Ara Güler’in gözünden Anadolu’nun 45 yıllık ‘renkli’ tarihi

Ara Güler’in uzun yıllar boyunca Anadolu’ya yaptığı gezilerden derlenen ve renkli fotoğraflarına yer verilen ‘Renkli Anadolu’ sergisi, 6 Ekim’de Ara Güler Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Sergide 1957 ve 2003 yılları arasındaki dönemi kapsayan ve ilk defa sergilenecek fotoğraflar yer alıyor.

Kültür Sanat 30 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

İstanbul’un, Anadolu’nun ve hatta dünyanın dört bir yanının insanlık durumunu kadrajıyla ölümsüzleştiren fotoğrafın duayen ismi Ara Güler’in çektiği özel kareler yeni bir sergide buluşuyor. Fotoğrafçının 1947-2003 yılları arasında Anadolu seyahatleri sırasında çektiği renki kareler bomontiada’da kendi adını taşıyan müzede sergilenecek. Anadolu’nun neredeyse yarım yüzyılındaki insan yaşamına ışık tutan fotoğraflarından oluşan sergi 6 Ekim’de kapılarını açıyor. Sergi 7 Nisan 2024 tarihine kadar açık kalacak.

Sergide bazı fotoğraflar ilk kez gün yüzüne çıkıyor

‘Renkli Anadolu’ adını taşıyan sergi, 2016’da bomontiada’da ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan Ara Güler Müzesi’nin yeni dönem sergisi olacak. Renkli fotoğrafçılığın dünyada talep görmeye başladığı dönemlerde bu değişime ayak uyduran duayen fotoğrafçının, bazıları ilk defa görülecek 89 adet fotoğrafı bu özel sergide yer alıyor.

Ara Güler’in Ağrı Dağı eteklerinde çektiği ikonik fotoğraf.

1957 ve 2003 yılları arasında Ara Güler, bir foto muhabir olarak defalarca ziyaret ettiği Anadolu’da yüzlerce fotoğraf çekmişti. Antik kentlerden, tarlada çalışan insanlara, köy manzaralarından portrelere kadar farklı konularda Anadolu’nun fotoğrafını çeken duayen ismin sergisinde tüm bu kareleri birbirine bağlayan unsur ise renk.

Ara Güler Müzesi Yayınları tarafından sergi ile eş zamanlı hazırlanan ve aynı ismi taşıyan ‘’Renkli Anadolu’’ kitabı, bomontiada ve Galataport İstanbul’daki Ara Güler Müzesi dükkanlarından temin edilebilir. Ayrıca sergiye özel bir müzik seçkisi hazırlayan Radyo Voyage, ‘’Renkli Anadolu’’ fotoğraflarının müzikle harmonisini de dinleyicinin beğenisine sunuyor.

‘Renkli Anadolu’ sergisinde toplam 89 fotoğraf yer alıyor.

 

Ünlü Şef Valery Gergiev Türkiye turnesini depremzedelere adadıÜnlü Şef Valery Gergiev Türkiye turnesini depremzedelere adadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.