Borsa ve emlak fiyatları yükseldi, Amerikalılar ikinci çeyrekte servetlerine servet kattı

ABD'de hane halkının net serveti, bu yılın ikinci çeyreğinde yükselen borsa ve emlak fiyatlarının etkisiyle 154,3 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Ekonomi 10 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
ABD'lilerin servetindeki artışta, Amerikan hisse senetlerinin toplam 2,6 trilyon dolar değer kazanması ve gayrimenkullerin toplam değerinin 2,5 trilyon dolar artması etkili oldu.

ABD Merkez Bankası (Fed), nisan-haziran dönemine ait “ABD’nin finansal hesapları” raporunu yayımladı. Buna göre, ülkede hane halkının net serveti bu yılın ikinci çeyreğinde 154,3 trilyon dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde rekor seviyeye ulaşan hane halkı serveti, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3,7, 2022’nin aynı dönemine kıyasla ise yüzde 4,9 arttı. ABD’de hane halkı net serveti, bu yılın ilk çeyreğinde 148,8 trilyon dolar olarak hesaplanmıştı.

Yılın ikinci çeyreğinde toplam hane halkı servetindeki artışta, Amerikan hisse senetlerinin toplam 2,6 trilyon dolar değer kazanması ve gayrimenkullerin toplam değerinin 2,5 trilyon dolar artması etkili oldu.

Adaletin bu mu dünya: ABD'de kişi başına servet 561 bin, Afrika'da 8 bin 400 dolarAdaletin bu mu dünya: ABD’de kişi başına servet 561 bin, Afrika’da 8 bin 400 dolar

Borçlar da katlandı

Amerikan hane halkı borcundaki artış ise bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,4’ten yüzde 2,7’ye çıktı. Söz konusu dönemde tüketici kredileri yüzde 2,3 ve mortgage (konut kredisi) borcu yüzde 2,8 arttı.

Bu arada ülkede tüketici kredileri, temmuzda bir önceki aya göre 10,4 milyar dolar artarak 4 trilyon 984,7 milyar dolar hacme ulaştı. Tüketici kredilerine ilişkin piyasa beklentisi, 16 milyar dolar artış yönündeydi. Tüketici kredilerinde hazirandaki artış 17,85 milyar dolar olmuştu. Bu dönemde kredi kartı ve benzeri devir yapan krediler aylık bazda 9,7 milyar dolar, ev, otomobil ve öğrenci kredisi gibi devir yapmayan krediler 700 milyon dolar artış gösterdi.

Tüketici kredileri, temmuzda yıllık bazda ise yüzde 2,5 artış kaydetti. Devir yapan krediler, temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2, devir yapmayan krediler yüzde 0,2 yükseldi.

Dünyada 88 bin 200 kişi kripto paradan milyoner olduDünyada 88 bin 200 kişi kripto paradan milyoner oldu

Bu da gerçek Succession: Halefler 220 milyar dolarlık serveti yönetebilecek mi?Bu da gerçek Succession: Halefler 220 milyar dolarlık serveti yönetebilecek mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.