Sahibinden.com’a 40.1 milyon TL ceza getiren şirket belli oldu

Ev-araç kiralama ve satışında sektörün en büyük ilan sitesi Sahibinden.com’a Rekabet Kurulu bu hafta içinde 40.1 milyon TL ceza verdi. Şikayeti yapıp cezayı getirten şirket bir başka internet platformu.

Ekonomi 26 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Emlak -araç kiralama ve satışında sektörün en büyük ilan portalı olan olan dev siteye ceza getiren şirketin patronu konuştu.

Rekabet Kurulu  bu hafta içinde sektördeki en büyük emlak ve araç kiralama ve satış ilan sitesi sahibinden.com’a piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanarak ilan faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle 40.1 milyon TL’lik ceza verdi. Sektördeki konumu uzun zamandır tartışılan sahibinden.com’un ceza almasını sağlayan şikayetçi şirketin ise Gayrimenkul Yönetim ve Dijital Pazarlama Platformu RE-OS.com olduğu ortaya çıktı.

Sahibinden.com 40,1 milyon lira ceza aldı: Artık ilanlar taşınabilecekSahibinden.com 40,1 milyon lira ceza aldı: Artık ilanlar taşınabilecek

3 yıl önce şikayet edildi

Sözkonusu şikayeti yapan Gayrimenkul Yönetim ve Dijital Pazarlama Platformu RE-OS.com’un Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Hüseyin Öztürk, RE-OS.com’un, sahibinden.com’a yönelik olarak ‘piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanarak ilan faaliyetlerini zorlaştırdığı’ gerekçesiyle 3 yıl önce Rekabet Kurulu’na şikayet başvurusu yaptığını söyledi. Böylece başlayan soruşturmada sahibinden.com’un haksız bulunarak 40 milyon TL’lik cezaya mahkum olmasıyla sonuçlandığını ifade eden Öztürk, “Daha sonradan Rekabet Kurulu tarafından re’sen yürütülen soruşturmada, sahibinden.com’un kurumsal üyelerinin veri taşımalarını engellemek suretiyle birden fazla platform kullanmalarını zorlaştırdığı, rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı, dolayısıyla hakim durumunu kötüye kullanarak ilgili kanunu ihlal ettiği sonucuna ulaşıldığı kaydedildi” dedi.

“Önemli bir değişim sürecini başlatacak”

Kararın sektör lehine sonuçlandığını görmekten dolayı mutlu olduklarını kaydeden Hüseyin Öztürk şöyle konuştu: “Sektörde yeni ve daha adil bir rekabet dönemi başlıyor. Artık ilan verenlerin, emlak satış-kiralama platformlarına veri taşımalarına yönelik süreçler engellenemeyecek. İlan verisi sahibinin, o ilanı yayınlayan portal olmadığının altını çizen bu karar, başta emlak ve otomotiv olmak üzere tüm ilan verenler için emsal niteliğinde olacak. Bir ilanı oluşturan başlık, açıklama, fotoğraflar, videolar, 360 sanal turlar, drone çekimler, çoktan seçmeli bilgi alanları ve diğer tüm veriler bizzat ilan veren tarafından yaratılan bilgidir. Bunlar için zaman, emek ve para harcamaktalar. Bir ilan portalı, sırf bu ilanı ‘yer sağlayıcı’ sıfatıyla yayınladığı için, kendisini o verilerin sahibi olarak tanımlayamamalı.” Bu açıdan kararın Türkiye’deki dijital ilan platformları için çok yeni ve önemli bir değişim sürecini başlatacağını söyledi. Bundan sonra, gayrimenkul ofislerinin emlak (ve galericilerin oto) ilanlarına ait tüm verilerini dilediği platformlarda yayınlayıp, taşıyabileceği şekilde yeni düzenlemeler yapılması adımlarına geçileceğini belirten Öztürk, “Kararla birlikte daha net ve doğrulanmış bilgilerle, daha nitelikli görseller ve verilerle ilanların yayınlandığı, yetkisiz ilanların verilemediği, sahte ilanlarla dolandırıcılıkların önüne geçildiği, ani fiyat artışlarının engellenerek enflasyonun tetiklenemediği, bu mesleği yapan belgeli/yetkili profesyonellerin daha saygın bir konumda olduğu, devletimizin daha etkin takip sağlayabildiği bir piyasanın oluşacağına inanıyoruz” diye konuştu.

İlan siteleri eşitlenecek

“Portallar üzerindeki ilan sayılarının birbirine yaklaşması sayesinde daha rekabetçi bir piyasa oluşmasını bekleyebiliriz” diyen Öztürk, “Bu sayede portallardaki hizmet kalitesinde ve inovatif iş birliklerinde artış ile paket fiyatlarında rekabet kaynaklı iyileştirme olacaktır” diye konuştu. Öztürk şöyle devam etti: “Biz ilan portallarının rakibi değiliz, aksine yerli ve yabancı ilan portallarıyla mevcut entegrasyonlarla işbirliği yapmaktayız. Portallarımızın yurtdışına açılarak büyümelerini, bayrağımızı her yerde başarıyla dalgalandırmalarını gönülden diliyoruz. Dolayısıyla tüm portallarla etkin işbirliği yaparak, ofis içi CRM ve ofisler arası MLS alanında yaptığımız uygulamalarla, önce sektöre değer katarak büyümeye çalışıyoruz.”

Rekabet Kurumu, yayınevlerini ve özel okulları ‘sigaya çekmeye’ karar verdiRekabet Kurumu, yayınevlerini ve özel okulları ‘sigaya çekmeye’ karar verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.