Konut sorununa çözüm önerisi: 100 bin konut yarım kaldı, bankalar hakediş modeline geçmeli
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ülke genelinde artan bina dayanıklılık testi talepleri Bursa'da sadece başvuruda kaldı. İlk 2 ayda 133 kişi, yaşadığı binaya karot testi yaptırmak için başvurup test yaptırmazken, depremin ikinci ayından sonra müracaat eden de olmadı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, ülke genelinde bina dayanıklılık testi başvuruları arttı. “Evim depremde yıkılır mı?”, “Binam sağlam mı?” sorularıyla endişelenenler, ‘Deprem Dayanıklılık Testi’ yapan belediyeler, lisanslı mühendislik firmaları ve üniversitelere başvurdu.
Depremden sonraki ilk 2 aylık süreçte, Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne de 133 kişi karot testi yaptırmak için başvurdu. Ancak bu 133 kişiden hiçbirisi oturdukları binalarda inceleme yapılabilmesi için gerekli olan işlemleri tamamlamadı. Depremin ikinci ayından sonra müracaat eden de olmadı.
Özellikle depremin ilk günlerinde yoğun başvuru olduğuna, ancak kısa sürede deprem korkusunun unutulduğuna dikkat çeken BUÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, “Hem bize, hem İnşaat Mühendisleri Odası’na, hem de belediyeye yoğun başvurular oldu. Ama süreç ilerledikçe belki seçim sürecine girmemizin de etkisiyle, bu başvuruların sonuçlanması pek mümkün olmadı. Birçoğunun nadiren olduğunu biliyorum. Örneğin, başvurulardan hiçbiri devam ettirilmedi. Uygulamada çalışan arkadaşlarımızdan zaman zaman tek tük de olsa, az sayıda binanın deprem performansının incelendiğini duyduk, onlardan gördük. Belediyenin çalışmaları vardı. İnşaat Mühendisleri Odası ve üniversite ile birlikte daha çok saha taraması şeklinde. Ancak ona da başvurular ücretsiz olmasına rağmen beklenen düzeyde olmadı. Maalesef deprem unutuldu” diye konuştu.
Bursa’da binaların tamamını tarayan bir envanter çalışmasının olmadığını söyleyen Prof. Dr. Doğangün, “Ama en basit olarak Bursa’da yaklaşık yüzde 50 civarında yapının kaçak olduğu, istatistiki olarak söyleniyor. Kaçak yapı demek; hiçbir mühendislik hizmeti almadan, zemini incelenmeden, analizi yapılmadan, denetimi yapılmadan inşa edilmiş bir yapı demek. Bunların da depremde hasar görme riskleri oldukça yüksek olacaktır. Bu bilinen bir gerçek. Bu bakımdan baktığımızda, Bursa da diğer illerimizden çok farklı bir yapıya sahip değil” dedi.
10Haber’in geçtiğimiz günlerde yaptığı haberde, İstanbul’da da karot talebinde bir azalma olduğuna dikkat çekilmişti. 10Haber’e konuşan İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya , “Yaz tatili nedeni ile talepte azalma var. Şu an daha önceki başvuruları tamamlıyoruz. Eylül gibi bir hareketlenme bekliyoruz. Sonrasında giderek azalan bir trend olur” yorumunda bulundu. Çıkan sonuçlar hakkında da değerlendirme yapan Çatalkaya, “Genelde binaların durumu iyi değil. Hak sahipleri binalarının durumunu öğrendikten sonra binanın kentsel dönüşümü veya güçlendirmesi konularında karar vermede problem yaşıyorlar ve süreç uzuyor” diye konuşmuştu.
10Haber’in ulaştığı, İBB’ye bağlı karot çalışması yapan ekipler de ilginin depremin ilk günlerinde oldukça yüksek olduğunu belirtirken ilginin azaldığını belirtti.