Bu sefer de Kongre baskınından: Trump’a bir dava daha açıldı

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump, 2020 seçimlerini kaybettikten sonra seçime hile karıştırıldığını söyleyerek destekçilerini Kongre Binası'nı basmaya teşvik ettiği gerekçesiyle suçlandı. Bu, eski başkanın bu yıl mahkeme karşısına çıkacağı dördüncü dava olacak.

Dünya 3 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Trump destekçileri, 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'nı basmıştı. Fotoğraf: AA

ABD’deki Büyük Jüri, 2020 seçimlerini Joe Biden’a kaybeden ve bu kaybını ortaya seçime hile hurda karıştırıldığı yönünde iddialar atarak reddeden eski Başkan Donald Trump’ın bu konuyla ilgili olarak mahkemede yargılanmasına karar verdi. Kongre, 6 Ocak 2021’de Biden’ın zaferini tescillemek için Kongre Binası’nda toplanmıştı ancak Trump destekçileri binayı basmıştı.

Daha önceki davalarda da hazırladığı iddianamelerle Trump’ın kâbusu haline gelen Savcı Jack Smith, bu sefer eski başkanı 6 Ocak Kongre Baskını olaylarıyla sıkıştırmaya karar verdi. Hazırlanan iddianamede Trump’a ‘ABD halkını kandırmak için komplo kurmak, resmi bir süreci engellemek ve engellenmesini teşvik etmek ile seçilme hakkına karşı komplo kurma’ suçlamaları yer aldı.

45 sayfalık iddianamede, “3 Kasım 2020’deki seçim gününü takip eden iki ay boyunca sanık, seçimlerde sonucun belirlenmesinde hile yapıldığına ve gerçekte kendisinin kazandığına dair yalanlar yaydı” ifadeleri yer aldı. “Ancak bu iddialar yanlıştı ve davalı da bunun farkındaydı” diye devam eden iddianamede, “Buna rağmen sanık, yanlış iddiaları meşrulaştırmak, şiddetli bir güvensizlik ve öfke ortamı yaratmak ve halkın seçim güvenliğine olan inancını aşındırmak için söz konusu iddiaları yaymaya devam etti” denildi.

Trump’ın bugün Washington’da federal mahkemeye çıkması bekleniyor. Smith ise gazetecilere yaptığı açıklamada Trump’ın ‘hızlı bir şekilde yargılanmasını’ talep edeceğini söyledi. Bu suçlamalar 20 yıl hapis cezası gerektirse de sonucunda bir ölüm yoksa en fazla 10 yıl hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Trump’ın 6 Ocak davasındaki yardımcı avukatı John Lauro, Fox News’e verdiği demeçte, Trump’ın ‘sadece inandığı şeyleri, başkan olarak yürüttüğü politikaları ve siyasi konuşmaları’ nedeniyle suçlandığını belirtti. Lauro, “Anayasal olarak izin verilmeyen hiçbir şey yapılmadı. Bu konuda engelleyici bir durum yoktu” diyerek Trump’ı savundu.

Bu iddianame, Smith’in Trump’a iki ay içinde yönelttiği ikinci suçlama. Haziran ayında Trump, gizli belgeleri saklamak ve bunları hem hükümetten hem de kendi avukatlarından saklamak için üst düzey yardımcısıyla komplo kurmaktan suçlanmıştı.

İddianamede Trump’ı görevde tutma planında hayati rol oynadığı iddia edilen altı komplocunun da ismine yer verildi. The Guardian’da yer alan habere göre, bu kişilerin ismi açıklanmasa da beşinin eşkalinin Trump’un avukatları Rudy Giuliani, Sidney Powell, John Eastman, Ken Chesebro ile ülkenin eski Adalet Bakanlığı yetkilisi Jeff Clark’ın eşkali ile örtüştüğü belirtiliyor.

Davaya 6 Ocak baskınına katılmakla suçlanan sanıklara savcıların istediğinden fazla ceza veren ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Tanya Chutkan bakacak. Chutkan’ı görevine eski ABD Başkanı Obama atamıştı.

Trump ise New Jersey’deki Bedminster kulübünden yaptığı uzun bir açıklamayla suçlamaya tepki gösterdi. Eski başkan, “Bu iddianame, Biden Suç Ailesi ile güçlendirdiği Adalet Bakanlığı’nın 2024 başkanlık seçimlerine müdahale etmek için sürdürdüğü acınası girişimler halkasının son hamlesinden başka bir şey değil Bu suçlamaları yöneltmeye tam da Trump’ın 2024 seçimlerini kazanacağı seçim kampanyası başlamışken mi karar verdiler?” dedi.

Trump'ın gizli belge yargılaması Mayıs 2024'te başlayacakTrump’ın gizli belge yargılaması Mayıs 2024’te başlayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.