliyor. Dünya 6 numarası Rune de dikkat edilmesi gereken isimlerden biri. 20 yaşındaki Danimarkalı Wimbledon’ın ‘boss’u Djokovic’i daha önce iki Masters karşılaşmasında mağlup etti. Oyunu çim korta fazlasıyla uygun ve bu onu daha da tehlikeli kılıyor. Son Roland Garros finalisti Casper Ruud, sakatlığını tamamıyla atlatmış Zverev, iki büyük servisçi Fritz ile Frances Tiafoe da şampiyonluk şansı kovalayacak diğer isimler arasında.

Elena Rybakina, geçen yıl Wimbledon’da zafer kazandı.

Kadınlarda öne çıkan isim Rybakina

Kadınlarda son şampiyon Elena Rybakina, bir kez daha Wimbledon’ın büyük favorilerinden biri. Özellikle çim kortta daha da etkili olan güçlü servisleri onu çoğu rakibinden farklı kılıyor. Bu seneki Avustralya Açık finali ve Indian Wells ile Roma’da kazandığı şampiyonluklar geçen seneki Wimbledon zaferinin tesadüf olmadığını da kanıtladı. Muhtemel bir diğer favori Aryna Sabalenka ile yarı finalde eşleşme ihtimali Rybakina’nın işini zorlaştırabilir.

Iga Swiatek yemekten zehirlendi, turnuvadan çekildiIga Swiatek yemekten zehirlendi, turnuvadan çekildi

Iga Swiatek’in çim kortla arası çok iyi değil

Erkeklerde Djokovic ve diğerleri şeklinde net bir hiyerarşi olsa da kadınlarda durum biraz daha karışık. Iga Swiatek ve Sabalenka geçen yılın şampiyonu Rybakina’dan sonra en çok öne çıkan isimler. 2022 Avustralya Açık’ı kazanan Ashleigh Barty’nin emekliliğini açıklamasından sonraki beş Slam’in tamamını bu üç tenisçi kazandı. Dünya 1 numarası Iga Swiatek’in çim kortla arası çok iyi değil. Bu da toprakta ve sert kortta kurduğu dominasyonu Wimbledon’a taşıyamamasına neden oluyor. Fransa Açık çeyrek finalinde karşılaştığı Coco Gauff ile aynı aşamada yeniden karşılaşma ihtimali var. Fakat finale kadar Rybakina veya Sabalenka ile oynamayacak olması ciddi bir avantaj. Diğer bir deyişle Polonyalının en büyük rakibi yeşil zemin olacak. Yine de yetenek seti ve mental gücü onu kariyerinin ilk Wimbledon şampiyonluğuna ulaştırabilir.

Wimbledon, lisanslı ürünlerinin Rusya ve Belarus’a satışını durdurduWimbledon, lisanslı ürünlerinin Rusya ve Belarus’a satışını durdurdu

Diğer yandan Sabalenka ise kariyerinin en iyi senesini geçiriyor. Avustralya’da Slam hasretini sona erdiren Belaruslu raket geçen sene katılamadığı Wimbledon’a gelirken Fransa Açık şampiyonluğunu da cebine koymak istiyordu fakat maç puanları bulduğu yarı finalde Karolina Muchova’ya elenip hayal kırıklığı yaşamıştı. Ancak Sabalenka tüm bunlara rağmen Birleşik Krallık’a büyük bir özgüvenle en büyük favorilerden biri olarak geliyor.

Wimbledon’da iki kez şampiyonluk yaşamış Petra Kvitova’yı da unutmamak gerek. Geçen hafta Berlin’de kariyerinin 31. şampiyonluğuna ulaşan Çek yıldız, 33 yaşında bir kez daha şampiyon olma hayali ile çim korta adım atacak. 2022’nin finalisti Ons Jabeur ve bize harika bir Roland Garros izleten Muchova da turnuvada önemli faktör olmaya aday. Barbora Krejcikova, Jelena Ostapenko, Beatriz Haddad Maia, Karolina Pliskova, Jessica Pegula ve Gauff gibi isimleri de sayınca liste epey kabarıyor.

16 yaşındaki Mirra Andreeva teniste yükselen yıldız olabilir.

Son olarak 2007 doğumlu Mirra Andreeva için parantez açalım. İsmini tüm dünyaya duyurduğu Madrid Açık’tan bu yana oyununu geliştirmeye devam ediyor. Elemelerde oynadığı üç maçta oyununun çim korta uygun olduğunu da gösterdi. Kortta yer aldığı her saniye izleyenlere büyük bir keyif verecektir.

Murray ve Williams kariyerlerine nokta koymaya çalışıyor.

Son dans olur mu?

Wimbledon’da iki kez şampiyon Andy Murray ve beş kez şampiyon Venus Williams belki de son kez bu sahneye adım atacak. 43 yaşındaki Venus, kariyerinin ilk Wimbledon’ına bundan 26 sene önce çıktı. 26 yılda aldığı 90 galibiyet ile aktif oyuncular arasında en fazla Wimbledon maçı kazanan isim konumunda. Andy Murray ise Venus’ün aksine Surbiton ve Nottingham’da kazandığı iki Challenger Turnuvası ile dikkat çekiyor. Kortlara geri döndüğünden bu yana hemen hemen her maçı harika geçen Murray bu turnuvada o epik maçlara yenilerini ekleyebilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.