Piyasalar faiz artırımına odaklandı

Piyasalar Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun saat 14:00'te açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Toplantının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in New York'ta yabancı yatırımcı ve küresel fon yöneticileriyle buluşmasının ardından gelmesi önemini daha da artırdı.

Ekonomi 21 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
PKK toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York’ta yabancı yatırımcılar ve küresel fon yöneticileriyle buluşması sonrasına denk geldiği için daha da önem kazandı.

Merkez Bankası (TCMB) Para Piyasası Kurulu (PPK) faizle ilgili kararını açıklamak için bugün toplanıyor. Toplantı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York’ta yabancı yatırımcılar ve küresel fon yöneticileriyle buluşması sonrasına denk geldiği için daha da bir önem kazandı. Şimşek’in New York’taki toplantısına katılanlara göre faizle ilgili karar Hazine ve Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ne ölçüde bağımsız olduğunu gösterecek. Toplantıya katılan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yatırımcı Şimşek’in toplantıya katılanlara “Sayın Cumhurbaşkanımız tümüyle arkamızda. Zaten öyle olmasaydı bu görevi kesinlikle kabul etmezdim” dediğini söylüyor.
Piyasaya göre faiz artırımı mutlak. Ancak üzerinde tartışılan konu artırımın oranı. Genel kanı PPK’nın açıklamasında yine parasal sıkılaşmanın önemine vurgu yapılıp halen yüzde 25 olan politika faizinin yüzde 30’a çıkarılacağı yönünde.

OECD nas demedi: Türkiye’yi Arjantin ile aynı sınıfa aldılarOECD nas demedi: Türkiye’yi Arjantin ile aynı sınıfa aldılar

Ekonomistler: Faizler daha fazla artırılmalı

Ancak faizlerin daha fazla artırılması gerektiğini söyleyen ekonomistler ve daha yüksek oranlı artış bekleyen bankalar da bulunuyor. Bu görüşün savunucularından Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara görüşlerini bir sosyal medya paylaşımıyla duyurdu:

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay da “Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için salt faiz artışı yeter mi?” diye sordu ve sosyal medya paylaşımında şu görüşleri dile getirdi:

Yetmez elbette. Önlem alınmasaydı 2023 ve 2024 bütçe açıkları çok yüksek düzeylerde gerçekleşeceklerdi. Önlem alınmasına rağmen, bir yandan deprem nedeniyle yapılması gereken harcamalar bir yandan da seçim…

— Fatih Özatay (@OzatayFatih) September 20, 2023

Bolat: Doğrudan yatırımlarda ciddi bir sıçrama bekliyoruz

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden Ticaret Bakanı Ömer Bolat, önemli yatırım toplantılarına katıldıklarını ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) organizasyonuyla Goldman Sachs’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 13. Türkiye Yatırım Konferansı’na da katıldıklarını belirten Bolat, şunları kaydetti:

“Burada inanılmaz yüksek katılım vardı. (Toplantıda) 125’e yakın Amerikalı yatırımcı kuruluşun yöneticileri ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin sahipleri ya da üst yöneticileri bulundular. İlk bölümde Ticaret Bakanlığı olarak biz Türkiye ekonomisinin genel durumu ile dış ticaretimiz, yatırımlarımız ve Türk Amerikan ilişkilerinin ekonomi, ticaret ve yatırım boyutlarını ve iyileşmeleri ele aldık. Önümüzdeki dönem için hedefler ve fırsatları ortaya koyduk. Ardından Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, Türkiye’de yeni dönemde hükümetimizin, para, maliye, döviz, faiz ve bütçe politikaları konusunda kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.”

Ticaret Bakanı Bolat, daha önce yaptıkları Körfez, Avrupa ve Uzak Doğu ziyaretlerini anımsatarak, “Bu kısa sürede şimdi de ABD’deyiz, Atlantik Okyanusu’nun öteki kıyısında… Türkiye’mizin ağırlığı, etkisi, saygınlığı ve algısı çok olumlu. Önünde 5 yıllık bir siyasi istikrar süreci olan Türkiye’miz ile iş, ticaret ve yatırım yapmak isteyen iş dünyası kuruluşlarında artan bir ilgi var. Burada görev yapan Türk yöneticilerle konuştuğumuzda bu algı düzeyinin sürekli yükseldiğini ve daha çok alınacak mesafe olduğunu ifade ettiler. Bu yapılan tanıtımlar ve toplantılarla Türkiye’mize yakın gelecekte çok ciddi bir fon ve kaynak akışı sağlanacak. Doğrudan yatırımlarda ciddi bir sıçrama bekliyoruz” dedi.

Yabancıların politika faizi tahmini: En az yüzde 30 olurYabancıların politika faizi tahmini: En az yüzde 30 olur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.