Manson tarikatının eski üyesi Leslie Van Houten 53 yıl sonra serbest

19 yaşında Charles Manson tarikatına katılan ve bazı cinayetlere ortak olduğu için ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Leslie Van Houten, 53 yıl parmaklıklar ardında kaldıktan sonra dün serbest bırakıldı.

Dünya 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Leslie Van Houten, Charles Manson'ın tarikatına 19 yaşındayken katıldı. Fotoğraf: The Telegraph

Döneminin en ünlü oyuncularından Sharon Tate’i hamileyken vahşice öldüren Manson tarikatına 19 yaşında katılan Leslie Van Houten, Tate cinayetine olmasa da başka bir cinayete yardımcı olmuştu. Van Houten, bu cinayetlerden 53 yıl sonra, Kaliforniya’da tutulduğu hapishaneden salındı. Avukatına göre şu anda 73 yaşındaki kadın, şartlı tahliye ile gözetim altında tutulacak.

21 kez eyaletin şartlı tahliye kuruluna giden Van Houten, 2016’dan itibaren beş kez serbest bırakılmaya uygun bulundu ve toplum için tehlike oluşturmadığına karar verildi. Ancak valilik her seferinde kararı veto ederek hapiste kalmasına hükmetmiş. Avukatları ise bu vetolara itiraz etmekten vazgeçmedi.

Mayıs ayında bir eyalet temyiz mahkemesi Van Houten’in serbest bırakılması gerektiğine hükmetti. Mahkeme bu kararı vermesinde Van Houten’in hapiste kaldığı sürede öğretmenlik yapmak, beşeri bilimler alanında yüksek lisansını tamamlamak ve ruh sağlığı programında elde ettiği başarılara dikkat çekti.

LA Times’ın haberine göre Van Houten, 1981 yılında ‘kadınlarla sözlü tartıştığı’ için sadece bir kez ceza almış, bunun dışında cezaevinde geçirdiği 50 yıl boyunca hiç disiplin cezası almamıştı. Avukatı, Van Houten’ın hapis hayatı boyunca 40 yıl boyunca terapi, 30 yıl boyunca da rehabilitasyon gördüğünü belirtti.

Avukatı sözlerine, “Charles Manson’ın etkisi altına girerek bu korkunç cinayetlere yardımcı oldu… Tarikatta aklına kazınan telkinleri aşmak ve sorumluluk almak için gerçekten çok çaba sarf etti. Yaptıklarından dolayı duyduğu ezici suçluluk hissiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Çok pişmanlık duyuyor” dedi.

Yedi yıldır Van Houten’in serbest kalmasına karşı çıkan Vali Gavin Newsom ise mahkemenin böyle bir karar almasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyleyerek, kazanacağını düşünmediğinden kararı temyize taşımayacağını belirtti. Newsom’un sözcüsü, “Manson tarikatının vahşi suçlarının üzerinden 50 yıldan fazla süre geçmesine rağmen, kurbanların aileleri tüm Kaliforniyalılar gibi hâlâ etkisini yaşıyor” dedi.

Kendisi hiçbir zaman cinayet işlemeyen Manson, tarikatındakileri öldürmeye sevk etmişti. Yaklaşık 50 yıl hapis yattıktan sonra da 2017 yılında 83 yaşındayken hapiste yaşamını yitirmişti. Cinayetten hüküm giyen başka bir Manson takipçisi olan Patricia Krenwinkel’e geçen yıl şartlı tahliye hakkı tanınmışsa da Newsom bu tahliyeye de engel olmuştu. Sekiz cinayetten hüküm giyen Susan Atkins ise 2009 yılında hapishanede hayatını kaybetti.

Nick Cave suçlamaları reddetti: Kadın düşmanı değilimNick Cave suçlamaları reddetti: Kadın düşmanı değilim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.