Volkswagen’in ‘elektrikli sevdası’ Audi CEO’sunu koltuğundan etti

Volkswagen lüks markası Audi’nin elektrikliye dönüşünü hızlandırmak için kendi baş stratejistini CEO yaptı. Audi 2026’den sonra yalnızca elektrikli otomobil üretecek.

Ekonomi 2 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Audi'nin 3 yıl önce BMW'den transfer edilen CEO'su Markus Duesmann kendinden bekleneni veremeyince ayrılmak zorunda kaldı.

2025 yılında, sattığı araçların 5’te 1’inin elektrikli olmasını hedefleyen ve bu doğrultuda gelecek 5 yılda 180 milyar avroluk yatırım planlayan  Volkswagen (VW) grubu sahibi bulunduğu lüks otomobil markası Audi’yi bu alanda hızlandırmak için  CEO’sunu değiştirdi.

BMW’den 3 yıl önce bu göreve Audi’nin elektrikli otomobil satışlarını artıracağı ve marka inovasyonuna katkıda bulunacağı beklentisiyle getirilen Markus Duesmann’ın koltuğuna 1 Eylül’den itibaren Volkswagen’in baş stratejisti Gernot Döllner oturacak.

VW’nin Porsche’den sonra ikinci önemli lüks markası olan Audi kar etmesine rağmen, elektrikli otomobil pazarında büyümekte ve Çinli rakiplerinin artan tehdidiyle baş etmekte zorlanıyor.

Volkswagen'in gözü elektrikte: 5 yılda 180 milyar avro harcayacakVolkswagen’in gözü elektrikte: 5 yılda 180 milyar avro harcayacak

Net kar yüzde 40 arttı

Audi’nin net karı geçen yıl yüzde 40’lık artışla 7.6 milyar avroya ulaştı. Yüksek mali perfomansta ulaşılabilir modeller yerine daha az satğışla daha zok karın elde edildiği yüksek fiyatlı otomobillerin üretimine ağırlık verilmesi önemli rol oynadı.

Bugün son kuşak içten yanmalı motora sahip otomobillerini geliştirmeye çalışan Audi 10 model  elektrikli otomobili de piyasa sürecek. Şirket 2026’dan itibaren yalnızca elektrikli otomobil üretecek.

VW’nin diğer lüks markası Porsche’nin ‘elektrikli’ye hayli başarılı şekilde girmiş olmasına rağmen Audi içten yanmalı motora sahip otomobillerle ününü sürdürüyordu. Ancak Audi bugün itibarıyla Tesla ve Çinli otomobil üreticileri gibi elektrikli alanın güçlü oyuncalarınım zorlu rekabetiyle karşı karşıya kaldı.

Volkswagen Grubu CEO’su Oliver Blume şirketin yüzde 14’lük büyümesini devam ettirmesini, Volkswagen ve  Porsche ile daha iyi koordinasyon içinde olmasını istiyor. Bu hedeflere ulaşmak, Blume ile Porsche’de üst düzey yönetici olarak çalışan yeni CEO için pek de zor değil.

Eski Audi CEO'su Stadler dizel emisyon skandalındaki rolünü itiraf ettiEski Audi CEO’su Stadler dizel emisyon skandalındaki rolünü itiraf etti

Hedef Kuzey Amerika’da fabrika açmak

Möllner’in yeni dönemdeki en zorlu  görevi Kuzey Amerika’da fabrika açılmasını sağlamak için yapılan görüşmeleri başarıyla tamamlamak olacak. Audi’nin rakipleri Mercedes- Benz ve BMW Amerika Birleşik Devletleri’noeki fabrikaları sayesinde bu dev pazar için Audi’nin neredeyse iki misli otomobil üretebiliyorlar. Audi içten yanmalı motorlu S.U.V’lerinin çok popüler olduğu bu pazarda şirket birçok modelinin elektriklileriyle de boy göstermek istiyor.

Çin’de ise içten yanmalı motora sahip modelleri popülerliklerini korumakla birlikte Audi, BYD ve Chery gibi yerli rakipleri karşı rekabetçiliğini korumak için elektrikli otomobillerin üretimini hızlandırması gerektiğine inanıyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.