Nijer’de gerginlik sürüyor: Devrik lider ‘vatana ihanet’ten yargılanacak

Nijer'de darbenin ardından bölgedeki gerginlik, Nijeryalı din insanlarının cunta lideri Abdurrahman Tchiani ile görüşmesine rağmen yumuşamadı. Nijer ordusu, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un 'vatana ihanet' suçundan yargılanacağını bildirdi.

Dünya 15 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Nijer'in devrik lideri Bazum (sağ), yanında Çad'ın eski Cumhurbaşkanı Debi (sol) ile.

Nijer’de darbe yaparak seçilmiş hükümeti deviren ordu, pazar günü ulusal televizyonda okunan bir açıklamada devrik Devlet Başkanı Muhammed Bazum’u ‘vatana ihanet ve ülkenin iç ve dış güvenliğini baltalamak’tan yargılayacağını açıkladı.

63 yaşındaki Bazum ve ailesi, 26 Temmuz’daki darbeden bu yana cumhurbaşkanlığı konutunda tutuluyor. Bazum’un gözaltında tutulduğu koşullar başta Fransa olmak üzere Batı’yı endişelendiriyor. Nijer ordu sözcüsü Amadou Abdramane, Bazum’un sağlığına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu söyleyerek, devrik liderin önceki gün doktora göründüğünü söyledi. Abdramane, “Bu ziyaretin ardından doktor, devrik başkanın ve aile üyelerinin sağlık durumuyla ilgili herhangi bir sorun dile getirmedi” dedi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Bazum’un görevine iade edilmesi çağrısında bulunarak, Nijer’e ağır ekonomik yaptırımlar uyguladı ve sivil yönetimin yeniden sağlanamaması halinde askeri müdahale tehdidinde bile bulundu. Nijer’de ‘anayasal düzeni yeniden tesis etmek için bekleme gücü’ konuşlandırılmasını kararlaştıran ECOWAS, bununla birlikte krizi diplomatik yollarla çözmenin yolunu bulmak istiyor. Abdramanane ise ECOWAS’ın Nijer’e yönelik yaptırımlarını eleştirmeye devam ederek, ‘yasa dışı, insanlık dışı ve aşağılayıcı’ önlemlerin halkın ilaç, gıda ve elektriğe erişimini zorlaştırdığını belirtti.

Nijeryalı din alimleri cunta lideriyle görüştü

Bazum’un ‘vatana ihanetten’ yargılanacağı açıklaması, bir grup Nijeryalı din insanının darbe lideri Abdurrahman Tchiani ile bir araya gelmesinin ve Tchiani’nin ECOWAS ile ‘doğrudan görüşmeyi’ kabul ettiğini söylemesinden birkaç saat sonra geldi. Nijeryalı din insanları Niamey’i ECOWAS’a da başkanlık eden Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu’nun onayıyla ziyaret etti.

Nijerya heyetine başkanlık eden Şeyh Abdullahi Bala Lau, Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, Niamey’e yapılan ziyaretin amacının ‘Nijer’deki cunta liderlerinin ECOWAS liderleriyle birbirlerini anlamalarını sağlayacak diyalog yolunun önünü açmak’ olduğunu söyledi.

Al Jazeera’dan Ahmed İdris, Bazum’a yönelik suçlamaların, ‘Nijer’deki ordu ile uluslararası topluluk arasındaki gerilimi artıracağını’ söyledi. İdris, “Bu açıklama ordunun Bazum’un gitmesine izin vermeyeceğinin bir göstergesi. Açıkladıkları suçlamalar, Bazum için çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu, ordunun gelecekteki müzakerelerde elini daha da güçlendirmeye yönelik bir girişim de olabilir” dedi.

ECOWAS başlarda askeri müdahale tehdidini ortaya atsa da Nijer’in komşuları Mali ve Burkina Faso, Nijer’e yönelik bir müdahalenin kendilerine yapılacak bir ‘savaş ilanı’ olacağını dile getirince birliğin üyeleri fikir ayrılığına düştü. Tchiani, cumartesi günü Savunma Şefi General Musa Salaou Barmu öncülüğündeki bir heyeti Gine’nin başkenti Conakry’ye göndererek oradaki liderlere destekleri için teşekkür etti.

Gine’nin geçici Cumhurbaşkanı Mamady Doumbouya, cumartesi gecesi yayınlanan bir videoda, “Biz Pan-Afrikalıyız. Halklarımızın sorunları olduğunda hep yanlarında olacağız” dedi.

Nijer darbesi: Almanya ve Rusya da topa girdiNijer darbesi: Almanya ve Rusya da topa girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.