Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü Tan Sağtürk’e teklif edildi: Sağtürk tavrını 10Haber’e açıkladı

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü Tan Sağtürk’e teklif edildi. 10Haber'e konuşan Sağtürk, bakanlıktan gelen teklif karşısında, "Hayatımı adamam gerekecek bir konu" diyerek karar vermek için süre talep ettiğini açıkladı.

Şu an teklifi kabul etme oranı için yüzde 50 yüzde 50 diyen Sağtürk, göreve gelirse Meriç Sümen’den sonra Devlet Opera ve Balesi’nin başına gelen ikinci bale kökenli müdür olacak.

Kültür Sanat 25 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Sağtürk teklifi kabul ederse Meriç Sümen’den sonra Devlet Opera ve Balesi’nin başına gelen ikinci bale kökenli müdür olacak.

Kültür  kurumlarının yönetim kadrolarıyla ilgili atamalar devam ediyor. Çok tartışılan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne Tamer Karadağlı’nın atamasının ardından Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü için de Tan Sağtürk’e teklif götürüldü. 10Haber olarak Sağtürk’e ulaştık, değerlendirme sürecini sorduk.

Teklifin doğrudan bakanlıktan geldiğini söyleyen Sağtürk,  görevi kabul edip etmeme kararı için planlama yapması gerektiğini ve bunun için de bakanlıktan düşünmek için süre rica ettiğini açıkladı.

‘Düşünmek için zaman istedim’

“Bu nadide kurumun başında bulunacak olmak kolay olmayan, ulvi bir görev. Türkiye’nin en önemli sanatçılarını barından çok değerli bir kurum. Ben de bütün detayları ve parametreleri düşünüyorum. Kendi kendime kalıp düşünmek istedim. Onlardan bir süre rica ettim, aceleye getirilmesin istedim. Çünkü bu çok net karar alınması gereken bir konu, hayatımı adamam bir konu haline dönüşecek.”

Kararını bildirmek için net bir tarih belirlemediğini de açıklayan Sağtürk, “Ben ya da başka arkadaşım görevi alacak ve en iyi şekilde yapacaktır, buna kuşkum yok” diyor.

‘Ne konuşulduğu değil, sonuç değerlidir’

Tamer Karadağlı’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atanması sonrası başlayan tartışmaların Sağtürk’e karar sürecinde bir etkisi olup olmadığını da sorduk. Sağtürk, “Bilemiyorum, süreçte görülecek bir konu. Mutlaka birtakım etkiler doğabilir ama önemli olan kurumun çalışmasıdır. Hepimizin önem verdiği konu ne koşulduğu değil, sonuç değerlidir diye düşüyorum her zaman” diye cevap verdi bu soruya.

Sağtürk, tepki görme endişeniz var mı sorusuna ise “Birçok parametre var. Düşünülmesi gereken bu konular değil, birçok süreç var. Hepsini tahlil etmek için bir zaman dilimi diledim onlardan. Bunun sonucunda kurumumuz için en doğrusu olur diye umuyorum” şeklinde cevap verdi.

Kabul edip etmeme oranını açıkladı: Yüzde 50-50

Sağtürk teklifi kabul ederse Meriç Sümen’den sonra Devlet Opera ve Balesi’nin başına gelen ikinci bale kökenli müdür olacak. Değerlendirme aşamasındaki Sağtürk, kabul etme ihtimali için “Şu an yüzde 50-50” diyor. Bunun üzerine göreve gelmesi halinde nasıl bir vizyon geliştireceğini, planlarını sorduğumuz Sağtürk, “Daha o aşamada değilim” dese de öncelikli olanın kurum olduğunu söylüyor:

“Henüz o aşamada değilim ancak bu şahsi bir mesele değil, öncelikli olan kurumdur. Yapılması gereken şeyler çok belli, geliştirmek için uğraşılır elbette. Ben ya da hangi meslektaşım bayrağı devralacaksa en iyi şekilde çalışacağına kuşkum yok. Sanatçılarımızın mutluluğunu ve refahını sağlayacak bir yapı olması gerekir her şeyden önce. Şahsi olarak düşünmemek gerekir bu konuyu. Hepimizin amacı sanatçı olarak olanaklarımızın yükseltilmesi, eserlerin rahat çıkarılır olması şeklinde olur. Bunlar çok değerli. Zaten her gelen genel müdür bunun için çaba sarf etti, bizim de çabamız bu yönde olacaktır.”

Tamer Karadağlı'nın yol haritası belli oluyorTamer Karadağlı’nın yol haritası belli oluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.