Mehmet Uluğ aşkına: Babylon’dan dünyanın müziği yükseldi

33. Akbank Caz Festivali dün gece özel bir o kadar da duygusal bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Yolu Babylon'dan geçen virtüözlerin Mehmet Uluğ'a saygı duruşunda bulunduğu gecede dünyaca ünlü İlhan Erşahin ve müzisyen dostları sahnedeydi. 10Haber'de bu tarihi âna tanıklık etti.

Kültür Sanat 7 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

1999 yılında İstanbul’da farklı müziklerin sesini duyurabileceği bir mekân olma iddiasıyla kapıların açan Babylon, bunu çok kısa sürede başarmıştı. Yabancı basın tarafından dünyanın en iyi canlı müzik mekânları arasında da gösterilen şehrin bu ikonik mekânının kurucularından olan Mehmet Uluğ, 20 Kasım 2013 tarihinde hayatını kaybetmişti. Babylon’un yanı sıra bir döneme damga vuran konserlerin arkasındaki kuruluş olan Pozitif’in de kurucusu olan Mehmet Uluğ, gride bıraktıklarıyla saygı ve özlemle anılmaya devam ediyor.

Virtüözler Mehmet Uluğ için sahnede

Dün akşam 33. Akbank Caz Festivali kapsamında yeni Babylon’da gerçekleşen etkinliğin biletleri performanstan saatler önce tükenmişti. Festivalin artık gelenekselleşen Mehme Uluğ anma konserlerinde yapımcının kardeşi Ahmet Uluğ da izleyiciler arasındaydı. Mercan Dede’nin insanın içinde sevgi uyandıran doğu ile batıyı harmanladığı dj setinin arından sahneye bu kez Türkiye’nin dünya çapındaki virtüözü İlhan Erşahin kalabalık bir müzisyen ekiple çıktı. Son yıllarda tıpkı İlhan Erşahin gibi saksofon ile önemli ilkere imza atan Korhan Futacı da sahnedeki yerini aldı.

Mehmet Uluğ’u anmak için Babylon’un hem izleyici hem de müzisyen tarafını neredeyse tamamen dolduran insanların konsere gösterdikleri yoğun ilgi de takdire şayandı. İstanbul’un kültür hayatına çok büyük bir imza atan ve yaptıklarıyla asla unutulmayan Babylon’un kurucusu için sahneye çıkanlar arasında sürpriz bir isim daha vardı.

Gecenin sürprizi Eric Truffaz

Bu akşam yine Babylon’da sahne alacak olan Fransız trompetçi Eric Truffaz, büyük bir sürprize imza atarak sahneye çıktı. Bu tarihi olay izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı. Sahnede her müzisyen maharetini konuşturduğu doğaçlama performanslar geceye damga vurdu. Sahnede performans aralarında izleyicilerle sık sık iletişim kuran İlham Erşahin, Mehmet Uluğ için düzenlenen bu anma konserinin önemine kısa bir konuşmayla da değindi. Konseri Uluğ’ya ithaf eden İlhan Erşahin ve müzisyen dostları uzun soluklu performanslarını saatin ilerleyişine aldırmadan sürdüren kalabalık müzisyen ggrubunda Çağru Sertel, Korhan Futacı, Erik Truffaz, Özgür Yılmaz, Umut Arabacı ve Turgut Alp Bekooğlu da enstrumanlarıyla eşlik ettti. Yarın sona erecek olan festivalin bu özel buluşması şimdiden yılın unutulmazları arasında yerini aldı.

Müzik Radarı'na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin ÖzerMüzik Radarı’na takılanlar: The Rolling Stone, U2, Ed Sheeran ve Zerrin Özer

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.