100. yıl videosundaki EOKA fotoğrafı ortalığı karıştırdı, CHP savunmada

Kılıçdaroğlu’nun paylaştığı videoda Kıbrıs’ta Türk köylerine saldıran EOKA’lıların fotoğrafı kullanıldı. ‘EOKA’nın Türk mücahitlerle karıştırıldığını’ söyleyenler tepki gösterdi. CHP, “Hainlerin sevinçlerinin nasıl kursağında kaldığı anlatılıyor” açıklamasıyla hata olmadığını savundu.

Siyaset 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin 100. yılı sebebiyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun hesabından paylaşılan ve partinin sosyal medya hesabından alıntılanan videoda Cumhuriyet tarihinde yer alan önemli gelişmelerin görselleri yer aldı.

Videonun Kıbrıs Harekâtı’yla ilgili olan kısmında ise yer verilen görsel dikkati çekti. Söz konusu videoda, Kıbrıs Barış Harekatı’na giden süreçte Türk köylerine saldıran Rum milliyetçi grupların başını çeken EOKA’nın fotoğrafı kullanıldığı görüldü. Bunun üzerine sosyal medya kullanıcıları EOKA’nın Kıbrıs’taki Türk mücahitlerle karıştırıldığını söyleyerek videoya tepki gösterdi. Tepkiler kısa süre içinde çığ gibi büyüdü, Kılıçdaroğlu’na videoyu kaldırması yönünde çağrıda bulunuldu.

Fotoğrafın gerçeğinde, St. Hilarion kalesinde Türk bayrağını ele geçiren EOKA’lıların zafer pozu bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı da aynı hatayı yaptı

Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik askeri müdahalesinin 49’uncu yıldönümüne ilişkin paylaştığı “kutlama” mesajında EOKA terör örgütü militanlarının fotoğrafını paylaşmıştı.

Yılmaz, bir süre sonra fotoğrafın olduğu gönderiyi kaldırmış ancak bir açıklama yapmamıştı.

Kıbrıs’ta devlet piyangosunun üzerine basılmıştı

Aynı fotoğraf daha önce de KKTC’de 8 Ağustos 2022 tarihli devlet piyangosunun üzerine basılmış, olayın medyaya yansıması üzerine tepki çekmişti. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmış, bileti basıma hazırlayan birim görevden alınıp, biletler toplatılmıştı.

Fotoğrafın Kıbrıs’ta devlet piyangosunun üzerine basılması tepki çekmiş, biletler toplatılmıştı.

'Birleştirici' diye yola çıkıldı, İmamoğlu-Yavaş bile paylaşmadı ve CHP TT olamadı‘Birleştirici’ diye yola çıkıldı, İmamoğlu-Yavaş bile paylaşmadı ve CHP TT olamadı

CHP’den ilk açıklama: ‘Hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi’

Tepkilerin çığ gibi büyümesinden sonra CHP’den açıklama geldi. T24’ün sorusunu yazılı olarak yanıtlayan CHP Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu, videoda fotoğrafın ardından gösterilen Beşparmak Dağları ile Bülent Ecevit’e dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Türkiye’nin kurucu partisinin 100 yıl önce çıktığı yolda, ülkemizin topraklarına ve halkına sahip çıkma hikayesinin anlatıldığı kısa filmimizin her zaman olduğu gibi belli odaklarca algı operasyonu ile maksatlı olarak karalanmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Bu defaki karalama girişiminin; Kıbrıs’ta kazanılan büyük zaferin filmde tek bir kare üzerinden yapılmaya çalışıldığı görülmektedir. Filmin 50 ve 59’uncu saniyeleri arasındaki bölümde Ecevit’in bu hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi yer almaktadır.”

‘Bu bölüm üzerinden algı operasyonu yaratılmak isteniyor’

Videonun bu bölümü üzerinden algı operasyonu yaratılmak istendiğini savunan Bankoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bu bölümde ulusumuza karşı böylesine haince bir davranışı sergileyenlerin sevinçlerinin nasıl kursaklarında kaldığı, nasıl Beşparmak dağlarının ardına gömüldüğü ve üzerlerine bağımsızlık mücadelemize atıfla dünyanın en büyük bayrağının nasıl resmedildiği gerçeği anlatılmaktadır. 100. Yıl filmimizde de anlatıldığı üzere, Bayrağımıza el uzatanlarının sonunun ne olacağı çok açıktır. Kuşkusuz ki kurulduğu günden bugüne topraklarımızın, bayrağımızın ve egemenliğimizin en büyük garantisi Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Filmden alınan tek bir fotoğraf ile algı operasyonu yapmaya çalışanların ve Süleyman Şah Türbesi’nde ve Ege Adaları’nda toprağımıza ve bayrağımıza sahip çıkamayanların bunu anlamasını beklemek mümkün değildir.”

Rum televizyonunda kan donduran itiraf: 68 Türk’ü vurduk, çukura attıkRum televizyonunda kan donduran itiraf: 68 Türk’ü vurduk, çukura attık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.