Fukuşima tacizi: Çinliler, Japon kurumlarını arayıp küfür ediyor

Japonya'nın Fukuşima'nın arındırılmış radyoaktif suyunu denize boşaltmaya başlamasına en sert tepki Çin'den geliyor. Çin'de vatandaşlar Japon diplomatik tesisleri ve okullarına taş atıyor, kurumları arayıp küfür ediyor. Çinlilerin davranışları için Japonya Başbakanı Fumio Kişida ricacı oldu.

Dünya 30 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
11 Mart 2011'de meydana gelen, büyüklüğü 9.0 olan ve yaklaşık 6 dakika süren Tohoku Depremi'nde Fukuşima Nükleer Santralı büyük hasar görmüştü ve depremin yıkımıyla beraber çevre felaketinin boyutunu azaltabilmek için dünya seferber olmuştu.

Tüm dünyada tartışma yaratan bir kararla Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki arındırılmış radyoaktif suyun denize boşaltılması en yoğun şekilde Çin tarafından protesto ediliyor.

Kararın ardından, Japoya’dan gelen deniz ürünlerinin ithalatını durdurduklarını açıklayan Çinli yetkililerin ardından, halk da Japonya’ya dair ne varsa tepki göstermeye başladı.

Çinli vatandaşların, Japon kurumlarını ve Japon diplomatlarını farklı yollarla taciz etmeye başlamasının ardından iş diplomatik tesislere taş atılması, Japon kurumlarının telefonlarının küfür ve hakaret edilmesi için yoğun şekilde aranması nedeniyle kilitlenmesine kadar vardı.

Son kertede Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Çinli yetkililere çağrıda bulunarak bu tavrın durdurulmasını istedi. Kişida, Fukuşima’yla ilgili ortak bir bilimsel kurul oluşturulup konunun tartışılmasına yönelik önerilerinin de Çin hükümeti tarafından kabul görmediğini söyledi.

‘Yüksek sesle Japonca konuşmayın’

Japon kamu yayıncısı NHK’ye göre Çin’den gelen binlerce arama ve mesaj, Fukuşima devlet dairelerini ve nükleer santral operatörünü hedef alıyor. Japonya Dışişleri Bakanlığı da bir seyahat uyarısı yayınladı ve Çin’deki Japon vatandaşlara seslendi: Artan taciz ve şiddet içeren protestolara dikkat edilmeli, kamusal alanda dikkat çekmemek için yüksek sesle Japonca konuşulmamalı.

Fukuşima'nın radyoaktif atığı okyanusla buluştu: ABD'nin Japonya Büyükelçisi destek için bölgeye gidip balık yiyecekFukuşima’nın radyoaktif atığı okyanusla buluştu: ABD’nin Japonya Büyükelçisi destek için bölgeye gidip balık yiyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.