Trump dolandırıcılık davasında yeniden hakim karşısında

Eski ABD Başkanı Trump, hakkındaki dolandırıcılık suçlamasıyla ilgili New York'ta süren davanın kapanış tartışmalarına katılmak için tekrar hakim karşısına çıktı. Duruşmada yargıçla didişen Trump, Biden'ı aleyhindeki davaları düzenlemekle suçladı.

Dünya 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
45. ABD Başkanı Donald Trump. / Fotoğraf: AA

5 Kasım’da yapılacak kritik ABD seçimleri öncesi paçasını bir türlü davalardan sıyıramayan eski Başkan Donald Trump, Trump Organization şirketinin banka kredileri ve sigorta işlemleri konusunda daha iyi ticari şartlar elde etmek için fazla mal varlığı bildiriminde bulunmakla suçlandığı sivil dolandırıcılık davası kapsamında kapanış duruşması için yeniden hakim karşısındaydı.

Avukatlarıyla birlikte geldiği mahkemede salona girmeden önce basına kısa bir açıklama yapan Trump davayı yine “cadı avı” olarak niteledi. Trump, New York Başsavcısı Letitia James’in açtığı davanın “en üst düzeyde seçim müdahalesi” ve “rezalet” olduğunu söyleyerek “Bu dava anayasaya aykırı bir cadı avıdır” dedi.

Yargıçlar tartıştı, davaya ‘siyasi zulüm’ dedi

Manhattan’da görülen davanın çekişmeli son gününde Trump, daha önce şirketinin daha iyi finansman koşulları elde etmek için net değerini şişirdiğini tespit ettikten sonra ne tür bir ceza vereceğini düşünen Yargıç Arthur Engoron ile bir kez daha karşı karşıya geldi. Davaya jüri olmadan karar verecek olan yargıç, 31 Ocak’a kadar kararını netleştirmeyi umduğunu söyledi.

Sinirlerin gerildiği davada Trump yargıç Engoron’la tartıştı. İş imparatorluğunu sekteye uğratabilecek aylar süren bir davanın sonuna gelinirken eski başkan, yargıcı “kendi gündemine sahip olmakla” suçladı ve yargıç da avukatına müvekkilini kontrol etmesini söyledi.

“Sizin kendi gündeminiz var. Beni bir dakikadan fazla dinleyemeyeceğinizi anlıyorum” diyen Trump, mahkemede suç işlediğini reddetti ve davanın bir “siyasi zulüm” olduğu iddialarını yineledi.

Başsavcının istekleri net: Para cezası ve Trump’ı sektörden men

Trump’ın hukuk ekibi ve New York Başsavcısı Letitia James’in ofisi de davada kapanış konuşmalarını yaptı. Başsavcılığın avukatlarından Kevin Wallace, Trump’ın şirketinin 2011-2021 yılları arasında her yıl “yanlış mali tablolar” yayınladığını söyledi. Wallace hakime “Dolandırıcılık Trump Organizasyonu’nun faaliyetlerinin merkezinde yer alıyordu” dedi. James, Trump’ın yaklaşık 370 milyon dolar para cezasına çarptırılmasını ve eyaletin emlak sektöründen ömür boyu men edilmesini talep ediyor.

Eyaletin avukatlarından Andrew Amer da Trump’ın başkan olmadan önceki mali tablolarının, içeriklerinden kendisinin sorumlu olduğunu açıkça gösterdiğini söyledi. Amer “Sorumluluk ondaydı” dedi.

Yargıç bir noktada Trump’ın avukatı Christopher Kise’ye dönerek “Lütfen müvekkilinizi kontrol edin” dedi. Engoron daha önce Kise’nin, Trump’ın mülklerinin değerini manipüle ettiği iddiasıyla cezalandırılmaması gerektiği, çünkü onunla iş yapan kredi verenlerin ve sigortacıların hâlâ kar ettiği yönündeki argümanına şüpheyle yaklaştı.

Engoron “Zarar verildiğine dair herhangi bir kanıt olması gerekmiyor” diyerek davanın şirketin yanlış olduğu öne sürülen mali tabloları nedeniyle açıldığına vurgu yaptı.

Engoron’un bu çıkışına verdiği yanıtta Kise “Bu davanın tamamı siyasi bir gündem peşinde koşmak için üretilmiş bir iddiadır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Yargıç Engoron Trump’ın “seçim konuşması” yapmasını engelleyen temel kuralları kabul etmemesi üzerine kendi kapanış konuşmasını yapma teklifini reddetti.

Nihai kararın çıkması 1 yıldan fazla sürebilir

Yargıç Engoron’un kararının ileri bir tarihte jüri olmadan verecek olsa da Trump’ın karara itiraz edecek olması nedeniyle nihai kararın verilmesinin aylarca veya bir yıldan fazla sürebilir.

Trump Eylül 2022’de Yargıç Engoron’un kendisini dolandırıcılıktan sorumlu tutan kararına itiraz etmişti. Temyize giden dava New York’a geri dönmüştü.

‘Aleyhime karar verirseniz diğer şirketler New York’u terk eder’

Duruşmaya verilen arada açıklama yapan Trump “Benim aleyhime karar verirseniz diğer şirketler New York’u terk eder. Burada olanlar yüzünden diğer şirketler New York’tan taşınır. Başsavcı da tamamen kontrolden çıktı” dedi.

Başsavcısı James’in “siyasi nedenlerle kendisini hedeAAAAf aldığını” savunan Trump, James’in kendisinden nefret ettiğini öne sürdü. Davaya konulan kredileri veren bankaların bundan son derece memnun olduğunu savunan eski başkan “Bu konuda adil olan herkes bilir ki, bu hiç açılmaması gereken bir davadır. Başsavcının bundan ötürü cezai sorumluluğu olmalı. Bence tazminat almaya hakkımız olmalı” ifadelerini kullandı.

Daha sonra sahibi olduğu binalardan birinde bir basın toplantısı düzenleyen eski başkan, kanıt sunmadan mevcut Başkan Joe Biden’ı kendisine karşı açılan davaları ve ceza davalarını düzenlemekle suçladı. Trump “Tüm duruşmalarıma gideceğim. Bu onların yeni hile biçimi” dedi.

Trump hakkındaki dolandırıcılık davası

New York Başsavcı Letitia James, Trump’ın, üç çocuğunun ve şirketinin servetini 3.6 milyar dolar fazla gösterdiğini öne sürdüğü iddianamede, yargıçtan Trump ve çocuklarının New York’ta bir daha şirket kurmamasını, 5 yıl boyunca ticari gayrimenkul satın almalarını yasaklamasını ve 370 milyon dolar para cezasına çarptırılmasını talep ediyor.

“Emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdığı” suçlamasıyla açılan davada Yargıç Arthur Engoron, eski Başkan Trump ve Trump Organization adlı şirketinin anlaşmalarda ve finansman sağlama evrakında varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve iş dünyasından kişileri dolandırdığına ilişkin suçlamaların mahkemede görülmesine hükmetmişti. Engoron 35 sayfalık kararında Trump ile şirketinin ve yöneticilerinin, yıllık finansal durumları hakkında “sürekli yalan söyleyerek uygun şartlarda kredi ve düşük sigorta primi elde ettiklerini” belirtmişti.

Eyaletin avukatları, 2 Ekim’deki açılış konuşmalarıyla başlayan dava boyunca Trump’ın siyasete girmeden önce bir iş insanı olarak ününü parlatan kulelerin, golf kulüplerinin ve diğer varlıkların çoğunun değerini “sürekli olarak abarttığını” kanıtlamaya çalıştı.

Aylardır süren dolandırıcılık davasının daha önceki duruşmalarda Trump’ın yanı sıra çocukları Donald Jr., Eric ve Ivanka da mahkemede ifade vermişti.

Trump'tan Iowa saldırısına 36 saat sonra ilk tepki: Aşın bunuTrump’tan Iowa saldırısına 36 saat sonra ilk tepki: Aşın bunu

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın Colorado itirazını dinleyecekABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın Colorado itirazını dinleyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.