Bir tarih belgesel oluyor: Mehmet Güreli’nin gözünden Necip Sarıcı

Yeşilçam'ın önemli koleksiyoner ve sesçilerinden Necip Sarıcı'nın arşivi ve sinema tarihine katkıları, usta sanatçı Mehmet Güreli yönetmenliğinde bir belgesele dönüştü. Yapımcılığını Yalçın Akyıldız ve Görkem Yeltan, proje danışmanlığını Emre Arda ve Erol Çan'ın üstlendiği filmden fragman da geldi.

Kültür Sanat 18 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Belgeselden afiş ve fragman da paylaşıldı.

Yeşilçam’ın en önemli sesçilerinden biridir Necip Sarıcı. Sinema tutkusuna çocukluğunda kapılır. Bu ilgisinin peşinden koşar, ilkokul yıllarında bir radyo tamircisinin çırağı olarak kariyerinin ilk adımlarını atar. Daha sonra gazete ilanından görüp başvurduğu Lale Film Stüdyosu’nda çalışmaya başlar.

Yıllar sonra o günleri ve işine duyduğu tutkuyu, “Lale Film Stüdyosu’nda ses odasına girdiğim zaman Topkapı Sarayı’nın hazine dairesine girmiş gibi hissettim kendimi” diyerek anlatır. Daha sonra Yeşilçam’da dublaj yapmaya başlar. Bununla da sınırlı kalmaz makinistlik, teknisyenlik, yazarlık, en büyük tutkularından biri olduğunu söylediği fotoğrafçılık ve koleksiyonerlik de ekler kariyerine. Sarıcı, geniş arşiviyle Yeşilçam’ın tarihini tutan isimdir aslında.

Belgesel, Karina Film etiketli.

Sarıcı’nın büyük arşivi ve sinema tarihine katkıları şimdi ‘Sinema Hakikatinin İçinde Uzun Bir Yolculuk: Necip Sarıcı’ adıyla bir belgesele dönüştü. Üstelik müzisyen, edebiyatçı, ressam ve sinemacı Mehmet Güreli’nin gözüyle. Yapımcılığını Yalçın Akyıldız ve Görkem Yeltan, proje danışmanlığını Emre Arda ve Erol Çan’ın üstlendiği belgeselin görüntü yönetmeni koltuğunda Ahmet Sesigürgil oturuyor.

Belgeselde ayrıca Sarıcı’nın torunu Ela Çan, Jean Nô Genest’e ait ‘Charlie Chaplin- Les Enfantastiques’ şarkısını yorumluyor. ‘Sinema Hakikatinin İçinde Uzun Bir Yolculuk: Necip Sarıcı’ başlıklı belgeselden bir fragman ve afiş de yayınlandı.

 

Fragmanlı Vizyon Raporu: Görevimiz Tehlike ve altı filmlik haftaFragmanlı Vizyon Raporu: Görevimiz Tehlike ve altı filmlik hafta

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.