Yeni Şafak’ın hedef tahtasına koyduğu Çapa Tıp Fakültesi’nde neler yaşandı

Yeni Şafak, Çapa Tıp Fakültesi'nde, 22 çocuğa hormon ve ameliyatlarla cinsiyet değiştirme tedavisi uygulandığını iddia etti. 10Haber'in ulaştığı hastane kaynakları iddiaları kesin bir dille reddederken makalenin, dışarıdan gelen hastaların takibiyle hazırlandığını aktardı.

Gündem 16 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Ak Parti’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, Marmara ve Çapa Tıp Fakültesi’nde görevli 11 akademisyenin kaleme aldığı “Cinsiyet Disforisi Olan Ergenlere Endokrinolojik Yaklaşım: Türkiye’de Üçüncü Basamak Bir Merkezde Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Deneyimi” başlıklı makaleyi, ‘henüz reşit olmamış 22 çocuğa hormon tedavisi uygulanarak ve ameliyat ile desteklenerek cinsiyetlerinin nasıl değiştirildiği anlatıldı’ diyerek haberleştirdi

Makaleyi gündeme getiren Profesör Dr. Zeki Bayraktar, söz konusu makale sonrası devlet yetkililerine ve savcılara çağrıda bulundu. Bayraktar’ın çağrısı sonrası, İstanbul Üniversitesi’nden konuyla alakalı inceleme başlatıldığı duyuruldu. 

10Haber’in ulaştığı Çapa Tıp Fakültesi kaynakları ise olayın ‘çarpıtıldığı’ görüşünde. Kaynaklar, hastanede 18 yaş küçük çocukların talebi üzerine herhangi bir cinsiyet değiştirme ameliyatı yapılmadığı görüşünde. Söz konusu makalede de cinsiyet gelişim bozukluğu olan hastalara uygulanan tedaviler ve başka bir hastanede cinsiyet değiştirme ameliyatı olan kişilere uygulanacak tedavi yöntemleriyle ilgili bilgiler bulunduğunu aktardı.

Konuyla alakalı Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de kaynakların iddialarını güçlendiren bir açıklama yaptı. Tükek, “Çalışmada ifade edilen mastektomi olguları da maalesef dışarıda ameliyatı yapılıp bizim kurulumuza başvuran hastalardır. Kurulumuz da bu hastalar için bilim, tıp ve yasalar çerçevesinde hareket ederek aileler ile birlikte en doğru kararı vermeye çalışmıştır” dedi.

Tükek açıklamasına, “Ülkemizde bu işi bilimsel platformda yapan kurulları hedef göstermek, onları değersizleştirmek merdiven altında bu işi etik dışı yapanlara prim sağlayacaktır. Cinsiyet hoşnutsuzluğu maalesef bazı ailelerin çok sorun yaşadığı bir konudur. Ve bunun çözüm yeri bilimsel kurullardır” diyerek devam etti.

Öte yandan üniversite yetkilileri, Yeni Şafak’ın iddia ettiği ameliyatların, kurul kararından bağımsız yapılamayacağını aktardı.

10Haber olarak makalede imzası olan akademisyenlerden birçoğuna da ulaştık. Fakat soruşturma sürdüğü için konuşmak istemediklerini belirttiler.

Çapa'da Hipokrat Yemini'ne sansür: 'Cinsel yönelim' ifadesi çıkarıldıÇapa’da Hipokrat Yemini’ne sansür: ‘Cinsel yönelim’ ifadesi çıkarıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.