Miyazaki’nin gizemi: Son filmi hakkında kimse hiçbir şey bilmiyor

Usta yönetmen Hayao Miyazaki'nin 10 yıl aradan sonra çektiği ilk uzun metrajlı filmi vizyona girdiğinde fragmanı izlemeyi, film hakkında bilgi sahibi olmayı beklersiniz. Ancak 'How Do You Live' adlı filmi hakkında her şey gizli tutuldu. Yönetmenin muhtemelen jübilesi olan film, Japonya'da vizyonda.

Kültür Sanat 17 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Miyazaki'nin 2001 yapımı 'Spirited Away' filmi, Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü ve 75. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi ödülünü kazanmıştı.

Normal şartlar altında bir usta bir yönetmenin filmi vizyona girmeye hazırlandığında fragmanlar göreceğinizi, tanıtım kampanyaları izleyeceğinizi varsayabilirsiniz. Ancak bu kez durum farklı.

‘Komşum Totoro’, ‘Prenses Mononoke’, ‘Howl’un Yürüyen Şatosu’ ve Oscar ödüllü ‘Ruhların Kaçışı’ filmlerinin yönetmeni Hayao Miyazaki’nin 10 yıl aradan sonra çektiği ilk uzun metrajlı filme dair her bilgi gizli tutuldu. Tanıtımı yapılmadı, herhangi bir görüntü, fragman ve hatta filmin konusu bile paylaşılmadı. Tek bir istisna vardı, o da gri-mavi bir turna kuşunun göründüğü film afişi.

Gizemli filmden yayınlanan tek poster.

Gizem bilinçli bir strateji

Studio Ghibli başkanı ve ‘How Do You Live’nin yapımcısı Toshio Suzuki Japonya’da bir dergiye verdiği demeçte bu kararın bilinçli olarak alındığını, “Çok fazla bilgi vermek, izleyicinin ilgisini azaltabilir diye düşündüm” diyerek açıkladı. Ve gizemli film, nihayet geçen hafta Japonya’da vizyona girdi. Japonya’daki sinemalardan gelen ilk haberler, cuma günü vizyona giren filmin sabah ve akşam seanslarının neredeyse tükendiğini, ancak öğleden sonra ve gece geç saat gösterimlerinde birçok boş koltuk olduğunu söylüyor. Resmi verilere göre film, Japonya’da 11.3 milyon dolarla açılış yaptı. Bu, bir afiş dışında hiçbir tanıtım yapmayan Studio Ghibli’nin ülkedeki en yüksek ikinci açılışı.

Ayrıca artık filmin konusuna dair de bilgi sahibi olundu. Orijinal adı ‘Kimitachi wa Do Ikiru ka’ olan film, İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Japonya’da geçiyor. Annesini kaybetmiş, babası ve babasının yeni eşiyle birlikte yaşamaya başlayan Mahito isimli çocuğun hikayesini anlatıyor. Afiştede yer alan turna ise Mahito’nun hayatını değiştiriyor zira kuş, Mahito’nun annesinin yaşadığını ve bir kulede kurtarılmayı beklediğini iddia ediyor. Mahito söylenenlere her ne kadar inanmasa da üvey annesi kulede kaybolduğunda artık oraya girmekten başka çaresi kalmadığını kabul edip sihirli bir dünyaya adım atar.

Miyazaki’nin muhtemelen son filmi

Yönetmen daha önce 2013’te bir daha uzun metrajlı film yapmayacağını açıklamıştı ancak bir süre sonra ‘How Do You Live’ üzerinde çalıştığını duyurdu. Miyazaki’nin hayatından biyografik ögeler de içeren ‘How Do You Live’ muhtemelen 82 yaşındaki yönetmenin son filmi olacak.

Zeki Demirkubuz'un yeni filmi 'Hayat' 1 Aralık'ta vizyondaZeki Demirkubuz’un yeni filmi ‘Hayat’ 1 Aralık’ta vizyonda

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.