Sözcü’nün ilginç tercihi: Manşette Akbelen arka sayfada şirketin reklamı

Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesen YK Enerji, kendi işçileri adına Sözcü dahil 18 gazeteye tam sayfa ilan verdi. Bunlardan en çarpıcısı Sözcü'ydü, çünkü manşetinde Akbelen'deki kesim eleştirilirken arka sayfasında şirketin kesimleri savunan gizli reklamı vardı.

Çevre 31 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Muğla’da kömür maden sahasının genişletilmesi için Akbelen Ormanı’nda yaşanan kıyıma karşı nöbet sürüyor.

Doğa nöbeti bir haftayı geride bırakırken Limak Holding’in ortağı olduğu YK Enerji Sözcü, Akşam, Aydınlık, Diriliş Postası, Hürriyet, Korkusuz, Milat, Milli Gazete, Milliyet, Posta, Sabah, Takvim, Türkgün, Türkiye, Yeni Akit, Yeni Asır, Yeni Birlik ve Yeni Çağ gazetelerine, sanki YK enerji işçilerinin ağzından yazılıyormuş gibi duran bir tam sayfa ilan verdi.

İlanda, ormana sahip çıkmak için yapılan eylemlerin, YK Enerji’de çalışanlara yönelik olduğu izlenimi verilmeye çalışıldı.

Akbelen tartışmasına bir de böyle bakın: O iki termik santralı kapatamaz mıyız?Akbelen tartışmasına bir de böyle bakın: O iki termik santralı kapatamaz mıyız?

Söz konusu ilanda şu açıklama yer aldı:

“Bizler 35 yıldır, evlerimize ekmek götürmek ve ailelerimize bakmak için gece gündüz demeden çalışan enerji ve maden işçileriyiz. Milas’ta ülkemizin enerjisine enerji katmak için yer altı zenginliğimizi değere dönüştüren emekçileriz. Evleri, okulları, hastaneleri, turizm tesislerini, yolları; ülkemizin dört bir yanını aydınlatan eller bizde. Işığın yandığı her evde bizlerin emeği ve alın teri var. Maden sahalarını rehabilite eden, yeniden ormana, zeytinliğe dönüştüren, 3 milyon fidanı toprakla buluşturan, can suyunu veren bizleriz. Hem çocuklarımızın hem de ülkemizin geleceği olan santraller ile ilgili bizim de söyleyecek sözümüz var. Bu sese kulak verin! Ekmek teknemiz santrallere sahip çıkmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Kendi geleceğimizi, ülkemizin kaderini başkalarının belirlemesine izin vermeyeceğiz. Bizler; Bu toprakların çocuklarıyız. Bu bölgenin insanlarıyız. İkizköy’ün, Çamköy’ün, Dereköy’ün, Türkevleri’nin, Milas’ın YK Enerji emekçileriyiz.”

Sözcü gazetesi ise manşetine Akbelen’deki ağaç kesimine karşı eylemi “Bu ağaçlar bizim, bu analar bizim” başlığıyla taşırken, arka sayfasında ise reklama yer verince tepki gördü. Sosyal medyada “Manşette Akbelen arka sayfada şirketin reklamı” sözleriyle eleştirildi.

İşte sosyal medyadaki tepkilerden bazıları:

 

Cumhuriyet yayınlamadı

Öte yandan aynı ilanın Cumhuriyet gazetesine de gönderildiği ama gazetenin ilanı yayınlamayı reddettiği anlaşıldı. Cumhuriyet’in bugün yayınlanan başyazısında, adeta Sözcü’ye bir dokundurma vardı.

Başyazıda, ‘Doğa katliamını yürüten şirketler adına Akbelen kıyımı nedeniyle oluşan kamuoyu baskısı üzerine çeşitli gazete, yayın organı ve haber sitelerine ilanlar verilmiştir. İlgili yayın organları dün bu ilanı kullanmışlardır. Benzer ilanlar gazetemize de önerilmiş, Cumhuriyet bu önerileri reddetmiş ve ilanları yayımlamamıştır. Bağımsız ve ilkeli yayıncılığı benimsemiş olan Cumhuriyet’in bu tavrı belirgindir, açıktır. Hem “Akbelen halkının yanındayız” denecek hem de acımasız doğa katliamına seyirci olunacak… Bu çelişki kabul edilemez’ deniliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.