İlker Çatak’ın ‘Öğretmenler Odası’, Almanya’nın Oscar adayı

Almanya'da yaşayan yönetmen İlker Çatak'ın Berlin Film Festivali'nde prömiyer yapan 'Öğretmenler Odası' filmi Almanya adına Oscar yarışına girecek. İdealist bir öğretmenin yaşadıklarını anlatan film Türkiye'de Ayvalık Film Festivali'nde gösterilecek.

Kültür Sanat 27 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İlker Çatak'ın yönettiği 'Öğretmenler Odası' Almanya adına Oscar için aday gösterildi.

Almanya doğumlu yönetmen İlker Çatak’ın yeni filmi ‘Öğretmenler Odası’ Oscar yolcusu. Yönetmenin bol ödüllü yeni filmi 96. Akademi Ödülleri için Almanya’nın Oscar adayı olarak oldu. Film ‘En İyi Uluslararası Film’ kategorisi için açıklanacak adaylardan biri olmak için yarışacak.

Almanya’da dokuz kişiden oluşan jüri, ülkeleri adına 96. Akademi Ödülleri’nde yarışacak aday filmi tespit etmek için toplandı. 13 filmin katıldığı bu seçimi, İlker Çatak, ‘Öğretmenler Odası’ filmiyle kazandı. Leonie Benesch’in başrolünde olduğu film, Almanya’daki bir okulda matematik ve beden öğretmeni olarak ilk işine başlayan idealist bir öğretmenin hikayesini anlatıyor.

Türk kökenli bir öğrencinin hırsızlıkla suçlanması sonrası okulda gelişen olayları konu alan filmde idealist öğretmenin tutumu hikâyenin özünü yansıtmakta. Öğretmenin idealleri ve sistemin dayatmaları Leonie Benesch’i bir seçim yapmaya mecbur bırakacaktır.

Berlin doğumlu İlker Çatak bir süre Türkiye’de yaşasa da sinema çalışmalarını Almanya’da sürdürüyor.

Türkiye’de Ayvalık Film Festivali’nde gösterilecek

Prömiyerini Berlin Film Festivali’nde gerçekleştiren  ‘Öğretmenler Odası’ Golden Lola’da En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu dallarında ödül kazanmıştı. Toronto, Hayfa ve Busan’da gösterilen filmin Türkiye prömiyeri eylül ayında Ayvalık Film Festivali’nde gerçekleşecek.

Avrupa’da Türklerin en yoğun yaşadığı kent olan Berlin’de dünyaya gelen İlker Çatak, liseyi İstanbul’da bitirdikten sonra yeniden Almanya’ya döndü. Yönetmen çalışmalarını ağırlıklı olarak Almanya’da sürdürüyor.

Röyksopp MIX Festival'deRöyksopp MIX Festival’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.