Modi bunu da atlattı: Etnik çatışmaya sessiz kaldığı için güven oylaması istenmişti

Hindistan'da Başbakan Narendra Modi, üç gün süren parlamento tartışmalarının ardından yapılan güven oylamasını kazandı. 26 muhalefet partisinin hedef aldığı Modi, partisinin yönetimde olduğu Manipur eyaletindeki etnik çatışmalara karşı sessiz kalmakla suçlanıyordu. 

Dünya 12 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Narendra Modi, 2014'te iktidara geldiğinden beri ikinci kez güven oylamasıyla karşı karşıya kaldı ve ikincisinde de güven oylaması sınavını geçti.

Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin, partisinin yönetimde olduğu Manipur eyaletindeki etnik çatışmalara sessiz kalması nedeniyle 26 muhalefet partisi tarafından oluşturulan koalisyonun gündeme getirdiği güven oylaması sınavını geçti. 

Partisi Bharatiya Janata ve koalisyon ortaklarının parlamentoda çoğunluğa sahip olması nedeniyle güven oylamasını kaybetmesi beklenmeyen Modi, güven oylamasını, muhalefet partilerinin Hindistan’ın adını karalama girişimi olarak niteledi.

26 partili muhalefet bloğu, 2024 seçimlerinde demokrasiyi kurtarmak sloganıyla bir araya gelirken, bu güven oylamasının amacını Modi’yi Manipur’daki etnik çatışma hakkında konuşmaya zorlamak olarak belirtiyor.

Manipur’da, mayıs ayından beri 150’den fazla kişi yaşamını yitirdi, 50 binden fazla insan evlerinden oldu.

Modi konuya değinmeyince muhalifler meclisi terk etti

20 temmuz’da başlayan parlamento oturumunda, muhalif milletvekilleri Başbakan Narendra Modi’nin şiddet olayları hakkında konuşma yapması talebini dile getirdikleri protestolarla geçerken, güven oylamasından önceki konuşmasında 1 saati geride bırakan Modi bu konuyu açmayınca muhalif vekiller parlamentoyu terk etti.

Modi’yse iki saatlik konuşmasının sonuna doğru konuya değindi: “Manipur halkına da bu ülkenin sizinle olduğunu söylemek istiyorum. Bu meclis sizinle. Bu zorluğa birlikte çözüm bulmak için ellerimizi birleştireceğiz.”

Ve konuşmasını alışıldık bir çıkışla taçlandırdı: Muhalefeti Manipur’u siyasi oyunlar için kullanmakla suçladı.

Modi hükümeti 2014’te iktidara gelmesinden beri ikinci kez güven oylamasını geçti. İlk oylama 2018’de olmuş. Bir milletvekilli ülkenin güneyindeki Andra Pradeş eyaletine özel statü verilmesi meselesinde güven oylaması istemişti. 12 saat süren tartışmanın sonunda güven oylamasını Modi hükümeti kazanmıştı.

Hindistan'da Başbakan Modi'yi güven oylamasına götüren etnik çatışma: Manipur'da neler oluyor?Hindistan’da Başbakan Modi’yi güven oylamasına götüren etnik çatışma: Manipur’da neler oluyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.