Al Di Meola Akbank Caz Festivali için geliyor

33. Akbank Caz Festivali’nin sürprizleri arasında Al Di Meola var. 23 Eylül'de başlayacak festivalin programı şekillenmeye başladı. Al Di Meola 25 Eylül akşamı AKM'de sahne alacak. Festivalin diğer sürprizleri arasında Terence Blanchard, Yumi Ito ve Tord Gustavsen gibi isimler var.

Kültür Sanat 12 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Gitar virtüözü Al Di Meola, Akbank Caz Festivali'nin en özel konuklarından biri.

Akbank Caz Festivali’nin programı şekillenmeye başladı. Bu yıl 33.sü gerçekleşen ve Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliklerinden biri olan festivalin yedi konseri açıklandı. 23 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan bu özel buluşma için dünya müziğinin önemli isimleri İstanbul’a geliyor.

Al Di Meola, Akbank Caz Festivali için geliyor

Her yıl caz dünyasının saygın isimlerini müzikseverlerle bir araya getiren Akbank Caz Festivali, bu yıl da birbirinden özel performanslara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Pozitif iş birliğiyle gerçekleştirilen festivalin ilk konser biletleri, 13 Temmuz Perşembe günü Biletix’te satışa çıkıyor. Açıklanan yedi konserin ilki dünyaca ünlü müzisyen Al Di Meola.

Enstrümanıyla özdeşleşmiş bir virtüöz, yaşayan bir efsane; Al Di Meola için söylenebilecek daha çok şey var. 68 yaşındaki gitar virtüözü, 33. Akbank Caz Festivali kapsamında 25 Eylül akşamı AKM Tiyatro Salonu’nda yıllar sonra yeniden İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Gitarın efsane ismi son olarak 2019’da İstanbul’da konser vermişti. Müziğin son 50 yılını şekillendiren isimlerden biri olan Al Di Meola, Latin, tango, flamenko, Orta Doğu müzikleri gibi farklı ülkelerden işitsel gelenekler ve caz arasında köprüler kurmaya henüz 19 yaşındayken katıldığı Return to Forever grubuyla başlamıştı.  Son olarak John McLaughlin ve Paco de Lucia ile 1980 tarihli turnelerinden bir konserin kaydını albümleştiren Al Di Meola, bu çalışmasıyla da büyük beğeni toplamıştı. Hatırlanacağı üzere McLaughlin ve Paco de Lucia ile kurdukları gitar triosu özellikle 1980’li yıllarda büyük ilgi görmüş kasetleri milyonlarca satmıştı. Konserde Al Di Meola’ya gitarda Peo Alfonsi, perküsyonda ise Sergio Martinez eşlik edecek.

Akbank Caz Festivali’nin bir diğer özel konuğu ise kökleri Polonya ve Japonya’ya da uzanan İsviçreli vokalist, piyanist, besteci ve doğaçlamacı Yumi Ito. Müzisyen, sesiyle sınırların hiç olmadığı dünyaların kapılarını aralıyor. Sanatçının art-pop, caz ve neo-klasik unsurlar barındıran diskografisinin son halkası olan ‘Ysla’, Nisan 2023’te yayımlandı. İto, 27 Eylül Çarşamba akşamı Akbank Sanat’ta sahne alacak. Konserde piyanist Yumi İto’ya davulda İago Fernandez, kontrbasta Kuba Dworak eşlik edecek.

Trompet virtüözü Terence Blanchard İstanbul’a geliyor

40 yıl önce Lionel Hampton Orchestra ve The Jazz Messengers gibi prestijli orkestraların üyesi olarak başlayan Terence Blanchard, Akbank Caz Festivali’nin bir diğer özel konuğu. Eşine az rastlanır bir müzikal miras inşa eden Blanchard, dünyanın en önemli trompet virtüözlerinden biri olarak kabul ediliyor. Amerikalı müzisyen, bugüne dek beş Grammy Ödülü kazanmasının yanı sıra Spike Lee filmleri için yaptığı kompozisyonlarıyla iki kez Oscar Ödülü’ne aday gösterildi. Bunu Quincy Jones’dan bu yana başaran ilk siyah müzisyen olarak adını tarihe yazdırdı. 2021’de yayınladığı son albümü ‘Absence’ ile kendisi için bir yol gösterici olarak nitelendirdiği caz saksafoncusu Wayne Shorter’a saygı duruşunda bulunan Blanchard, 29 Eylül’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde.

New York’ta doğup büyüyen alto saksafoncu Lakecia Benjamin Akbank Caz Festivali’nin bir diğer konuğu olacak. Çocukluk yıllarında latin ve salsa gibi estetiklerle haşır neşir olan Benjamin, akıl hocası Gary Bartz’la çalışarak enstrüman tekniğini ileri seviyelere taşıdı. Aralarında Alicia Keys ve Missy Elliot’ın da yer aldığı pek çok müzisyenle turne ve stüdyolarda işbirliği yapan Benjamin, 2 Ekim’de Ses Tiyatrosu’nda. Konserde Benjamin’e, piyanoda Zaccai Curtis, basta Ivan Taylor, davulda ise Ej Strickland eşlik edecek.

Doğaçlama müziğin özel ismi Wilkins Babylon’da

Henüz 20’lerinin ortalarında olsa da Bob Dylan, Wynton Marsalis, Solange Knowles gibi isimlerle üretimlerde bulunmuş bir yetenek olan saksafoncu Immanuel Wilkins, Akbank Caz Festivali’nde sahne alacak bir diğer özel isim.  ABD’nin köklü müzik oluşumu NPR tarafından doğaçlama müziğin en çekici enstrümanistlerinden biri olarak nitelendirilen Wilkins, son olarak ‘Avalanche’ yorumuyla ‘Here It Is: A Tribute To Leonard Cohen’ derlemesinde karşımıza çıktı. 4 Ekim Çarşamba akşamı Babylon’da sahne alacak olan Wilkins’e sahnede Micah Thomas piyanoda, Kweku Sumbre ise davulda eşlik edecek.

Çok yönlü müzisyen, besteci ve prodüktör Joe Acheson’ın stüdyosunda filizlenen Hidden Orchestra, ses paletini her daim zenginleştirmeyi misyon edinen ve ilham havzası epey geniş bir alana yayılan bir proje. Sufi müziğinden, progresif rock’tan, ambient besteciliğinden yansımalar duyabileceğiniz kayıtlarının yanı sıra 2020’de video oyunu Creaks için hazırladığı soundtrack ile de ödüller kazandı. Eylül 2023’te yayımlayacağını duyurduğu yeni albümü To Dream is to Forget’in turnesi kapsamında 33. Akbank Caz Festivali’nin konuğu olacak grup, 5 Ekim’de Babylon’da.

Norveçli virtüöz Gustavsen festivalin konuğu

52 yaşındaki Norveçli piyanist Tord Gustavsen, basta Steinar Raknes ve davulda Jarle Vespestad ile kurduğu triosuyla Akbank Caz Festivali’nde. Norveçli müzisyenin ses evreni, akılda kalıcı melodiler ve incelikli ritimlerle eşine az rastlanır bir derinlik ve pürüzsüzlük barındırıyor. Caz tarihi ve İskandinav gelenekleri arasında bir diyalog kurmak, pratiğinin önemli bir parçası. Daha önce de ülkemizde konser veren Gustavsen 7 Ekim’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde.

10Haber'den İstanbul Caz Festivali rehberi10Haber’den İstanbul Caz Festivali rehberi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.