Shane Larkin ve Scottie Wilbekin devşirmeydi, yabancı oldu

Tahkim Kurulu, milli takıma katılmadıkları için beş maç ceza Anadolu Efes'ten Shane Larkin ve Fenerbahçe'den Scottie Wilbekin'in cezasını onadı. İki basketbolu, yerli statüsünde oynama hakkını kaybetti.

Spor 3 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Shane Larkin ve Scottie Wilbekin artık yerli statülerini resmen kaybetti.

Anadolu Efes forması giyen Shane Larkin 2020 şubat ayında, Fenerbahçeli Scottie Wilbekin ise Haziran 2018’de Türk vatandaşı oldu. Milli takımlarda maksimum bir devşirme oyuncunun oynamasından ötürü çeşitli turnuvalarda tek tek boy gösterdiler. Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman, geçtiğimiz Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası’na bu iki baskebolcuyu davet etti. Larkin ve Wilbekin sakatlıklarını gerekçe göstererek 12 Dev Adam’ın kampına katılmadı.

Anadolu Efes cephesinin açıklamasına göre milli takım doktorları Larkin’in dizinde ödem tespit etti. Oyuncu bu süreçte ABD’ye gitti. Milli Takım’a son tetkikler için çağrılan Larkin’e ulaşılamadı. Fenerbahçe forması giyen Scottie Wilbekin ise en baştan itibaren sakatlığı olduğunu belirterek kontrollere gitmedi.

Shane Larkin: Milli Takım’la alakalı karar vermedim…Shane Larkin: Milli Takım’la alakalı karar vermedim…

Türkiye Basketbol Federasyonu, Milli Takım’a gelmeyen iki devşirme oyuncuyu Disiplin Kurulu’na verdi. Shane Larkin ve Scottie Wilbekin’e Süper Lig’in ilk 5 maçında oynamama ve 90’ar bin TL para cezası verildi. Bu cezayla ABD kökenli oyuncular, Basketbol Müsabaka Talimatı’nın 10. madde 8. fıkrasına göre yerli statüsünde oynama hakkını kaybetti.

Söz konusu madde şöyle: “Doğumdan sonra Türk vatandaşlığına geçmiş ve büyükler kategorisinde Türk Milli takımlarında oynayarak ülkemiz ümit, genç ve yıldız takımlarından yetişmiş olan basketbolcu hakkını kazanan basketbolcular; milli müsabakaya katılmama nedeniyle Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılmaları halinde bu hakkı kaybederler.”

Tahkim Kurulu cezaları onadı

Shane Larkin ve Scottie Wilbekin son umut olarak Tahkim Kurulu’na başvurdu. İki basketbolcu hakkındaki nihai karar ise cezaların onanması oldu. Böylece Anadolu Efes ve Fenerbahçe, kadrolarında ekstra bir yabancı oynatma şansını kaybetti.

Scottie Wilbekin: Elimde mesajlar var!Scottie Wilbekin: Elimde mesajlar var!

Anadolu Efes’ten isyan: En çok zarar gören taraf biziz

Anadolu Efes’ten yapılan açıklamada kararı üzüntüyle öğrendiklerini belirterek şunlar denildi: “Takımımızın sezon planlaması, kadro dengesi ve bütçe yapısı, bu ceza nedeniyle telafisi mümkün olmayan ağır bir darbe almıştır. Türk basketboluna sayısız oyuncu yetiştiren, her sene her yaş kategorisinde milli takımlara oyuncu sağlayan ve uzun yıllardır A Milli Takımımıza en çok sporcuyu gururla gönderen ekiplerden biri olan kulübümüz, bu süreçte en çok zarar gören taraf olmuştur. Tüm bunlara rağmen, bundan sonraki tüm turnuva ve organizasyonlarda milli takımımızı yukarıya taşıyacak adımlara ve planlara, Anadolu Efes Kulübü olarak her zamanki desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Kulübümüzün ve sporcumuzun hiçbir şekilde hak etmediğini düşündüğümüz bu cezanın takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.