Kritik adım atıldı: Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a entegrasyonu için ilk görüşme

Dağlık Karabağ'da ateşkes ilan edilmesinden sonra iki tarafı temsil eden heyetler Yevlah kasabasında bir araya gelip, Karabağ'daki Ermeni nüfusun Azerbaycan'a entegrasyonu konularını müzakere etti. Görüşmenin ayrıntılarına dair resmi açıklama yapılmazken, nihai anlaşmaya varılmadığı belirtildi.

Dünya 22 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Yevlah'taki görüşmede Azerbaycan'ı Ramin Memmedov, Karabağ'daki Ermeni topluluğunu ise Davit Melkumyan temsil etti.

Dağlık Karabağ’da ateşkes ilan edilmesinin ardından gerçekleşen görüşmeye Azerbaycan adına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Karabağ’daki Ermenilerle temaslardan sorumlu temsilcisi milletvekili Ramin Memmedov, Karabağ Ermenilerini temsilen David Melkumyan ve Sergey Martirosyan katıldı.

Reuters’ın bildirdiğine göre, Rus haber ajansı RIA’ya konuşan bir Ermeni temsilci, görüşmede nihai bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Ajansa konuşan Azeri temsilci de Azerbaycan ile Karabağ Ermenileri arasındaki tüm sorunların bir toplantıda çözülmesinin beklenemeyeceğini kaydetti.

Azerbaycan, salı günü Dağlık Karabağ’da terörle mücadele operasyonu başlattığını duyurmuş, bölgedeki Ermeni güçlere teslim olmaları ve yasa dışı rejime son vermeleri çağrısı yapmıştı. Rusya’nın girişimleri neticesinde 24 saatte ateşkes ilan edilmiş Dağlık Karabağ yönetimi Azerbaycan’la barış görüşmeleri yapmayı kabul etmişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, hükümetinin ateşkes metnine dahil olmadığını açıklarken, Rus barış güçlerinin yerel halkın güvenliği için tam sorumluluk almasını talep etti ve Azerbaycan’ı Karabağ’da etnik temizlik yapmakla suçladı.

Azerbaycan’ın cumhurbaşkanlığı temsilcisi Elçin Amirbekov BBC’ye bir açıklama yaparak Rus barış güçlerinin ateşkesin sağlanmasına yardımcı olduğunu belirtti ve “Uygulama kısmı için onlara güvenilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ofisine göre bu görüşmeler “Ermenilerin yeniden entegrasyonu”.

‘Azerilerin, Karabağ Ermenilerine çok az şey sunduğu proje olacak’

Uluslararası düşünce kuruluşu Carnegie Europe’un Kafkasya uzmanı Thomas de Waal BBC’ye verdiği görüşünde, ateşkes şartlarının ve yapılacak görüşmelerin büyük ölçüde Azerbaycan’ın şartlarına uygun olduğunu ve bölgedeki Ermenileri korumasız bıraktığını söylerken, “Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan’dan ayrılması için 35 yıllık, bazılarına göre bir asırlık projenin sonuna gelinmiş gibi görünüyor” diyor ve ekliyor: “Bu muhtemelen Azerilerin Karabağ Ermenilerine çok az şey sunduğu bir proje olacak ve hepsi olmasa da çoğu oradan ayrılacak”.

Yaşananlar Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yoğun protestoya yol açtı. Polisle çatışan göstericiler Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını isterken, hükümeti Dağlık Karabağ’da yaşayan Ermenilere yeterince yardım etmemekle suçladı, Azerbaycan’a çok fazla taviz verildiğini savundu.

‘Barış, karşılıklı anlayış ve saygıya dayalı bir yaşam…’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Karabağ’da sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı” derken, Karabağ’ı cennete dönüştüreceklerini, Ermeni halkıyla hiçbir düşmanlıkları olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Cani cunta rejiminin teslim olmasından sonra bu gerilim kaynağı, bu zehir yuvası tarihte kalacak…Karabağ’daki Ermeniler de vatandaşımızdır. Yakında daha iyiye doğru bir değişim göreceklerinden eminim. Çünkü niyetimiz barışa, karşılıklı anlayışa ve saygıya dayalı bir yaşamı birlikte inşa etmektir.”

Dağlık Karabağ'da ateşkes sağlandı, Erivan karıştıDağlık Karabağ’da ateşkes sağlandı, Erivan karıştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.