Japonya ümidi: Peynir ihracatçıları 1,5 milyar dolarlık pazarın kapısını birleşerek açtı

Türkiye peynirde bugüne kadar yok denecek kadar az ihracat yaptığı Japonya pazarına girme şansını yakaladı. Japonya Peynir İthalatçıları Derneğine üyelik özellikle yöresel ve özel üretim Türk peynirleri için bu pazarın kapılarını açacak.

Ekonomi 22 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Türkiye önemli miktarda peynir ithal eden Japonya pazarına girme şansını yakaladı.

Yıllık peynir ihtiyacının tümünü ithalatla karşılayan Japonya, nihayet Türk peynirine kapılarını araladı. Türkiye, İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birliklerinin ortak çalışması sonunda Japonya Peynir İthalatçıları Derneği’nin resmi üyesi oldu. Üyelik altı aylık deneme sürecinin ardından atılan imzalarla resmileşti. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkan Yardımcısı Teoman Durukan sektörü temsilen katıldığı törenin ardından “Bu üyelik özellikle yöresel ve özel üretim Türk peynirleri için Japonya pazarının kapılarını açtı” dedi.

İSHİB Başkan Yardımcısı Teoman Durukan, Japonya Peynir İthalatçıları Derneği Başkanı Hiromi Uchida (sağdan ikinci) ve Dernek temsilcileri ile imza töreninde görülüyor.

Türkiye’nin su ürünlerinde ciddi pazarı olan Japonya’ya süt ürünlerinde ise yok denecek kadar az ihracat yapıldığına vurgu yapan Teoman Durukan şunları söyledi:

2023’ün peynir sürprizi bir mağaradan geldi2023’ün peynir sürprizi bir mağaradan geldi

“Japonya süt ve süt ürünlerinde net ithalatçı bir ülke. Ürettikleri sütü likit olarak tüketiyorlar. Peynir ve benzeri ürünlerde hiç üretimleri yok. Tamamıyla ithal ediyorlar. Yıllık ithalat rakamları 1,5 milyar dolar seviyelerinde ve bizim bu rakamdaki payımız ne yazık ki yok denecek kadar az. Böyle büyük bir pazarda yer alabilmek için çok çaba harcadık. Uzun yıllardır ülke olarak Foodex Japan Fuarı’na katılıyoruz. Diğer taraftan Ticaret Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği kapsamında yürütülen proje kapsamında geçen yıl Japonya’ya bir ticaret heyeti gerçekleştirdik. Heyet kapsamında Ticaret Müşavirliğimizin desteği ziyaret ettiğimiz Japonya Peynir İthalatçıları Birliği ile iş birliği yapmak üzere anlaştık. 18 Ocak’ta ise Birliğe Akdeniz, Ege ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak üye olduk.”

Yedi uluslararası üyeden birisi Türkiye

Japonya’da süt ve süt ürünlerine yönelik çalışma yapan Peynir İthalatçıları Derneği Türkiye’deki ihracatçı birlikleri gibi görev yapıyor. Türkiye bugüne kadar şirket bazında 26, birlik bazında 14 ve uluslararası düzeyde altı üyesi bulunan kurumun yedinci uluslararası üyesi oldu. Durukan üyeliğin sektöre ve Türk şirketlerine sağlayacağı avantajları şöyle anlattı:

“Öncelikle derneğe üye olmamızla birlikte Japonya pazarıyla ilgili bütün bildirimlerden, organizasyonlardan, tanıtım faaliyetlerinden haberdar olacağız. Ayrıca, genele açık olmayan özel fuarları oluyor. Gerçek ithalatçıları getirdikleri, sadece peynircilerin olduğu çok özel fuarlar. Bu fuarlara da katılabileceğiz. Hepsinden önemlisi üyelikle birlikte orada söz sahibi olacağız. Geçen kasım ayında Japonya Peynir İthalatçıları Birliği’nin uluslararası katılımcılarla gerçekleştirdiği Peynir Festivali’nde ülkemizi temsil ederek geleneksel Türk peynirlerimizin tanıtımını ve tadım etkinlikleri yaptık. Büyük ilgi gören etkinlikte son derece olumlu geri dönüşler aldık. Bundan sonra da Japonya pazarına yönelik yoğun bir tanıtım çalışması sürdüreceğiz.”

Başarıyı Balıkesirli 'Kirli Hanım' getirdi: Türkiye'nin peynirde ilk uluslararası ödülüBaşarıyı Balıkesirli ‘Kirli Hanım’ getirdi: Türkiye’nin peynirde ilk uluslararası ödülü

Japonya’ya satan diğer ülkelere de kolay satar

Durukan’a göre Japonya kalite anlayışı çok yüksek bir pazar. “Bir Çin pazarını konuşuyor olsaydık tonaj, miktar konuşurduk” diyen Durukan Japonya’da katma değerli ürünlerin konuşulduğunu belirterek şunları söyledi:

“Birim fiyatı çok daha yüksek olan yöresel peynirlerimizden konuşuyoruz. Örnek vermek gerekirse mağarada yapılan Türk peynirleri gibi. Bizler için katma değerli bir piyasa. Bu piyasaya giren ve kalmayı başaran şirketlerimiz diğer şirketler için de örnek teşkil edecek.

İnanıyorum ki daha çok üreticimiz ve şirketimiz yüksek katma değerli üretime daha fazla yönelecek. Japonya’da bir isminiz olduğu zaman diğer ülkelere de marka anlamında çok daha rahat ihracat yapabilirsiniz. Japonya’ya süt ve süt mamulleri ihraç eden bir şirketimiz, başka bir ülkede bunu referans gösterdiğinde birçok soru işareti daha işin başında ortadan kalkıyor. Kendinizi tekrar tekrar anlatmanıza gerek kalmıyor.”

Her 100 Japon’dan 6’sı her gün peynir tüketiyor

Peynir Japon mutfağına son yıllarda giren bir gıda maddesi olmasına rağmen ülke dünyanın dokuzuncu büyük peynir ithalatçısı oldu ve veriler peynir tüketiminin hızla arttığını gösteriyor. Bazı peynir kategorilerinde dünyanın en büyük ithalatçıları arasında yer alıyor.

Bu nedenle de yerel peynir üretiminin ve rekabet gücünün artırılması için Japonya Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı’nın (MAFF) öncülük ettiği bir girişim başlatıldı. Ancak atacakları çok adım ve alacakları çok yol var. Türkiye’nin çok değişik türde peynirlerle Japon pazarında şansı olduğu ifade ediliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.