Sıcak hava bastırdı, elektrik tüketimi üretimi geçti

Dünyayı etkisine alan sıcak hava dalgası Türkiye'nin elektrik tüketiminde de zirve yaptırdı, tüketim üretimi geçti. Bugün de rekorun yenilenmesi bekleniyor. Klima üreticileri de gelecek yoğun talebe hazırlanıyor.

Ekonomi 14 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sıcaklar aşırı derecede artınca Türkiye'de elektrik tüketimi önceki gün rekor kırdı.

Sıcak hava dalgası tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. 4-5-6 Temmuz’da dünyada en sıcak gün rekoru kırılırken, elektrik tüketimi de rekora koşuyor. Türkiye’de hava sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle artan klima kullanımı ve tarımsal sulamalar, elektrik tüketiminde önceki gün 1 milyon 27 bin 568 megavatsaatle günlük bazda yeni rekor kırıldı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş, verilerinden derlenen bilgilere göre, böylece elektrik tüketiminde 6 Temmuz’daki 1 milyon 23 bin 756 megavatsaatlik rekor aşılmış oldu. Bugün de rekorun yeniden kırılacağı bekleniyor.

Dünya, aynı hafta içinde üç kez 'en sıcak gün' rekoru kırdıDünya, aynı hafta içinde üç kez ‘en sıcak gün’ rekoru kırdı

16 bin 792 megavatsaat elektrik ithalatı yapıldı

Türkiye’de önceki gün günlük bazda 1 milyon 17 bin 503 megavatsaat elektrik üretildi. Söz konusu üretimin yüzde 23,2’si ithal kömür, yüzde 22’si doğalgaz ve yüzde 15’i barajlı hidroelektrik santrallerinden, kalan bölümü diğer kaynaklardan karşılandı. Öte yandan önceki gün 6 bin 698 megavatsaat elektrik ihracatı, 16 bin 792 megavatsaat elektrik ithalatı yaptı.

Klima satışlarında pik bekleniyor

Artan sıcaklar klimaya da talebi artırdı. Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tuncer Gülsaran, klima satışlarının bu dönemde pik yapmasını öngördüklerini belirterek, “Yetkili servislerimizden edindiğimiz montaj adetlerindeki tırmanış da bunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Firmamız adına yetkili yaklaşık 500 bayimiz ile birlikte tüketicilerimize en uygun hizmeti sunmak adına tüm hazırlığımızı yapmış durumdayız” dedi.

Sıcaklık stresi iş gücü kaybını artıracakSıcaklık stresi iş gücü kaybını artıracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.