Geçen yıl 148 ton altın alarak dünya şampiyonu olan TCMB, 3 ayda 132 ton sattı

Dünya Altın Konseyi raporuna göre TCMB, istikrarsızlık ve yüksek enflasyon nedeniyle halkın talebi patlayınca ikinci çeyrekte 132 ton altın sattı. Oysa TCMB geçen yıl 148 ton altın alımıyla dünyanın en çok altın alan merkez bankası olmuş, resmi altın rezervini 542 tona yükseltmişti.

Ekonomi 2 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Geçen yılın en çok altın merkez bankası olan TCMB, böyle giderse bu yıl en çok satan olacak gibi.

Geçen yıl 148 tonla dünyanın en çok altın alan merkez bankası olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), seçim öncesi istikrarsızlık ve yüksek enflasyon nedeniyle tüketici talebinin tırmanması üzerine mart ayında başlattığı altın satışını tüm hızıyla sürdürüyor. Dünya Altın Konseyi (WGC) raporuna göre, TCMB’nin mart ayında başlayan altın satışları ikinci çeyrekte 132 tonla devam etti. Raporda, Türkiye’de yüksek enflasyon ve seçimler nedeniyle oluşan istikrarsızlık endişelerinin bu yıl altın için tüketici talebinin tırmanmasına neden olduğu belirtildi.

TCMB, geçen yıl en çok altın alan merkez bankasıydı

3 Mart 2023 tarihi itibarıyla 844 ton olan TCMB’nin brüt altın rezervi, 20 Nisan’da 768,3 tona kadar gerilemişti. 7 haftalık düşüş 71,7 ton, 20 Nisan haftasındaki düşüş 28,1 ton olmuştu. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, dünya genelinde merkez bankaları 2022 yılında 1.167 ton net altın alımı gerçekleştirdi. Merkez bankalarının altın alımları bir önceki yıla göre yüzde 152 artarken, 1967’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu rekor yılda TCMB 148 ton ile dünyanın en çok altın alan merkez bankası oldu. Türkiye’nin resmi altın rezervleri böylece 542 tonla rekor düzeye ulaştı.

Türkiye’nin satışları, küresel altın talebini geriletti

Türkiye’nin büyük çaplı satışlarının diğer bölgelerdeki alımları gölgede bırakması sonrası merkez bankalarının altın talebi art arda üçüncü çeyrekte geriledi. Rapora göre, merkez bankalarının net alımları ikinci çeyrekte yüzde 64 düşüşle 103 tona geriledi. Bu durum talebi bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine çekti. Bunun temel nedeni olarak ithalatın kısıtlanması sonrası yerel piyasasına 132 ton altın sağlayan TCMB’nin büyük satışları gösteriliyor.

Merkez piyasayı TL'ye boğdu, 43 ay sonra bankalardan borçlanıcı konuma geçtiMerkez piyasayı TL’ye boğdu, 43 ay sonra bankalardan borçlanıcı konuma geçti

2022’nin ikinci yarısında kurumların rekor alımları, büyük yatırımcıların satışlarının etkilerinin sönümlenmesini sağlamış ve değerli metalin birçok fiyatlama modeline göre primli fiyatlardan işlem görmesine neden olmuştu.

Konseyin raporuna göre, bu alımın devam etmesi, bu yıl altının görünümünü belirleyecek anahtar faktör olacak. İkinci çeyrekte Türkiye’nin yanında Çin, Singapur ve Polonya merkez bankalarının gerçekleştirdiği büyük alımların fiyatların yukarı yönlü destek görmesinde etkili olmuştu.

WGC, bu yıl merkez bankası talebinin 2022’deki rekorun kabaca yarısı olmasını bekliyor. Rapora göre bu, yine de 500 tondan fazla satın alım anlamına geliyor.

‘Tekrarını göreceğimizi sanmıyorum’

WGC Stratejisti John Reade, “TCMB’nin ticari bankalara likidite sağlamak için altın satmasının tekrarını göreceğimizi sanmıyorum. Dolayısıyla daha iyi bir üçüncü çeyrek rakamı görmeyi bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Rapordan öne çıkan diğer noktalar arasında Çin’in mücevher, külçe ve madeni para alımlarında bir önceki çeyreğe göre yüzde 31’lik düşüş yer aldı. Ülkede bir yıllık kısıtlamaların ardından bastırılmış talep zayıfladığından altın tüketimi yavaşlamıştı.

 

 

Türkiye altın alımında 2022 yılında zirveye çıktıTürkiye altın alımında 2022 yılında zirveye çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.