Japonya, Fukuşima’nın ‘arıtılmış’ radyoaktif suyunu ay sonunda Pasifik’e boşaltacak

Fukuşima Nükleer Santrali'ni soğutmak için kullanılan radyoaktif suyun arıtılmış halini Pasifik'e dökme işlemi bu ay sonunda, Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun Güney Koreli mevkidaşı Yoon Suk Yeol ile görüşmesinden kısa bir süre sonra başlayabilir.

Çevre 8 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fukushima Nükleer Santrali 2011'deki kazanın ardından atmosfere radyoaktif madde salındı. Fotoğraf: Greenpeace

Japonya’nın Asahi Shimbun gazetesinin ismi belirtilmeyen hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Japonya, 2011’deki deprem ve tsunaminin faciaya yol açtığı Fukuşima Nükleer Santrali’nin arıtılmış radyoaktif suyunu ağustos sonundan itibaren okyanusa bırakmaya başlamayı planlıyor. Japonya bu suyu tanımlarken ‘kirlenmiş’ kelimesinin kullanılmasına karşı çıkıyor ve bunun yerine ‘arıtılmış’ kelimesini tercih ediyor.

Gazete, Tokyo’nun kuzeydoğusundaki Fukuşima açıklarında dip trol avcılığının başlayacağını ve hükümetin balıkçılık sezonu başlamadan önce su tahliyesini başlatmayı hedeflediğini söylüyor.

Ülkede 11 Mart 2011’de yaşanan deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima Nükleer Santrali’nin elektriği kesilmiş ve üç reaktörde erime yaşanmıştı. Birkaç gün sonra ise elektrik geri gelmişti. O zamandan bu yana Japonya, reaktörü soğutmak için su pompalıyor. Bunun sonucunda da hem bu işlem için kullanılan su hem de bazı yeraltı suları radyasyonla kirlendi.

Japonya bu suyu sahadaki binden fazla tankta depolasa da depolama alanları hızla tükeniyor. Tanklarda 1.3 milyon ton su olduğu biliniyor. Bu da olimpik büyüklükte 500 havuzu doldurmaya yetecek bir miktar. Santralin işletmecisi Tokyo Electric Power, kirli suyu denize boşaltma planı kapsamında öncelikle atık sudaki hidrojenin izotopu olan trityum haricindeki neredeyse tüm radyoaktif maddelerin yoğunluğunu güvenlik standartlarına indirmeyi amaçlıyor.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı geçen ay bu yöntemi güvenli bularak uygulanmasına yeşil ışık yaktı. Suyu boşaltma işleminin 30 ila 40 yıl sürmesi bekleniyor.

Habere göre, Başbakan Kişida Fumio’nun gelecek hafta ABD’de ABD Başkanı Joe Biden ve Güney Koreli mevkidaşı Yoon Suk Yeol ile 18 Ağustos’ta bir araya gelmesinden kısa bir süre sonra söz konusu işlem uygulamaya konulacak. Güney Kore ve Çin başta olmak üzere Asya’daki pek çok ülke Pasifik’e bu arıtılmış suyun bırakılması fikrine karşı çıkıyor.

Zira bu ülkelere göre suyun tam olarak arıtıldığından emin olmak mümkün değil. Geçimini Pasifik sularından sağlayan birçok kişi için bu hem çevre hem de sağlık açısından büyük riskler taşıyor. Fumio, Yoon ile görüşmesinde söz konusu suyun ne kadar güvenli olduğu konusunda bilgi verecek.

Japon hükümeti, plan için bölgesel destek kazanma girişimlerinde bulunsa da pek başarıya ulaşmış sayılmaz. Çin, planın ilk olarak açıklandığı 2021 yılında bunu ‘son derece sorumsuzca’ bulmuş, Hong Kong ise su boşaltımının planlandığı gibi devam etmesi halinde Japonya’yı 10 vilayetinden gıda almayı bırakmakla tehdit etmişti. Güney Kore’de ise Avrupalı nükleer gözlemcisinin kararının ardından halk marketlere akın ederek raflarda tuz bırakmamıştı.

Fukuşima Santrali yüzünden Güney Kore’de tuz kalmadıFukuşima Santrali yüzünden Güney Kore’de tuz kalmadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.