TFF, 1959 öncesi şampiyonluklar için komisyon kurdu, ortalık karıştı

Fenerbahçe, 1959 yılı öncesi düzenlenen liglerin ve kazanılan şampiyonlukların sayılmasını talep etmişti. TFF, özel komisyon kurdu. Galatasaray'dan anında çok sert tepki geldi. Sarı lacivertliler de bir açıklama yayınladı.

Spor 16 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe ve Galatasaray arasında 1959 öncesi şampiyonlukların sayılması konusunda büyük gerginlik yaşanıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısının ardından çıkan kararları Türk spor kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamada bir madde dikkat çekti.
Fenerbahçe’nin 5 yıldızlı amblem kullanımı gündem olurken, sarı-cacivertliler’in 1959 yılı öncesi kazanılan şampiyonlukların sayılması hakkında TFF’ye yaptığı talep uzun süredir karşılık bulmamıştı. TFF, son yönetim kurulu toplantısının ardından yaptığı duyuruda Fenerbahçe’nin talebine karşılık verdi. Federasyon, 1959 yılı düzenlenen turnuvalar ve kazanılan kupaların araştırılmasına yönelik bir komisyon kurulduğunu açıkladı.

MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu oldu, Trio'dan kurula ikinci isim girdiMHK Başkanı Ahmet İbanoğlu oldu, Trio’dan kurula ikinci isim girdi

Federasyonun yaptığı resmi açıklamada, “Türk futbolunun acil çözüm bekleyen konularına ilişkin çözüm odaklı bir anlayışla somut adımlar atmayı sürdüren Türkiye Futbol Federasyonumuz tarafından, 1959 yılında Türkiye 1. Futbol Ligi olarak başlayan ve Süper Lig olarak devam eden ligin, 1959 öncesi ve sonrasındaki başarı kriterleri ile resmî statüsünü değerlendirmek üzere özel bir komisyon oluşturulmasına karar verilmiştir” denildi.

Galatasaray’dan sert tepki: Türk futbolunu kaosa sürükler

Galatasaray, TFF’ye sert bir şekilde seslenerek komisyon kararından geri dönelmesini istedi. Sarı kırmızılıların açıklaması, “Türkiye Futbol Federasyonu’nun amatör dönemdeki futbol turnuvalarında elde edilen birincilikler hakkında bir komisyon kurma kararı, Türk futbol camiasını bulandırmak ve kaosa sürüklemek için yeni bir hesap yapıldığını açıkça göstermektedir” ifadeleri ile başladı.
Açıklama şöyle sürdü: “Bu hesabın ilk adımı, TFF Disiplin Talimatları’nda açık bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen, Türkiye Kupası Final müsabakasının ardından düzenlenen kupa seremonisine talimatlara ve spor ahlakına aykırı bir şekilde, ‘gerçekte var olmayan yıldızlarıyla’ katılan Fenerbahçe Spor Kulübü’yle ilgili disiplin kararının hala açıklanmamış olmasıyla atılmıştır”

Galatasaray, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’u suçladı.

“Koç’un zor duruma düşmemesi adına komisyon sözü”

“Yaşanan gelişmeler ışığında soruyoruz” diyen Galatasaray, soruları şu şekilde sıraladı:

– “TFF ile Fenerbahçe Spor Kulübü arasında bu konuyla ilgili yapılmış bir görüşme ve pazarlık var mıdır? Bu görüşmede Sayın Ali Koç’un kendi camiasına karşı zor duruma düşmemesi adına kendisine bu konunun bir komisyona havale edilmesi sözü verilmiş midir?”
– “TFF ile nasıl bir görüşme gerçekleşmiştir ki kararları tartışılmaz olan Tahkim Kurulu’nun geçmişte kulüplerin şampiyonluklarıyla ilgili almış olduğu kararlar hiçe sayılmaya çalışılmaktadır?”

TFF: Fenerbahçe 5 yıldızlı formayla maça çıkarsa talimatlar uygulanırTFF: Fenerbahçe 5 yıldızlı formayla maça çıkarsa talimatlar uygulanır

“Mahalle arasındaki maçlardan şampiyonluk isteyen anlayış”

– “Neredeyse mahalle arasında yapılan maçlardan şampiyonluk istemeye hazır bu anlayışın hukuk ve ahlak kurallarının dışında çıkıp arka kapılardan çözüm bulma isteğine daha ne kadar göz yumulacaktır?”
“Hesap bellidir, bu yıldızlar kirlidir!” diyen Galatasaray açıklaması şöyle sürdü: “Yıllarca kabul ettiği şampiyonluk sayılarını yenisini kazanamayınca geçmişe dönüp saydırmaya çalışmak centilmenlikten, spor ahlakından uzak, en önemlisi de Türk futbolunun birçok önemli konusu varken sadece kendisine ayrıcalık arayan, yaratılmaya çalışılan birlik ve beraberlik ortamına dinamit koymaya çalışan bir davranıştır.”

Türkiye Kupası’nı kazanan Fenerbahçe kupayıalmaya 5 yıldızlı formayla çıktı.

Fenerbahçe’nin kulüp logosunu değiştirerek, 5 yıldızı TFF’ye tescil ettirmesi hakkında açıklama yapan sarı-kırmızılılar, “Yıllardır göğsünde gururla taşıdığı kulüp logosunu, bir ihtiras uğruna, çocuk oyuncağı haline getirmek tarih sayfalarında bir utanç vesikası olarak yerini alacaktır” dedi. Açıklama şöyle sona erdi: “Galatasaray Spor Kulübü olarak, Türkiye Kupası Finali’nde hukuka aykırı olarak seremoniye beş yıldızlı formayla çıkan Fenerbahçe Spor Kulübü’ne gerekli cezanın tayin edilmesi ve oluşturulması planlanan bu komisyonun acilen lağvedilmesini talep ettiğimizi Türkiye Futbol Federasyonu’na ve kamoyuna duyuruyoruz. Kulübümüz tüm bu hesaplara, çirkin oyunlara karşı duracak ve Türk futbolunun gelişmesi için hiç durmadan çalışmaya devam edecektir.”

PFDK, Fenerbahçe'nin 5 yıldızlı forması için karar veremediPFDK, Fenerbahçe’nin 5 yıldızlı forması için karar veremedi

Fenerbahçe: Geç de olsa adım atılması olumlu

Fenerbahçe de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. TFF’nin komisyon kurulması kararının dikkatle takip ettiklerini belirten sarı lacivertliler şunları söyledi: “Kulübümüz, bu kapsamda 6 Mart 2021 tarihinde 1959 öncesi Türkiye şampiyonluklarımızın Süper Lig’e dahil edilerek bundan doğan manevi ve maddi taleplerimizin karşılanması için Türkiye Futbol Federasyonu’na resmi başvuruda bulunmuş, federasyona yaptığı başvurunun sürecinin takibini geçen iki yılda da dikkatle sürdürmeye devam etmiş, başvurumuzun 1. ve 2. yıl dönümlerinde resmi internet sitemizden cevap beklediğimize dair açıklamalar yapmıştı. Başvurumuz ile ilgili geç kalınmış olsa da adımlar atılmış ve atılacak olmasını önemli bulduğumuzu, tüm süreci ve atılacak yeni adımları dikkatle takip edeceğimizi, tarihi kanıtları ve örnekleriyle yapılmış resmi başvurumuzla ilgili alınacak her karar ile ilgili atacağımız bir sonraki adım için hazırlıklı olduğumuzu, ilgililere ve kamuoyuna vurgulamak istiyoruz.”

Fenerbahçe gelecek sezon formada 5 yıldız olacak! Logo değiştiFenerbahçe gelecek sezon formada 5 yıldız olacak! Logo değişti

Fenerbahçe, TFF’nin kuracak olduğu komisyonun tarafsız tarihçi ve hukukçulardan oluşmasının zorunluluk olduğunu vurguladı. Sarı lacivertlilerin açıklaması şöyle sona erdi: “İlgili komisyonun başvurumuzu her türlü algı ve baskıdan uzak bir şekilde objektif olarak değerlendireceğine, 100. kuruluş yılını kutlayan Türkiye Futbol Federasyonu’nun Türk futbolunun efsane isimlerinin mücadele ettiği, alın terleri ile kazandıkları şampiyonluklar ile ilgili en doğru kararı vereceğine inanmak istiyoruz.”

1959 öncesi şampiyonluk yaşayan takımlar ve şampiyonluk sayıları şöyle…

Fenerbahçe: 9
Beşiktaş: 7
Galatasaray: 1
Ankara Demirspor: 2
Gençlerbirliği: 2
Harbokulu: 2
Eskişehir Demirspor: 1
Güneşspor: 1
Göztepe: 1
İstanbulspor: 1
Ankaragücü: 1
Muhafızgücü: 1
Harbiye: 1

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.