Fukuşima’nın radyoaktif atığı okyanusla buluştu: ABD’nin Japonya Büyükelçisi destek için bölgeye gidip balık yiyecek

Japonya, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı. Çin, Japonya'dan deniz ürünü ithalatını askıya aldı. ABD Büyükelçisi de Çernobil Faciası sonrası halka güven vermek için Karadeniz çayı içen dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral'ı hatırlattı: Bölgeye gidip balık yiyecek.

Dünya 25 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral, Çernobil Faciası sonrası Rize'de gazetecilerin karşısında halka güven vermek için çay içmişti. Cahit Aral, 1 Kasım 2011'de kalp yetmezliği nedeniyle 84 yaşında yaşamını yitirmişti.

Çin, Pasifik Okyanusu’ndaki komşusu Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlamasının ardından, Japonya’nın deniz ürünlerini almayı durdurdu.

Uygulama Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun onayının ardından başlasa bile, Çin santralin soğutulması için kullanılan suyun Pasifik sularına salınacak olmasını gerekçe göstererek gıda güvenliği adımı attıklarını belirterek Japonya’ya bu kısıtlamayı getirdi. Çin, okyanusa geri boşaltılan suyun radyoaktif zehirlenmelere yol açabileceği riski olduğunu düşünüyor.

Buna karşın Fukuşima Nükleer Santrali’nin operatörü olan Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO), bu uygulama nedeniyle mağdur olan ihracatçıların zararlarının karşılanacağını duyurdu.

Boşaltım 30 yıldan uzun sürede bitecek

Bahse konu olan su, yaklaşık 540 olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek miktarda. Fakat bu su tek seferde okyanusa boşaltılmayacak. 30 yıldan uzun sürede tamamlanması beklenen bu boşaltım işlemi, çok küçük miktarlarda yavaş yavaş gerçekleşecek.

Plana göre ilk aşamada 17 gün içinde 7.800 ton atık su okyanusa boşaltılacak. Mart 2024’e kadar toplam 31.200 ton radyoaktif atık suyun boşaltılması planlanıyor. TEPCO açıklamasına göre Fukuşima’da 1.34 milyon ton atık su birikti.

Planı onaylayan Birleşmiş Milletler atom enerjisi gözlemcileri de ilk boşaltma prosedürlerini kontrol etmek için bölgede oldu ve su örnekleri aldı. Yerel saatle 13.00’te başlayan işlemde, seyreltilmiş radyoaktif atık su, yeraltından denize uzanan 1 kilometrelik tünelle tahliye ediliyor.

ABD Büyükelçisi’nden ‘Radyoaktif çay’ çağrışımlı eylem

ABD’nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel, radyoaktif atık suyun okyanusa tahliyesini takiben santral yakınındaki kenti 31 Ağustos’ta ziyaret edeceğini ve desteğini göstermek için orada balık yiyeceğini bildirdi. Emanuel, tahliye planının tamamen şeffaf ve bilimsel verilerle desteklendiğini vurgulayarak, Japonya’nın doğru yolu izlediğini belirtti. Emanuel, aynı zamanda deniz ürünlerinin satıldığı pazarı da gezeceğini söyledi.

 

Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral, Çernobil Faciası sonrası Rize’de gazetecilerin karşısında halka güven vermek için çay içmişti. Cahit Aral, 1 Kasım 2011’de kalp yetmezliği nedeniyle 84 yaşında yaşamını yitirmişti.

Emanuel’in hareketi, 26 Nisan 1986’da Pripyat’taki Çernobil Nükleer Santrali’nin 4 numaralı reaktörünün patlaması sonrası başlayan faciada, Karadeniz’deki çay bitkilerinin etkilenmediğini göstermek için kameralar önünde çay içen dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral’ı hatırlattı.

Fukuşimalılar endişeli, komşular öfkeli: Japonya, arıtılmış suyu Pasifik'e boşaltmaya başlıyorFukuşimalılar endişeli, komşular öfkeli: Japonya, arıtılmış suyu Pasifik’e boşaltmaya başlıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.