Japonya’da tartışmalı göçmen yasası: Parti lideri, milletvekillerinin üzerine çıktı

Japonya parlamentosu, muhalefet ve insan hakları örgütlerinin sığınmacılar için zaten katı olan koşulların daha da kötüleşeceği gerekçesiyle eleştirdiği tartışmalı göç yasasını meclisten geçirdi.

Dünya 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Liberal parti lideri Taro Yamamoto, yasanın geçmesini engellemek amacıyla milletvekillerinin üzerine çıkmaya çalışırken.

Japonya’da Başbakan Kişida Fumio liderliğindeki Liberal Demokrat Parti, koalisyon ortağı Budist Komeito ve diğer bazı muhafazakar muhalefet partilerinin de desteğiyle göçmenlerin işlerini zorlaştıracak yasa tasarısı onaylandı.

Göçmenlerin varlıklarına yönelik yapılan esas değişiklerden biri mülteci statüsü için üçten fazla başvuran kişilerin ülkeden sınır dışı edilmesine izin verilecek olması. Önceki politika hâlâ başvuru sürecinde olan kişilerin sınır dışı edilmesine izin vermiyordu. Buna ek olarak yeni yasa, gözaltı merkezlerinde uzun süreli kalışları azaltmayı ve insanların bir garantörün gözetimi altında göçmen merkezi dışında ikamet etmelerine izin vermeyi amaçlıyor.

Muhalefet ve insan hakları örgütleri ise söz konusu yasa reformunun kendi ülkelerinde zulüm görme riski taşıyan sığınmacıların sınır dışı edilmesine ve Japonya’da doğmuş ya da büyümüş çocukların deport edilmesine neden olacağından endişeleniyor. Yasayı eleştirenler, Japonya’da mültecilik statüsünün zaten zor elde edilen bir şey olduğunu ve statüyü elde eden sığınmacıların çoğunun üçten fazla denemeden sonra başarılı olduğuna dikkat çekiyor.

Ana muhalafet partisi Japonya Anayasal Demokrat, şeffaflığı sağlamak amacıyla, göçmenlik makamları tarafından yürütülen mülteci statüsü verme sürecini denetleyecek bağımsız bir organın oluşturulması çağrısında bulundu. Uluslararası Af Örgütü de son yıllık raporunda tasarıyı eleştirdi ve Japonya’yı, belgesi olmayan yabancıları ‘göçmen kontrol merkezlerinde uzun süreli gözaltı ve insanlık dışı muameleye maruz bıraktığı’ gerekçesiyle kınadı.

Öte yandan kült Japon filmi ‘Battle Royal’ın oyuncusu ve Reiwa Partisi lideri Taro Yamamoto, yasanın geçmesini engellemek amacıyla milletvekillerinin üzerine çıkmaya çalıştı.

Japonya normalde mülteci statüsü tanıdığı kişilere beş yıllık oturma izni veriyor ve bu süreçte kurallara uygun şekilde yaşayanlara daimi ikamet başvurusunda bulunma imkanı tanıyor.

The Guardian: İngiltere, kaçak göçmenleri durdurması için Türkiye'ye 3 milyon sterlinlik fon sağladıThe Guardian: İngiltere, kaçak göçmenleri durdurması için Türkiye’ye 3 milyon sterlinlik fon sağladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.